Suriye Donörler Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı

- Kuveyt'te gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirisinde, donör ülkeler tarafından Suriye'deki sığınmacılar için güvenli bölgeler oluşturulması çağrısı yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Suriye Donörler Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı

KUVEYT (AA) - Kuveyt'in ev sahipliği yaptığı Suriye Donörler Grubu 8. Koordinasyon Toplantısı'nda, Suriye'deki sığınmacılar için güvenli bölgeler oluşturulması çağrısında bulunuldu.

Suriyeli mültecilerin yoğun şekilde bulunduğu Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'ın yanı sıra Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin katılımıyla Kuveyt'te 8'incisi düzenlenen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, ev sahibi ülkelerin yükünü hafifletmek amacıyla Suriye'deki sığınmacılar için güvenli bölgeler oluşturulması gerektiği belirtildi.

Halep ve çevresinde yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği kanlı olayların kınandığı bildiride, kentte sivillerin yanı sıra kamu ve sağlık tesislerini hedef alan bombardımanlar ile hava saldırılarının derhal durdurulması çağrısı yapıldı.

Uluslararası topluma, her gün enkaz altından ceset parçaları çıkan çocuklara karşı daha anlayışlı olmaları gerektiği vurgulanan bildiride, "Suriye halkının sıkıntılarına son verecek, meşru isteklerini karşılayacak, sığınmacıların yurtlarına dönmelerini sağlayacak siyasi bir çözüm bulunması hedefiyle; uluslararası kararlar, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı ve Cenevre-1 Sözleşmesinin ilgili maddelerinin uygulamaya geçmesi için siyasi süreç ivedilikle yeniden başlatılmalı." ifadesi kullanıldı.

Bildiride, Halep ve abluka altındaki diğer bölgelere ulaşmak için daimi insani yardım koridorlarının bulunması, insani yardımların kuşatma altındaki bölgelere ulaşması amacıyla BM'nin 48 saatlik ateşkes çağrısına olumlu karşılık verilmesi, yetersiz gıda, ilaç ile kısıtlı sağlık imkanları gölgesindeki sivillerin korunması gerektiği de aktarıldı.

Donör ülkelerin, geçen şubat ayında Londra'da yapılan toplantıda verdikleri vaatleri yerine getirmesi istenen bildiride, Suriye'deki insani yardım organizasyonlarının yürütülmesi ve sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelere destek olabilmek için bu vaatlerin pratiğe tevil edilmesi gerektiği kaydedildi.

Suriye'deki insani organizasyonların takibi, finansman planlarının desteklenmesi için bir sonraki toplantının 16 Ocak 2017'de yine Kuveyt'te yapılması kararlaştırıldı.

Yorumlar