Tanju Özcan neden CHP'den ihraç edildi

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, partisinden ihraç edildi.

Google Haberlere Abone ol
Tanju Özcan CHP'den ihraç edildi

 CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın partiden ihraç edilmesine karar verdi.

Özcan, "Adalet ve Değişim" adı altında başlattığı yürüyüşle 3 Temmuz'da Bolu'dan Ankara'ya doğru yola çıkmıştı.

CHP YDK'nin, parti genel merkezinde 1,5 saat süren toplantısında, Tanju Özcan'ın dosyasının da aralarında bulunduğu 3 dosya görüşüldü.

TANJU ÖZCAN NEDEN İHRAÇ EDİLDİ?

Yürüyüşüyle geniş çaplı bir kamuoyu ilgisini üzerine çeken Özcan, 12 Temmuz'da CHP Genel Merkezi önünde yürüyüşünü tamamlamış ve burada önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Ancak CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Özcan'ın yaptığı bazı açıklamalar ve eylemleri nedeniyle partiden ihraç edilmesi yönünde karar aldı.

YDK Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Özcan hakkında, CHP Tüzüğü'nün "kesin çıkarma cezası gerektiren parti suçları" başlıklı maddesinin, "programa, tüzük kurallarına, kurultay, yetkili organ ve grup kararlarına aykırı davranmak" ile "partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak" bendleri kapmasında, kesin çıkarma cezası verildi.

Yüksek Disiplin Kurulu'nun aldığı bu kararla birlikte Özcan, CHP üyeliğinden resmi olarak çıkarılmış oldu.

Özcan ilk olarak HDP tarafından hedef gösterildikten sonra disiplin kuruluna verilmişti. Ancak daha sonra Kılıçdaroğlu'na sert bir muhalefete başlayınca da kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi.

TANJU ÖZCANDAN İHRAÇ SONRASI İLK AÇIKLAMA

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP'den ihraç edildi. Karar sonrası sosyal medyadan bir açıklama yapan Özcan, bir kez daha Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı.

Özcan paylaşımında, "Başarısız Bay Kemal, 12 seçim kaybetti ama anahtar liste ile kendi seçtirttiği YDK'ya beni partiden ihraç ettirtti. Karar, emin olun sadece CHP'nin Atatürkçü gömleği çıkartmasını isteyen Sorosçuları, 10 Aralıkçıları, Badem bıyıklıları ve HDP'li terör sevicileri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bay Kemal, Atatürkçü kimseyi partide bırakmamakta kararlı. Vatansever olmayan, koltuk sevdalısı herkese hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Ben Atatürkçü ve Türk Milliyetçisi çizgimden taviz vermeden yoluma devam edeceğim. Sorosçulara, Fetöcülere, 10 Aralıkçılara teslim olan CHP yönetimince atılmak beni küçültmez. Bu mevcut yönetimden de başka bir şey beklemiyordum. Bugün beni ihraç ettiler, yarın sırada Atatürkçü kalmaya kararlı olan diğerleri… Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk, ve kurucu değerlerimiz…"

TANJU ÖZCAN KİMDİR?

Tanju Özcan, 12 Aralık 1973 tarihinde Mengen'de öğretmen bir baba ve anne olan Galip Bey ve Emine Hanım'ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra serbest avukat olarak çalışmaya başladı. Siyasi kariyerine 1999 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti'den seçilerek Bolu Belediye Meclisine giriş yaptı. Ancak 2004'te CHP'ye katılmak için önceki partisinden istifa etti.

2011 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak Bolu milletvekili seçildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. 2015 yılında yapılan iki seçimde de CHP'den Bolu milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2018 Türkiye genel seçimlerinde bir kez daha Bolu milletvekili seçildi.

Siyasi kariyerindeki önemli dönüm noktalarından biri, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde CHP'den Bolu belediye başkan adayı olarak gösterilmesi oldu. Seçimleri kazanarak %52.71 oy oranıyla Bolu belediye başkanı seçildi ve selefi Alaaddin Yılmaz'dan görevi devraldı. Bu göreve gelmesi nedeniyle milletvekilliğinden istifa etti.

Ancak siyasi kariyeri boyunca parti içi tartışmalara karıştığı görüldü. Partisinden ihraç talebiyle disipline sevk edildiği bir olayda, 16 Mayıs 2022'de Bolu belediye meclisi toplantısında AKP'li bir meclis üyesine yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle disiplin soruşturması geçirdi. 26 Eylül 2022'de CHP Parti Yüksek Disiplin Kurulu tarafından 1 yıl süreyle geçici parti üyeliğinden çıkarıldı. Daha sonra sosyal medya hesapları üzerinden CHP'ye geri döneceğini ima etti ve 13 Haziran 2023 tarihinde yeniden CHP üyeliğine kabul edildi. Ancak 22 Haziran 2023 tarihinde parti yönetimi tarafından tekrar kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Son olarak, 26 Temmuz 2023 tarihinde CHP'den tekrar ihraç edildi.

Tanju Özcan'ın siyasi kariyeri boyunca yaşadığı bu dönemlerde partisiyle yaşadığı anlaşmazlıklar ve ihraç süreçleri dikkat çekmektedir. Ancak tüm bu olaylar, onun politik arenadaki etkinliğini ve mücadelesini göstermektedir.

 

Yorumlar