Suudi Arabistan-Katar Ekonomi Forumu

- Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Sade: - "Petrol gelecekte Körfez ekonomisi için etkin ve muharrik bir kuvvet olmayacak"

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan-Katar Ekonomi Forumu

RİYAD (AA) - Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, petrolün gelecekte Körfez ekonomisi için etkin ve muharrik bir kuvvet olmayacağını belirtti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen "Suudi Arabistan-Katar Ekonomi Forumu"nda konuşan Sade, petrol fiyatlarının düşmesine ve istikrarsız siyasi şartlara bağlı değişimler yaşayan bölgenin, geleceğe daha gerçekçi gözle baktığını söyledi.

Petrolün gelecekte Körfez ekonomisi için etkin ve muharrik bir kuvvet olmayacağını kaydeden Sade, 2014'ün ortasında 120 doları bulan ham petrol fiyatlarının şu anda 50 dolara kadar düştüğüne işaret etti. Sade, petrol üreten Körfez ülkelerinin gelirlerinde, küresel pazardaki fiyatların düşüşünden kaynaklanan ciddi gerileme yaşandığını vurguladı.

Körfez ülkelerinin yurt dışındaki yatırımlarının 2015 yılında 248 milyar dolara ulaştığını anlatan Sade, "Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin çağırdığı gerçek ve sürdürülebilir kalkınma ancak gelecek neslin de faydalanabileceği üretim projelerine yapılan yabancı yatırımlarla sağlanabilir." diye konuştu.

Sanayi sektörünün, KİK ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılasına katkısının yüzde 10 olduğunu belirten Sade, bu oranın dünya ülkelerine nispetle düşük olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih ise ülkesi ve Katar arasındaki yatırım hacminin artmasını temenni ettiğini kaydetti.

Falih, Katar ile Suudi Arabistan arasında 2011'de 1,9 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2015'te yaklaşık 2,3 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Yorumlar