Suriyelilerin dönmesi için en büyük adım atıldı

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönmesi için şu ana kadarki en önemli adımlardan biri atıldı. İki devlet arasında 11 yıl aradan sonra ilk kez bakanlar düzeyinde yüz yüze görüşme gerçekleşirken; Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için gerekli olan işlemler de başlatılacak.

Google Haberlere Abone ol
Suriyelilerin dönmesi için en büyük adım atıldı

Türkiye'de bulunan Suriyelilerin ülkelerine dönmesi için Beşar Esed yönetimiyle gerekli olan görüşmeler başladı. Suriye rejiminin de dönüşlere olumlu baktığı açıklandı. Bu kapsamda iki ülke arasında 11 yıl aradan sonra ilk üst düzey görüşmeler Moskova'da başladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriyelilerin bu vesileyle dönüşünün hızlanacağını açıkladı. 

Suriyelilerin ülkelerine dönüşleriyle ilgili önemli mesajlar veren Bakan Çavuşoğlu, "Faydalı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Kalıcı bir barış ve istikrar için siyasi çözüm için rejimle angajmanın önemli olduğunu, rejimle ılımlı muhalefetin bir yol haritası üzerinde uzlaşması bakımından bu angajmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli." dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, "İkinci aşama olarak Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantının planlanması gerekiyor. Henüz somut bir takvim yok. Aynı şekilde 3'lü liderler toplantısı konusunda da somut bir tarih yok. Ama ocak ayı çok erken bir tarih böyle bir görüşme için, bizim görüşmemiz için bile erken olabilir.'" ifadelerini kullandı.

"TERÖRLE MÜCADELEMİZE ENGEL DEĞİL"

"Suriye'de terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek" diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bu karaysa kara, havadansa havadan. Rejimle olan şu andaki angajman, yani doğrudan ya da dolaylı temaslar terörle mücadelemize engel değil. Angajman sürecini destekleyen ülkeler çok. Ama buna karşı olanlar da var, temkinli yaklaşanlar da var. Özellikle PKK'ya destek veren ülkeler, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri bu diyaloğa sıcak bakmıyor."

SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Görüşmenin ardından Suriye'den de ilk açıklama geldi. Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savunma bakanlarının görüşmesinin olumlu bir atmosferde geçtiği belirtildi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Taraflar birçok konuyu tartıştı. Görüşme pozitif geçti" denildi.


 

Yorumlar