Suriye'de telsizler hayat kurtarıyor

- Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde halk, Rus ve Suriye rejiminin hava saldırılarından kaçmak için telsizler aracılığıyla haberleşiyor

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de telsizler hayat kurtarıyor

İDLİB (AA) - MUHAMMED MİSTO - İç savaşın 6. yılında olduğu Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde halk Rus ordusuna ait jetlerin ve Beşşar Esed rejimi uçaklarının bombardımanından korunmak için telsizlere başvuruyor.

Sabit ve cep telefonu hatlarının büyük oranda çalışmadığı muhaliflerin denetimindeki bölgelerde birbirleriyle bağlantılı onlarca telsiz merkezi bulunuyor.

Sivil halk, Rusya ordusuna ve Suriye rejimine ait uçakların ne zaman ve nereden havalandığını, hangi bölgede olduğunu, nereye yöneldiğini bu merkezlerden kendi telsizlerine gelen duyurulardan öğrenerek hayatlarını korumaya çalışıyor.

Suriyeliler, bombardıman uçaklarının hedefi olmamak için telsizlerden gelen uyarılar ve bilgilere dayanarak yer altındaki sığınaklara saklanıyor veya yer değiştiriyor.

Sivil ölümlerin nispeten azalmasına katkı sağlayan telsizler, Rus ve rejim uçaklarının gelişiyle ilgili bilgilerin yanı sıra telefon hatlarının kesik olması nedeniyle muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde en önemli iletişim aracı durumunda.

Yoğun hava saldırılarına maruz kalan bu bölgedeki halkın çoğunluğu hem evlerinde, hem iş yerlerinde, hem de arabalarında telsizler bulunduruyor. Suriyeliler, merkezlerden gelen bilgileri almak için telsizlerini belli frekanslara ayarlıyorlar.

Merkez özellikle acil kan ihtiyacı, saldırıya uğrayan yerlere sivil savunma ekiplerinin yönlendirilmesi, acil durumlarda ambulans ve araba ihtiyacının duyurulması gibi önemli görevler üstleniyor.

İdlib'deki telsiz merkezinde çalışan Muhammed Mendil Ebubahr, AA muhabirine telsizlerin Suriyelilerin hayatında ne kadar önemli bir rol oynadığını söyledi.

Suriye'nin güneyinde Ürdün sınırındaki Dera'dan Türkiye sınırına yakın Azez'e kadar muhaliflerin kontrolündeki tüm bölgelerde telsiz merkezleri olduğunu söyleyen Ebubahr, merkezlerin çalışma prensibini şöyle anlattı:

"Bir rejim veya Rus uçağı Humus'tan havalandığında oradaki merkez Hama'daki merkeze bilgi verir, bu bilgi Hama'dan İdlib'e, İdlib'den Halep'e şeklinde aktarılır. Uçağın kalkışı ve nereye yöneldiği bilgisi saniyeler içinde yayılır ve herkes bundan haberdar olur.

Sivil bir ağ olduklarını vurgulayan Ebubahr, "Hiçbir askeri gruba bağlılığımız bulunmuyor. Elimizdeki bütün bilgileri muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde olan herkese aktarıyoruz." dedi.

Halktan İbrahim Haşşan da sürekli saldırı altında ve telefon hatlarının kesildiği ortamda telsizlerin zarurete dönüştüğünü belirtti.

"Telsizler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Onlar aracılığıyla bilgi alarak saldırılara karşı elimizden gelen önlemleri alıyoruz." diye konuşan Haşşan, aynı zamanda telsizlerden elde ettikleri bilgilerle saldırıya uğrayan yerlere gidip sivil savunma ekiplerine yardımcı olduklarını dile getirdi.

Haşşan, "Telsiz merkezleri insanların hayatını korumak için çok iyi bir iş yapıyor. Birçok kez insanların saldırılardan korunmasını ve kaçınmasını sağladı. Allah onlardan razı olsun." dedi.

Maret en-Numan sivil savunma ekibi üyesi Ahmed İdlibi de bombardıman ve diğer olaylarla ilgili tek kaynaklarının bu merkezler olduğunu ifade etti.

İdlibi, "Özellikle bombardıman durumunda onlardan aldığımız bilgi doğrultusunda hareket ediyoruz. Bazen de bombardımana maruz kalan bir yere geliyoruz ama merkezler aynı yere tekrar uçak gelme ihtimali olduğunu belirterek bizi oradan çekilmemiz konusunda uyarıyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar