Suriye'de rejim ablukasından zorunlu tahliyeler sürüyor

- Suriye'de Humus ilinin kuzey kırsalında abluka altındaki bölgelerden zorunlu tahliyeler devam ediyor - 3 bin 737 kişiyi taşıyan yedinci tahliye konvoyu Halep'in batı kırsalı ve İdlib'e ulaştı - Humus'un kuzey kırsalındaki bölgelerde tahliye edilenlerin sayısı 18 bini geçti

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de rejim ablukasından zorunlu tahliyeler sürüyor

İDLİB/ANKARA (AA) - Suriye'de Humus'un kuzey kırsalında Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin ablukasındaki bölgelerden zorunlu tahliyeler kapsamında bölgeden ayrılanların sayısı 18 bini aştı.

Rejimin yoğun saldırıları ve abluka şartları nedeniyle Humus'un kuzey kırsalından ayrılmak zorunda kalanları taşıyan yedinci konvoy, ülkenin kuzeyindeki İdlib ve Halep'in batı kırsalında, kalacakları geçici barınma merkezlerine ulaştı.

İdlib'deki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, Humus'un kuzey kırsalında rejim ve destekçilerinin ablukasındaki bölgelerden dün aşamalı olarak yola çıkan ve 3 bin 737 kişiyi taşıyan yedinci tahliye konvoyu, dün gece geç saatlerde Hama ilinin Madik Kalesi köyüne ulaştı. Konvoy daha sonra, ülkenin kuzeyindeki İdlib ve Halep'in batı kırsalına doğru yola çıktı.

Tahliye konvoyunda 109 otobüsün yanı sıra 66 sivil araç yer aldı.

Son konvoyla Humus'un kuzey kırsalındaki bölgelerden tahliye edilenlerin sayısı 18 bini aşmış oldu.

Bölgeye ulaşan Humuslular, İdlib ve Halep'in batı kırsalındaki geçici konaklama merkezlerine, sığınmacı kamplarına, cami ve okullara yerleştiriliyor.

Son dönemde artan tahliyelerle bölgede barınma imkanının yetersiz kaldığı öğrenildi.

Tahliyelerin devam edilmesi bekleniyor.

- Humus'tan tahliye durumu

Rusya aracılığında rejim ile muhalifler arasında yapılan müzakereler sonucu Humus'un kuzeyinden zorunlu tahliyeler, 7 Mayıs'ta başlamıştı.

Humus'un kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alan, 5 yıldır abluka altında tutuluyor. Bölgede 200 ila 250 bin kişi yaşıyor.

Bölge, Türkiye, Rusya ve İran tarafından Mayıs 2017'de Astana anlaşmaları çerçevesinde gerginliği azaltma bölgeleri kapsamına alınmıştı.

Ancak Esed rejimi, Doğu Guta'yı ele geçirmesinin ardından Yermük Kampı'nın yanı sıra bu bölgeye de yoğun saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

Yorumlar