"Suriyeli muhaliflerin yabancı savaşçılara ihtiyacı yok"

- Suriye İslam Konseyi Başkanı Rıfai: - "İslami gruplara (ılımlı muhalefet) katılıp canını ortaya koyan, büyük fedakarlıklar yapan yabancı savaşçılar elbette ki var. Onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar altında Suriye'de Suriyeliler harici kimsenin kalmamasını daha evla görüyoruz. Zaman zaman yapılan 'Suriye'de cihat' çağrılarını reddediyorum. Ülkedeki siyasi ve dini liderlerle de bu konuda hemfikiriz" - "Türkiye, Müslümanların korunduğu bir ülke. Türkiye'ye zarar vermek, Müslümanlara zarar vermektir" - "Bölgede tüm mezhepler yüzyıllardır bir arada barış içinde yaşıyordu. Bölgeye Şii milisleriyle müdahale ederek İran bu birlikteliği Suriye, Irak ve Yemen'de yok etti. İran, bölgede yaşanan mezhep çatışmalarından dolayı hem Allah, hem de tarih karşısında sorumludur"

Google Haberlere Abone ol
"Suriyeli muhaliflerin yabancı savaşçılara ihtiyacı yok"

İSTANBUL (AA) - MUHAMMED MİSTO - Suriye İslam Konseyi Başkanı Usame er-Rıfai, muhaliflerin ülke dışından gelecek yabancı savaşçılara ihtiyacı olmadığını ve "Suriye'de cihat" çağrılarını reddettiğini belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Rıfai, Suriye devrimine, savaşçı desteği yerine her türlü maddi ve manevi yardım elinin uzatılmasını istedi. Rıfai, yabancı savaşçıların Suriyeliler için bir yük haline geldiğini ve muhaliflerin terörle ilişkilendirilmesinde bazı ülkeler tarafından bahane olarak gösterildiğini söyledi.

"Suriyeli muhaliflerin yabancı savaşçılara ihtiyacı yok." diyen Rıfai, ülkede devrime hizmet edecek, koruyacak güç ve cesarete sahip yeteri kadar genç bulunduğunu vurguladı.

Aşırılık yanlısı örgütlere katılan yabancıların Suriyelilerin başında "rejim güçlerinden daha büyük bir bela" haline geldiğini belirten Rıfai, şöyle devam etti:

"İslami gruplara (ılımlı muhalefet) katılıp canını ortaya koyan, büyük fedakarlıklar yapan yabancı savaşçılar elbette ki var. Onlara şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar altında Suriye'de Suriyeliler harici kimsenin kalmamasını daha evla görüyoruz. Zaman zaman yapılan 'Suriye'de cihat' çağrılarını reddediyorum. Ülkedeki siyasi ve dini liderlerle de bu konuda hemfikiriz."

- "Muhalifler, tek çatı altında birleşemezse zafer kazanamaz"

Muhaliflerin başarısının önündeki en büyük engelin "sahip olduğu imkanlara rağmen birleşememesi ve bazı yerlerde birbiriyle çekişmesi" olduğunu ifade eden Rifai, Suriye İslam Konseyi ve diğer heyetler olarak söz konusu birleşmenin sağlanması adına ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Bu kadar ölüm ve yıkıma rağmen muhalif gruplardan bu konuda olumlu bir cevap gelmediğine işaret eden Rıfai, "Muhalifler, tek çatı altında birleşemezse zafer kazanamaz." dedi.

- "Türkiye'ye zarar vermek, Müslümanlara zarar vermektir"

Suriye İslam Konseyi Başkanı Rıfai, Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin de değerlendirmelerde bulundu ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı grupların söz konusu harekatta "çok başarılı" olduğunu ifade etti. Türkiye'nin muhaliflere verdiği destekten övgüyle söz eden Rıfai, hedefine ulaşana kadar harekatın devam etmesi çağrısı yaptı.

Terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı PYD/YPG'nin Suriye'yi bölünmeye götürecek faaliyetlerde bulunduğunu dile getiren Rıfai, buna karşı çıkan Türkiye ve Suriye'nin çıkarlarının örtüştüğüne işaret etti. Rıfai, "Türkiye, Müslümanların korunduğu bir ülke. Türkiye'ye zarar vermek, Müslümanlara zarar vermektir." dedi.

- "İran, bölgede yaşanan mezhep çatışmalarından dolayı hem Allah, hem de tarih karşısında sorumludur"

Bölgedeki mezhep çekişmelerinin tırmanmasından İran'ı sorumlu tutan Rifai, Tahran yönetiminin söylemde mezhepçilikten kaçındığını ancak bütün eylemlerinin mezhepçiliğe dayandığını savundu.

Rifai, "Bölgede tüm mezhepler sorunsuz bir şekilde yüzyıllardır bir arada barış içinde yaşıyordu. Bölgeye Şii milisleriyle müdahale ederek İran bu birlikteliği Suriye, Irak ve Yemen'de yok etti. İran, bölgede yaşanan mezhep çatışmalarından dolayı hem Allah, hem de tarih karşısında sorumludur." diye konuştu.

DEAŞ'ı "uluslararası istihbarat yapımı bir örgüt" olarak değerlendiren Usame er-Rifai, Irak ve Suriye'de geniş alanların, daha sonra "PYD ve Şii milislere teslim etmesi kaydıyla" DEAŞ'a verildiği görüşünü paylaştı.

Suriye İslam Konseyi Başkanı Rıfai, sözlerinin sonunda Suriye meselesinin artık Suriyelilerin elinden çıktığını ve bölgede savaşan ülkelerin kontrolüne geçtiğini kaydederek, "Maalesef Suriyeliler bunu canları, kanları ve ülkelerinin yok olmasıyla ödüyorlar." ifadesini kullandı.


Yorumlar