Suriyeli Peşmergelerin bölgelerine dönememesi sorunu

- S-KDP Politbüro Üyesi Brimo: - “Roj Peşmergeleri, 3 ay sonra Suriye'ye dönecek. Bu gelişmenin ardından bölgeye istikrar ve güvenliğin gelmesi söz konusu. Eğer bu güç Suriye’ye dönmezse PKK, Menbiç’te olduğu gibi tüm Kürt bölgelerini Esed Rejimi'ne devredebilir” - "Roj Peşmergeleri'nin Suriye'ye dönebilmesi için ABD yönetiminin, PKK'dan ziyade Esed Rejimi, İran ve Rusya'ya baskı uygulaması gerekir. Çünkü PKK, bunların elindeki bir alettir"

Google Haberlere Abone ol
Suriyeli Peşmergelerin bölgelerine dönememesi sorunu

ERBİL (AA) - Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (S-KDP) Politbüro Üyesi Nuri Brimo, Irak'taki Suriyeli Kürt Peşmergelerin 3 ay sonra Suriye'ye döneceğini belirtti.

Brimo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Roj Peşmergeleri, 3 ay sonra Suriye'ye dönecek. Bu gelişmenin ardından bölgeye istikrar ve güvenliğin gelmesi söz konusu. Eğer bu güç, Suriye’ye dönmezse PKK, Menbiç’te olduğu gibi tüm Kürt bölgelerini Esed rejimine devredebilir." dedi.

PYD'den dolayı Suriye'nin kuzey bölgesinin büyük bir zindana döndüğünü anlatan Brimo, "Roj Peşmergelerinin Suriye'ye geri dönmesi halinde baskılara maruz kalan halkın kurtulacağını" söyledi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS), ABD'nin başkenti Washington'daki temaslarına da değinen Brimo, "ENKS, resmi bir şekilde Roj Peşmergeleri konusunda ABD'den yardım talebinde bulundu. Bunun en başında askeri yardım geliyor. Bu konuda ABD'nin yeni adımlar atmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Brimo, Roj Peşmergelerinin Suriyeye dönmesi için ABD'nın terör örgütü PKK'dan daha çok Esed rejimi ile İran ve Rusya'ya baskı yapması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Roj Peşmergeleri'nin Suriye'ye dönebilmesi için ABD yönetiminin, PKK'dan ziyade Esed Rejimi, İran ve Rusya'ya baskı uygulaması gerekir. Çünkü PKK, bunların elindeki bir alettir. Örgütün herhangi bir iradesi olmadığı gibi karar mekanizması da yoktur. PKK, söz konusu ülkelerin gözetiminde insan haklarına ilişkin ihlallerde bulunarak herkesle çatışma içerisine girmiş durumda."

Musul'un Sincar ilçesinde PKK ile Peşmergeler arasında yaşanan çatışma ve gerginliğin ardından PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki 40 ENKS üyesini alıkoyduğunu ve bu şekilde misilleme yaptığını söyleyen S-KDP Politbüro Üyesi Brimo, "Gözaltına alınan arkadaşlarımızın başına ne geldiğini bilmiyoruz. Alıkonulma sürecinde kötü baskılara maruz kalmalarından endişe ediyoruz." dedi.

ENKS, S-KDP ve "Roj Peşmergeleri" olarak adlandırılan Suriyeli Kürt Peşmergeler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ye yakınlığıyla biliniyor. Başkanlığını İbrahim Bro'nun yaptığı ENKS çatısı altında PYD'ye muhalif Suriyeli Kürt partileri bulunuyor.

Bu partilerin yöneticileri ve üyelerinin önemli bir kısmı, PYD'nin engellemesi nedeniyle Suriye'ye gidemiyor ve Barzani'nin himayesinde Erbil'de siyasi çalışmalarını yürütüyor. PYD'ye bağlı silahlı güçler, zaman zaman ENKS'nin ve S-KDP'nin Afrin, Kamışlı, Derik ve Haseki ofislerine baskın düzenleyerek, siyasileri ve yetkilileri alıkoyuyor.

Terör örgütü PKK'ya bağlı teröristler, geçen Cuma günü Sincar'ın Sinun kasabasındaki Hanesur köyüne geçmek isteyen Suriyeli Peşmerge güçlerine saldırmış ve ardından çıkan çatışmada iki taraftan da yaralananlar olmuştu.

Yorumlar