Suriyeli savaş mağdurları "protez uzuvlarla" hayata tutunuyor

- İdlib'deki mobil protez merkezi, savaşta uzuvlarını kaybeden Suriyelilerin yeniden hayata tutunmasına yardımcı oluyor

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli savaş mağdurları "protez uzuvlarla" hayata tutunuyor

İDLİB (AA) - HALİT SÜLEYMAN/AYŞE AKTAŞ - Suriye'de 6. yılına giren iç savaşta yaralanan ve uzuvlarını kaybeden binlerce Suriyeli, yardım kuruluşlarının protez uzuv desteğiyle yeniden hayata tutunmaya çalışıyor.

Ülkenin güneyindeki Dera kentinde 15 Mart 2011'de düzenlenen yönetim karşıtı gösterilerle başlayan iç savaşta 235 binden fazlası sivil, 361 bin kişi yaşamını yitirirken, 1,5 milyondan fazla kişi de yaralandı. Bunların büyük bir kısmı da kol ve bacak gibi uzuvlarını kaybettiği için hayatlarının geri kalanını engelli olarak yaşamak zorunda bırakıldı.

Çeşitli yardım kuruluşlarının desteğiyle kurulan Suriye Ulusal Protez Projesi Merkezi, İdlib kentinde verdiği mobil hizmetle savaşta yaralanıp engelli kalan kişilere ücretsiz protez el, kol ayak ve bacak yaparak, acılarını bir nebze olsun hafifletmeye çalışıyor.

Şubat 2013'te Hatay'da açılan merkez, 3 yıldan uzun süredir engelli Suriyelilere hizmet veriyor. Merkezin mobil şubesi de Kasım 2014'te İdlib'de faaliyete geçti. İdlib'deki mobil merkezin kurucusu ve protez uzmanı Abdurrahman Haluf, AA muhabirine merkezin hizmetlerine dair açıklamalarda bulundu.

''Ülkedeki iç savaşta el, kol ve bacaklarını kaybedenler için protez uzuvlar yaparak Suriyelilere hizmet ediyoruz" diyen Haluf, hizmetlerinden tüm Suriyelilerin yararlandığını söyledi.

İdlib kentinde mobil şekilde çalıştıklarını belirten protez uzmanı Haluf, sahip oldukları bir araç vasıtasıyla ihtiyaç olan bölgelere giderek protez takma operasyonlarını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yapılan protezlerden bir ücret alınmadığını ifade eden Haluf, ana merkezin Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde olduğunu hatırlatarak, "Protezleri Reyhanlı'daki merkezde yapıyoruz, Suriye içinde de savaşta engelli kalan hastalarımıza takıyoruz. Şimdiye kadar 2 bin 900 kişiye ulaşarak onları protez uzuvlara kavuşturduk. Hizmetimize devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hastaların yüzde 15'ini kadınların, yüzde 15'ini de çocukların oluşturduğunu, proteze ihtiyacı olan bütün hastalara ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Haluf, "İhtiyacı olan herkese ulaşmak için ülke içinde iki merkezimiz daha var. Ayrıca, hastalara daha iyi hizmet verebilmek adına çalışanları da eğitiyoruz." diye konuştu.

Protez uzmanı Haluf, verdikleri hizmet ve protezlerin temini konusunda da birçok yardım kuruluşunun desteğini aldıklarını sözlerine ekledi.


Yorumlar