Tank Palet Fabrikası kimin sahibi kimdir?

Tank Palet Fabrikası kimin sahibi kim kim tarafından kuruldu şu anda kim tarafından işletiliyor? İşte detaylar:

Google Haberlere Abone ol
Tank Palet Fabrikası kimin sahibi kimdir?

CHP'nin sık sık Katarlılara satıldığı yönünde propaganda yaptığı Tank Palet Fabrikası gerçekte kimindir, sahibi kimdir, Katarlılara satıldı mı? 

Tank Palet Fabrikası, Arifiye ilçesinin Hanlıköy Mahallesi’nde 1 milyon 804 bin metrekarelik geniş bir arazi üzerinde yer alıyor.

Milli Prodüktivite Merkezi’nin son 10 yılda üç kez “En Verimli İşyeri” olarak tescil ettiği fabrika, dünyada ilk beş arasında.

Dünyanın en uzun süre dayanıklı tank paletlerini yüzde 100 milli kaynakla üreten, gündüz ve gece görüş dürbünleri ile Leopard 1 ve 2 tanklarının modernizasyonunu yapan fabrikanın en önemli ürünü zırhlı araç, Fırtına Öbüs’ün azami menzili 40 kilometre.

Fabrikada bir albayın komutasında 29 subay, 50 astsubay, 22 uzman çavuş, 112 memur ve 714 işçi çalışıyor.

Tank Palet Fabrikası 2018 yılına kadar Koç Holding'e bağlı Otokar firmasının büyük oranda işlerini yaptığı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı bir kuruluştu. Yaklaşık 18 yıl boyunca tank üretimi yapılması için Otokar ile yapılan görüşmeler ve istişareler nihayetinde sonuçsuz kalmıştı. Hükümet ülkenin tank ihtiyacını bir an önce karşılamak üzere yeni bir karar aldı. Ve tank palet fabrikasını özelleştirerek hızlı bir şekilde üretimi sağlamak için harekete geçildi.

20 Aralık 2018 Tarihli ve 30631 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

481 sayılı Özelleştirme İdaresi ile ilgili, Erdoğan’ın imzasıyla çıkan Cumhurbaşkanlığı kararında şu ifadeler yer aldı:

“…Fabrika, özelleştirme ile hedeflenen genel amaçların karşılanmasının yanı sıra; milli savunma sanayinde ülke kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması ile fabrikanın işletme verimliliğinin artırılması ve yeni iş/üretim imkânları oluşturmaya yönelik yatırımların özel sektör tarafından yapılması amacıyla;

Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına,

Özelleştirme uygulamasının, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle gerçekleştirilmesi ve işletme hakkı süresinin 25 yıl olarak belirlenmesine,

Fabrikada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik mal ve hizmet üretiminin devamlılığının sağlanması ile Milli Savunma Bakanlığı’nın kontrolünde yeni yatırımların yapılması da dâhil olmak üzere, ihale dokümanında ve işletme hakkı sözleşmesinde yer alacak hususların

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve MSB tarafından belirlenmesine,

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Kanunu’nun üçüncü ve geçici 29’uncu maddeleri gereğince karar verilmiştir.”

ETHEM SANCAK'IN SAHİBİ OLDUĞU BMC ALDI

Bunun için öncelikle fabrika, bakanlık bünyesinde kurulan ASFAT A.Ş'ye devredildi. Bu şirket de işletme hakkının 25 yıllığına devri şartıyla ihaleye çıkarıldı. İhaleyi yerli ve milli bir şirket olan BMC kazandı. BMC 25 yıllığına tank palet fabrikasını işletecek; ancak mülkiyeti ve kontrolü tamamen Milli Savunma Bakanlığında olacak. Bakanlık hiçbir şekilde işin içinden çıkmış değil. 

Tank Palet Fabrikasının Katarlılara veya Katar ordusuna peşkeş çekildiği iddiaları ise tamamen CHP ve bir kesimin hükümet karşıtlığından kaynaklanan kara propagandasıdır. İddialarının tamelini oluşturan dayanak ise BMC'nin küçük ortağının yani yüzde 49,9 hisse ile BMC'ye ortak olan şirketin Katarlı olmasıdır.

Kaldı ki fabrikanın satılması ya da devredilmesi söz konusu değil; sadece "işletme" hakkının verilmesi söz konusudur. Dolayısıyla tank palet fabrikası satılmadı sadece daha hızlı ve etkili bir şekilde işletilmesi için Katar'ın da küçük ortağı olduğu Türk şirketi BMC'ye verildi. 

Özelleştirme ve işletme hakkı devri arasındaki fark nedir?

Kamu iktisadi teşekküllerinin mülkiyet ve yönetiminin özel sektöre devredilmesi anlamına gelen “özelleştirme”, devletin, söz konusu kuruluşlardan tamamen elini çekmesi ya da çok az kontrolünün olması anlamına geliyor.

İşletme hakkı devrinde ise kamu kuruluşlarının veya işletmelerin aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin mülkiyet hakkı kamuda kalmak şartı ile belirli bir süre ve şartlar altında, bedel karşılığında özel bir şirket tarafından işletiliyor.

Yorumlar