Tan Kıfey'den Çin özgürlüğüne dair açıklama

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kıfey, savunma harcamalarının yalnızca ülkenin egemenliğini ve güvenliğini korumaya yönelik olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Tan Kıfey'den Çin özgürlüğüne dair açıklama

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kıfey, savunma harcamalarının yalnızca ülkenin egemenliğini ve güvenliğini korumaya yönelik olduğunu vurguladı.

Devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Sözcü Tan, Pekin'de düzenlenen Çin Ulusal Halk Kongresi'ne Çin Halk Kurtuluş Ordusu ve Halk Silahlı Polis Gücü delege heyetinin sözcüsü olarak katıldı.

Tan, kongrenin açılış oturumunda Meclise sunulan 2023 bütçe taslağında savunma harcamalarındaki artışa değindi.

Savunma harcamalarının, ekonomik büyümeye paralel olarak makul artış gösterdiğini belirten Tan, bu harcamaların yalnızca egemenliği ve güvenliği koruma amacına yönelik olduğunu belirtti.

Başbakan Li Kıçiang, dün, Çin Meclisine sunduğu bütçe taslağında, 2023'te savunma harcamalarının yüzde 7,2 artışla 1,5537 trilyon yuana (yaklaşık 224,79 milyar dolar) çıkarılacağını bildirmişti.

Savunma bütçesinin yuan bazında artacağı öngörülse de ulusal para biriminin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle harcamaların dolar bazında azalması bekleniyor.

Çin, 2022'de savunma harcamalarını yüzde 7,1 artışla 1,45 trilyon yuana yükseltmişti. Savunma bütçesi, o günkü döviz kuruna göre yaklaşık 230 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

Bu yıl, yuan bazında geçen yıla yakın bir artış planlanmasına rağmen bütçede dolar bazında kayıp olacağı görülüyor.

Çin, "ABD'nin ardından en fazla savunma harcaması yapan ülke" konumunda bulunuyor.

ABD Kongresi, geçen yılın sonunda, 2023 mali yılı için 800 milyar dolar savunma harcamasına onay vermişti. Savunma bütçesi, önceki yıla göre yüzde 4,3 artmıştı.

ABD, 2022'de ulusal savunmaya 767 milyar dolar bütçe ayırmıştı. Savunma harcamaları, kamu bütçesinin yaklaşık yüzde 12'sini oluşturmuştu.

Çin'in son yıllarda teknoloji alanındaki yatırımları ve askeri modernizasyon hamlesiyle savunma alanında kendine yeterliliğini giderek artırdığı gözleniyor.

Yorumlar