Tacikistan, Afganistan'a elektrik ihracatını artıracak

- Geçen yıl Afganistan'a 1 milyar 323 milyon kilovatsaat elektrik ihraç eden Tacikistan, bu yıl bu miktarı yüzde 20 artırmayı amaçlıyor

Google Haberlere Abone ol
Tacikistan, Afganistan'a elektrik ihracatını artıracak

TAŞKENT (AA) - Afganistan'a geçen yıl 1 milyar 323 milyon kilovatsaat elektrik satan Tacikistan, bu yıl komşu ülkeye elektrik enerjisi ihracatını yüzde 20 artırmayı hedefliyor.

Tacik Enerji İşletmesi'nden yapılan açıklamada, Tacikistan'ın geçen yıl Afganistan'a 1 milyar 323,6 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi ihraç ettiği ve bu yıl söz konusu miktarın yüzde 20 artırılmasının planlandığı bildirildi.

Açıklamada Afganistan'ın, 2016'da Tacikistan'dan ithal ettiği elektriğin kilovatsaatine 4 cent ödediği hatırlatıldı.

Yaz aylarında dağ ırmaklarında üretilen ve iç tüketimden kalan elektriğin Geran- Puli Humri elektrik hattı üzerinden Afganistan'a ihraç edildiği kaydedilen açıklamada, Afganistan'a elektrik ihraç edilmesinin dağ ırmakları suyunun boşa akıtılmasını da önleyeceği belirtildi.

Geçen yıl Tacikistan'da 17 milyar 240 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilirken, bunun 1 milyar 427 milyon kilovatsaati komşu Afganistan ve Kırgızistan'a ihraç edildi.

Kış aylarında ülke içinde elektrik tedarikinde sorun yaşayan Tacikistan, yaz aylarında ise dağ ırmaklarına kurulan hidroelektrik santraller sayesinde üretilen elektriğin bir bölümünü komşu ülkelere ihraç edebiliyor.

Yorumlar