Suudi Arabistan'ın Mısır'a petrol tedarikini durdurması

- ARAMCO ekim ayından bu yana Mısır'a petrol ürünü tedarik etmedi

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'ın Mısır'a petrol tedarikini durdurması

KAHİRE (AA) - Suudi Arabistan Petrol Şirketi ARAMCO'nun, ekim ayından bu yana Mısır'a petrol ürünü tedarik etmediği bildirildi.

Mısır'da yayın yapan El-Vatan gazetesinin haberine göre, Mısır Petrol Bakanlığı sözcüsü Hamdi Abdulaziz, ARAMCO'nun ekim ayından bu yana Mısır'a petrol ürünü göndermediğini ifade etti.

Şirketin önceki aylarda ürünleri göndereceği tarihi bildirdiğini kaydeden Abdulaziz, ARAMCO'nun Mısır'da yerel piyasanın yakıt ihtiyacını gidermek için aylık olarak yapacağı 700 bin ton petrol ürünü tedariğini durdurduğu yönünde kendilerini bilgilendirmediğini belirtti.

Mısır'a ekim ayı boyunca petrol ürünü tedarik etmeyeceğini duyuran ARAMCO'dan konuya dair henüz yeni bir açıklama yapılmadı.

Mısır Petrol Bakanı Tarık el-Molla, ARAMCO'nun, Mısır'a petrol ürünleri tedariğini durdurduğuna dair henüz resmi bir yazı göndermediğini kaydetmişti. Ekim ayı içerisinde petrol ürünlerinin tedarikinin durdurulmasının siyasi açıdan değerlendirilmemesini, bunun tabii bir durum olduğunu ifade eden Molla, ARAMCO ile aralarındaki anlaşmanın bitmediğini ve feshedilmediğini aktarmıştı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Nisan 2016'da Mısır'ı ziyaret etmişti. Ziyarette Suudi Arabistan'ın, 23 milyar dolarlık anlaşma gereğince Mısır'a 5 yıl boyunca aylık 700 bin ton petrol ürünü tedarik etmesi kabul edilmişti.

Mısır, aldığı 15 yıllık yüzde 2 faizli krediyle, geçen mayıstan bu yana ARAMCO'dan her ay 400 bin ton gaz yağı, 200 bin ton benzin ve 100 bin ton mazot satın alıyordu.


Yorumlar