Tarihi kil maskenin içinden koyun beyni çıktı

Sibirya'da arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan ve bir savaşçıya ait olduğu düşünülen kil maskenin içinden 'koyun beyni' çıktı. Uzmanlar nedeni belli olmayan bu duruma farklı yorumlar getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi kil maskenin içinden koyun beyni çıktı

Arkeoloji çalışmaları sonucunda, 1968 yılında Sibirya'da ortaya çıkarılan kil maskeye ait enteresan bir bilgi açığa çıktı. Kil maske ortaya çıktığında içinde herhangi bir inceleme yapamayan uzmanlar günümüz teknikleri ile maskeyi tekrar incelemeye aldılar. Maskenin içini farklı tekniklerle görüntüleyen uzmanlar bir insana ait kalıntılar bulmayı beklerken ilginç gerçekle karşılaştılar.

Kil Maskenin İçinde Koyun Beyni

1968 yılında Sibirya'da keşfedilen kil maskenin bir savaşçıya ait olduğu düşüncesi hakim. İçinin incelenmesi durumunda insana ait kalıntılar bulunması umuluyordu ancak ilginç gerçek şaşırttı. Kil maskenin içinden koyun beyni çıktı.

Sibirya Kil Maske

2100 yıl önce hayatını kaybeden bu savaşçı, 200 kişinin yanmış bedeniyle birlikte gömülmüştü. Gömen kişilerse savaşçının kafasını bir kil başlık/maske ile kaplamışlardı.

Araştırmacılar, oldukça uzun bir süre kilden maskenin içinde savaşçıya ait kalıntılar bulunduğunu düşündüler ancak tarihi kalıntıya zarar vermemek için maskeyi açmadılar, bu sebeple içinde ne olduğunu hiç göremediler.

Yeni geliştirilen görüntüleme teknikleri sayesinde maskenin sırrı açığa çıkmış oldu. Araştırmacılardan Dr. Konstantin Kuper, maskenin içinde koyun beyni bulmanın kendileri için oldukça şaşırtıcı olduğunu ifade etti. 

Savaşçının Tagar halkından bir birey olduğu ifade ediliyor. Bu halkın oldukça karmaşık ve ilgi çekici cenaze adetleri olduğu belirtiliyor. Bunlar arasında ölen üyelerin mumyalanarak saklanması ve en son bütün aile üyelerinin topluca gömülmesi gibi adetler var. 

Uzmanlara göre savaşçı da benzer bir durumda. Uzak diyarlarda öldüğü düşünülen savaşçının anısına yapılan çalışmada koyun beyni kullanılmış olabileceği belirtiliyor. Bir diğer ihtimalse günahkar bir kişi olan savaşçının diğer dünyada 'temiz bir başlangıç yapması için' böyle bir işlem yapılmış olabileceği.

Araştırmacıların üzerinde durduğu bir başka noktaysa mumyalanmış olan cesedin fazla aşınması olarak gösteriliyor. Dr. Elga Vadetskaya, ölülerin kısmen mumyalandığını söylüyor. Mumyalar bekledikçe aşınıyor ve en sona sadece kafa kısmı kalıyor. Bazen kafatası bile hasar görebiliyor. 

Uzmana göre böyle bir durumun yaşanmasının ardından yapılan restorasyon işlemi sırasında kafatasının içerisine koyun beyni koyulmuş olabilir. Eski çağlarda yaşamış olan insanların pek çok ilginç adeti bulunuyor.

Yorumlar