Tallinn Dijital Zirvesi

- AB Konseyi Başkanı Tusk: - "Çalışma programında, 2017 yılının sonuna kadar kalıcı savunma işbirliğinin başlatılması, Ekonomik ve Parasal Birliğin daha da derinleştirilmesi için Aralık ayında yapılacak bir Avro Zirvesi, Bankacılık Birliğinin tamamlanması ve Bulgaristan'ın AB dönem başkanlığı sırasında Batı Balkanlar Zirvesi düzenlenmesi olacak" - AB Komisyonu Başkanı Juncker: - "Çevirim içi olsun veya olmasın fark etmez, dijital sektörde vergilerin kazanç sağlanan yerde ödenmesi gerektiği görüşündeyiz"

Google Haberlere Abone ol
Tallinn Dijital Zirvesi

TALLİNN (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, 2017-2018 Liderler Gündemi başlıklı çalışma programı hazırlayacağını belirterek, "Çalışma programında, 2017 yılının sonuna kadar kalıcı savunma işbirliğinin başlatılması, Ekonomik ve Parasal Birliğin daha da derinleştirilmesi için Aralık ayında yapılacak bir Avro Zirvesi, Bankacılık Birliğinin tamamlanması ve Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığı sırasında Batı Balkanlar Zirvesi düzenlenmesi olacak." dedi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, dijitalleşme ve teknolojik gelişimin, güvenlik, devlet, sanayi, toplum ve ekonomiye etkilerini görüşmek üzere AB Dönem Başkanı Estonya’da düzenlenen "Tallinn Dijital Zirvesi"nde bir araya geldi.

Zirve sonunda açıklamalarda bulunan Tusk, dijital devrimin iyi idare edilmesi gerektiğini, Avrupa’nın dijitalleşme, robot teknolojileri ve yapay zeka gibi gelişmelerin ortaya çıkaracağı fırsatlardan faydalanması gerektiğini söyledi.

Tusk, Avrupa'daki durum ve AB Konseyi'nin gelecek vizyonu hakkında somut bir çalışma programı hazırlamakla görevlendirildiğine dikkati çekerek, bu bağlamda Almanya, Hırvatistan ve Bulgaristan liderleri ile ikili görüşmeler yaptığını diğer liderlerle de yakın zamanda temaslarda bulunacağını söyledi.

Yapılacak görüşmeler sonunda 2017-2018 Liderler Gündemi başlıklı bir çalışma program hazırlayacağını kaydeden Tusk, "Çalışma programında, 2017 yılının sonuna kadar kalıcı savunma işbirliğinin başlatılması, Ekonomik ve Parasal Birliğin daha da derinleştirilmesi için Aralık ayında yapılacak bir Avro Zirvesi, Bankacılık Birliği'nin tamamlanması ve Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığı sırasında Batı Balkanlar Zirvesi düzenlenmesi olacak." diye konuştu.

Tusk, temel amacının AB içerisinde dayanışmayı sağlamak, güvenlik, göç ve işsizlik gibi vatandaşların endişe duyduğu sorunlara yönelik çözümler üretmek olduğunu söyledi.

- Dijital sektöre yeni vergi sistemi

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, "Çevirim içi olsun veya olmasın fark etmez, dijital sektörde vergilerin kazanç sağlanan yerde ödenmesi gerektiği görüşündeyiz." dedi.

Juncker, internet şirketlerinin adil ve etkili vergilendirilmeleri konusunda yeni düzenleme tekilifini gelecek yıl sunacaklarını vurguladı.

- "Öncü rol oynaması gerekiyor"

Estonya Başbakanı Jüri Ratas ise zirvede, dijital ekonomi, siber güvenlik gibi önemli konuların değerlendirildiğine dikkat çekerek, "Avrupa'nın gelişen teknolojilerde ve dijital platformda öncü rol oynaması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Dijital devrimin kalıcı olduğunu ve yaşamın bütün kısımlarını etkilediğini anlatan Ratas, vatandaşlara daha iyi hizmet sağlamak için dijital ortamda e-devlet gibi hizmetlerin daha fazla geliştirilmesi, siber güvenlik alanının da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dijital alana yönelik araştırmaların ve altyapı yatırımlarının artırırlması çağrısında bulunan Ratas, dijitalleşme sürecine bütün toplumun dahil edilmesi gerektiğini anlattı.

AB Dönem Başkanı olan Estonya, 2005 yılında vatandaşlarına internet üzerinden dijital ortamda oy kullanma imkanı sağlayan ilk ülke olmuştu.

Yorumlar