Sürekli baş ağrısı neden olur, sebebi nelerdir?

Sürekli baş ağrısı neden olur, sebebi nelerdir? soruları sık sık baş ağrısı çekenler tarafından merak edilerek araştırılıyor. Peki, Sürekli baş ağrısı neden olur?

Google Haberlere Abone ol
Sürekli baş ağrısı neden olur, sebebi nelerdir?

Sürekli baş ağrısı neden olur, sebebi nelerdir? şeklindeki sorular sık sık baş ağrısı yaşayanlar tarafından merak edilerek araştırılıyor. 

Özellikle yaş ve cinsiyet gözetmeksizin herkesin yaşayabildiği baş ağrısını sürekli olarak yaşayanlar sık sık yaşanan bu şikayetin nedenlerini merak ederek cevap arıyor. Günde birden çok veya hafta boyunca sürekli baş ağrısı çekenler için artık kronik hale gelen ağrılar dayanılmaz bir hal almaktadır. Bu durumdan kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yollar çoğunlukla kısa süreli olarak baş ağrısını dindirirken baş ağrısı şikayetleri genellikle sık aralıklarla devam etmektedir. 

Günlük yaşamı dayanılmaz derecede sık baş ağrıları ile geçirenler bu durumdan kurtulmak için doktora başvuruyor. Doktorlar tarafından yapılan tetkikler sonucunda teşhis konularak tedaviye başlanıyor. Ancak baş ağrılarını sık sık yaşamasına rağmen hastaneye gitmeyenler ise bu şikayetlerle yaşamını sürdürüyor. Bu şikayetlerden kurtulmak isteyenlerin doktorlarına başvurarak tedavilerine başlamaları gerekmektedir. 

Sürekli Baş Ağrılarının Nedenleri

Birincil olmayan kronik günlük baş ağrılarının sebepleri arasında bir çok neden açıklanabilirken bunlardan bazı nedenleri ise şöyle sıralanabilir;

- Kronik baş ağrılarının nedenleri arasında beyin içindeki veya etrafındaki kan damarları ile ilgili sorunlar veya inme yer almaktadır.

- Bir diğer nedenlerden biri ise sık görülen menenjit gibi enfeksiyonlar olabilir.
- Çok yüksek veya çok düşük kafa içi basıncı baş ağrısının bir diğer nedenleri arasında sıralanmaktadır.
- Uzun süreli bir tedaviyi gerektirebilen nedenlerden biri olan beyin tümörü yine bu şikayetlerin nedenlerinden biri olabilir.
- Yine travmatik beyin hasarı diğer nedenler arasında gösterilmektedir. 
- Öte yandan aşırı ilaç kullanımı da sürekli baş ağrısı sebeplerinden biridir.

Epizodik baş ağrıları migren ya da gerilim baş ağrıları olanlarda çok sık ağrı kesici ilaç alan kişilerde gelişir. Haftada iki günden çok ağrı kesici veya analjezik ilaç kullananların ‘rebound’ baş ağrısı ile karşılaşma oranı çok daha yüksektir.

Kronik Günlük Baş Ağrısı Risk Faktörleri

Günlük olarak sık yaşanan baş ağrısı gelişimine sebep olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Günlük baş ağrısı cinsiyet olarak kadınlarda

Yüksek kaygı düzeyi olanlarda
Depresyon- karamsarlık gibi ruh halleri bulunanlarda 
Uyku bozuklukluğu yaşayanlarda
Obez ve fazla kilo problemi olanlarda
Uyurken horlama gibi şikayetleri olanlarda
Çok fazla çay ve kahve tüketenlerde
Aşırı ağrı kesici ilaçlar kulananlarda
Diğer kronik ağrı yaratabilecek etkenlere sahip olanlar

Bunlara ek olarak günlük baş ağrısı çekenlerin bununla beraber depresyon, uyku ve kaygı bozukluğu gibi durumlara da maruz kalabileceği bazı durumlarda görülebilmektedir. 

