Suriye'de en az 588 kişi tutuklandı

- Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), çoğunluğu Esed rejimi tarafından 36'sı çocuk 59'u kadın en az 588 kişinin tutuklandığını bildirdi

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de en az 588 kişi tutuklandı

ANKARA(AA) - Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de ekim ayında aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 588 kişinin tutuklandığını açıkladı.

SNHR, Suriye'deki iç savaşta çatışan farklı gruplar tarafından tutuklanan kişiler hakkında ekim raporunu yayımladı.

Raporda, "Ağ olarak geçen ay içerisinde büyük çoğunluğu Suriye rejimi güçleri tarafından 36'sı çocuk 59'u kadın en az 588 kişinin tutuklandığını belgeledik." ifadeleri kullanıldı.

"Rejim kendi kontrol ettiği bölgelerde muhaliflerle bağı olan kişileri ve insani yardım çalışmalarında yer alanları tutukluyor." denilen raporda, söz konusu süre içerisinde Esed rejiminin 29'u çocuk, 54'ü kadın en az 426 kişiyi kendi kontrol ettiği bölgelerde tutuklayarak gizli yerlerde tuttuğu belirtildi.

Terör örgütü PKK/PYD'nin de, çoğunluğunu aktivist medya çalışanı ve muhaliflerin oluşturduğu 3'ü çocuk 2'si kadın en az 78 kişiyi tutukladığının altı çizilen raporda, terör örgütü DEAŞ'ın ise 4'ü çocuk 3'ü kadın en az 41 kişiyi alı koyduğu aktarıldı.

Raporda, askeri muhaliflerin 29, Esed rejimi karşıtı Heyet Tahrir Şam'ın (Şam Kurtuluş Kurulu) ise 14 kişiyi tutukladığı bildirildi.

Rapordaki verilere göre, bu yılın ocak-ekim döneminde ise ülkede toplamda en az 5 bin 397 kişi farklı gruplar tarafından tutuklandı.

Çocukların ve kadınların bir an önce serbest kalmaları çağrısında bulunan raporun tavsiyeler bölümünde, Esed'e garantörlük yapan Rusya'dan, rejimin gerginliği azaltma bölgeleri anlaşmasını başarısızlığa uğratma çabalarının önüne geçmesi talep edildi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 30-31 Ekim'de düzenlenen Suriye toplantısında taraflar, esir ve tutuklu değişimi konusunu ayrıntılı olarak ele almış, ancak uzlaşma sağlanamamıştı.

Taraflar, bu konu üzerinde çalışmayı sürdürme kararı almıştı.



Yorumlar