TANAP hangi illerden geçiyor? TANAP açılımı nedir?

TANAP hangi illerden geçiyor, güzergahı, TANAP'ın açılımı nedir, sorularının yanıtı TANAP projesini merak eden vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, TANAP nereden geçiyor?

Google Haberlere Abone ol
TANAP hangi illerden geçiyor? TANAP açılımı nedir?

TANAP projesi nereden geçiyor, güzergahı, TANAP ne anlama gelmektedir? sorularının yanıtı TANAP projesini merak eden vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, TANAP nereden geçiyor? 

Türkiye, Azerbaycan ve Avrupa için önemli bir proje olan TANAP, ile Azeri gazı önce Türkiye'ye oradan da Avrupa'ya taşınacak. TANAP ile Türkiye ve Avrupa'nın bir kısmının gaz ihtiyacı karşılanmış olacak.

TANAP'IN AÇILIMI NEDİR?

TANAP'ın açılımı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'dir. Bu proje ile Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin diğer bölgelerinde ürettiği doğal gazın önce Türkiye'ye ardından da Avrupa'ya ulaştırılması hedefleniyor. TANAP, Azeri gazını Türkiye sınırına getiren Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturarak Avrupa'ya kadar ulaşacak.

Geçtiğimiz hafta TANAP hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TANAP'ın Avrupa'ya gaz ulaştıracak olan kısmının tamamlanmış ve açılışının 30 Kasım'da yapılacağını söylemişti. TANAP'ın Avrupa'ya gaz ulaştıracak olan istasyonun açılışı bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından yapılacak.

TANAP HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Azerbaycan yolculuğuna başlayan doğalgaz boru hattı, önce Gürcistan'a ardından Ardahan'ın Posof ilçesinin Türkgözü köyüne giriş yapıyor. Türkiye'ye Türkgözü köyünden giriş yapan TANAP sırasıyla Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne güzerhagını izleyerek Avrupa Birliği sınırına dayanıyor. Toplamda 20 ilden geçen TANAP bu illere bağlı 67 ilçe sınırından geçerek Yunanistan sınırına ulaşıyor. İpsala'da son bulan doğalgaz boru hattından gaz bu defa TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na entegre edilerek Avrupa'ya yolculuk yapacak. 

TANAP hangi illerden geçiyor? TANAP açılımı nedir?

1850 KM UZUNLUĞUNDA

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin toplam uzunluğu ise 1850 kilomtere oldu. 16 milyar metreküp toplam kapasitesi olan dev boru hattının, Türkiye-Gürcistan sınırında başlayan ve Eskişehir çıkış istasyonuna ulaşan Faz 0 bölümünde ilk test gazı 23 Ocak 2018 tarihinde basıldı.

İlk test gazı basıldıktan sonra aynı yıl Faz 0 bölümünün resmi açılışı ise 12 Haziran 2018 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Eskişehir'de gerçekleştirildi.

Erdoğan ve Aliyev'in katılımıyla gerçekleştirilen resmi açılışın ardından, 30 Haziran 2018 tarihinde Faz 0 ticari operasyon faaliyetine başlandı.

TANAP'IN ORTAKLIK YAPISI

Toplamda 5-7 milyar dolar maliyete ulaşması beklenen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin ortaklık yapısı ise şu şekilde: Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı'nın ortak girişimi olan Güney Gaz Koridoru AŞ projenin yüzde 51, ile en büyük ortağı olurken Türkiye'den BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) projenin yüzde 30 ile ikinci büyük ortağı, İngiliz BP ise yüzde 12 ile üçüncü büyük ortak ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ ise yüzde 7 ile en küçük ortaktır.

TANAP hangi illerden geçiyor? TANAP açılımı nedir?

Yorumlar