TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı

- "Together Towards Tomorrow" temalı 36. DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi ve American Turkish Council Ortak Yıllık Konferansı, 21-23 Mayıs'ta Washington DC'de yapılacak

Google Haberlere Abone ol
TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı

İSTANBUL (AA) - Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcilerinin katılımıyla her yıl gerçekleştirilen DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council (ATC) Ortak Yıllık Konferansı'nın 36'ncısı, 21-23 Mayıs'ta Washington DC'de gerçekleştirilecek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) açıklamasına göre, teması "Together Towards Tomorrow" olarak belirlenen bu yılki TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı'na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımı bekleniyor. Konferansa, 600'den fazla üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisi katılacak.

Son dönemde iş dünyası ve hükümetlerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, iki ülkenin büyükelçileri de katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirecek.

Türkiye-ABD ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmeyi, dengeli bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen konferansta, Türkiye-ABD ilişkilerindeki gelişmeler değerlendirilerek iki ülkedeki iş ve yatırım olanaklarına dair görüş alışverişinde bulunulacak.

İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin mevcut durumu, yakın zamanda sonuçlanan ABD seçimleri ve yeni hükümetin Türkiye-ABD ilişkilerine olası etkileri, ticaretin kolaylaştırılması, özel sektörün beklentileri ve önerileri de konferans kapsamında ele alınacak.

Konferansta bilgi teknolojileri, sağlık, Ar-Ge ve inovasyon, savunma, enerji, tarım, inşaat ve siber teknolojileri başta olmak üzere birçok farklı sektörü de kapsayan paneller düzenlenecek.

Dünyanın en büyük ekonomisi ve pazarı olan ABD ile Türkiye'nin 1985'te yaklaşık 1,5 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, bugün 18 milyar dolara yaklaşıyor. Türkiye'nin 5. en büyük ihraç pazarı olan ABD'ye yapılan ihracatın toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 4,4 seviyesinde bulunuyor.

Türk firmalarının ABD pazarındaki payı ise sadece binde 3. Her iki ülkenin dünya ile ticaret ve yatırım rakamları dikkate alındığında, mevcut potansiyellerinin henüz istenilen seviyeye ulaşmadığı görülüyor.


- TAİK ve ATC


DEİK çatısı altında faaliyet gösteren TAİK, 1985 yılında ABD Ticaret Odası ile imzalanan anlaşma ile kuruldu. Konsey, daha önce ABD Ticaret Odası ile organize ettiği geleneksel toplantıyı 1994 yılından itibaren ATC ile organize ediyor.

ATC ise 1980'li yıllarda American Friends of Turkey olarak yolculuğuna başladı, 1994 yılında dönemin TAİK Başkanı Mustafa Koç'un girişimleri sonucunda da bugünkü isim ve yapısını aldı.

Yorumlar