Suudi Arabistan'daki Hint işçiler

- Hindistan'ın Riyad Büyükelçiliği, işten çıkarılan 10 bin Hint işçinin bakımını sağlamak için beş kamp kurdu

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'daki Hint işçiler

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan hükümeti, Suudi Arabistan'da işten çıkarılan ve çeşitli nedenlerle ülkesine dönmeyen binlerce vatandaşı için girişimde bulundu.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj, parlamentoda yaptığı açıklamada, hükümetin, ülkeye geri dönmek isteyen işçiler için çıkış belgeleri hazırlamaya çalıştığını belirtti.

General Vijay Kumar Singh'in, yarın Hint işçilerin durumunu yetkililerle görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gideceğini ifade eden Swaraj, "Suudi kanunlarına göre, iş verenin rızası olmadan acil çıkış vizesi alınamıyor." dedi.

Swaraj, Hint işçilerin çoğunun Suudi inşaat firmalarında çalıştığını ve düşen küresel petrol fiyatlarının sektörü olumsuz etkilemesi nedeniyle işten çıkarıldıklarını, bazı Suudi iş verenlerin de iş yerlerini kapatıp, ülkeden ayrıldıklarını ve işçileri ortada bıraktığını ifade etti.

Bazı işçilere aylardır maaş ödenmediğine dikkati çeken Swaraj, Hindistan'ın Riyad Büyükelçiliğinin Hint işçilerin bakımını üstlenmek için beş kamp kurduğunu ve bugüne kadar 10 bin işçiye gıda yardımı yapıldığını belirtti.

Swaraj, Hindistan'ın Cidde Konsolosluğunun da vatandaşlarına 15 bin kilogramdan fazla gıda yardımı yaptığını sözlerine ekledi.

Singh'in, ziyareti sırasında Hint işçilerin yaşadıkları kampları ziyaret etmesi de bekleniyor.

Suudi Arabistan'da yaklaşık 10 bin Hint işçinin işsiz kaldığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan'da sayıları bir milyondan fazla olduğu tahmin edilen Hint işçilerin büyük bölümü 2013 yılında ''Suudileştirme Programı'' çerçevesinde ülkelerine gönderilmişti.

Ülkede işsizlikle mücadele amacıyla uygulamaya konulan "Suudileştirme Programı" kapsamında, orta ve uzun vadede yabancı işçilerin evlerine gönderilerek daha çok yerli işçi istihdam edilmesi amaçlanmıştı.



Yorumlar