Kronik baş ağrılarından muzdarip olanların doktoruna başvurmadan önce bir ön hazırlık yaparak baş ağrılarının ne sıklıkla özellikle hangi zamanlarda yaşandığına dair bir not tutmamaları önerilir. Bunun yanı sıra kendinizin veya size yakın kişilerin fark ettiği belirtileri not alması teşhis ve tedavi noktasında işinizi kolaylaştıracaktır.

Alacağınız notlarda baş ağrılarınızla birlikte hayatınızdaki büyük değişiklikler ve günlük stresler dahil olmak üzere tüm kişisel bilgilerinizi yazarak teşhis noktasında doğru adımların izlenmesi sağlanabilir.

Öte yandan kullanmış olduğunuz vitaminler veya doktorunuzun verdiği ilaçların kullanım sıklığından, kullanım şekline kadar doktorunuza bildirerek doğru tedaviye yardımcı olabilirsiniz. Bunların yanı sıra doktorunuza soracağınız sorularınızı da bir kenara not alarak tetkikler sırasında doktorunuza sorabilirsiniz.

Bunların yanısı sıra baş ağrısı ile ilgili doktorunuza başvurduğunuzda aşağıda yer alan soruları danışarak doktorunuzdan sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.

Sık sık yaşadığım baş ağrılarımın olası sebebi neler olabilir?

Baş ağrısının altında yatan başka olası nedenler var mıdır?
Doğru teşhis ve tedavi için hangi testlerin yapılması gerekebilir?
Sık yaşadığım kronik baş ağrıları geçici midir?
Diğer sağlık sorunlarımla birlikte baş ağrılarını bir arada yönetebilir miyim?
Başvurduğum bu branş dışında başka her hangi bir bölüme gitmem gerekli midir?
Kronik baş ağrıları konusunda hangi önlemleri alabileceğim konusunda bana yol gösterecek ve önerebileceğiniz kitap, broşür gibi basılı materyal mevcut mudur? Bunun yanı sıra hangi siteleri okumamı tavsiye edersiniz? Şeklindeki soruları doktorunuzla çekinmeden paylaşabilirsiniz. Ve merak ettiğiniz diğer konularda da çekinmeden doktorunuzdan bilgi edinebilirsiniz. 



Kronik Günlük Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Her insan hayatında mutlaka baş ağrısı şikayetleri yaşamaktadır. Bunlar çoğunlukla günlük yaşamda karşılaştığımız sorunlardan ve stresten kaynaklanabileceği gibi altında yatan önemli sebeplerde olabilir. Baş ağrısından dolayı endişelenmemizi gerektirecek bir durum olmasada en az üç ay süreyle veya ayda 15 günden fazla baş ağrısı yaşanması durumunda kronik günlük migrenden şüphelenerek doktorumuza başvurabiliriz. 

Kronik günlük baş ağrıları iki tip olarak değerlendirmektedir. Bunlardan biri günde bir veya bir kaç kez kısa süreli ağrılarken uzun süreli ağrılar ise genellikle 4 saatten uzun sürer ve günlük yaşamımızı oldukça kısıtlar. 

Kronik baş ağrılarını 4 başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar şu şekildedir:

- Kronik migren

- Kronik gerilim tipi baş ağrısı
- Yeni günlük süreğen baş ağrısı
- Hemikrania kontinua

Kronik Migren

Günlük hayatımızda yaşadığımız her baş ağrısı kronik migren olmamakla birlikte her baş ağrısı atağı da migren olarak algılanmamalıdır. Epizodik migreni olan hastalarda ataklar sık sık yaşanır ve bu baş ağrıları sürekli hale gelir. Bu hastalar için kronik migren teşhisi konulur ve tedavi yöntemi ise buna göre belirlenir.

Üç ay gibi bir sürede ayda 15 günden fazla baş ağrısı varsa, ağrıların sekiz tanesinin migren karakterine sahipse ve hasta 4 saatten uzun bir süre ağrı çekiyorsa bu hastaya genelikle kronik migren teşhisi konulur ve tedavi buna göre değerlendirilir. Öte yandan kronik migrene ve baş ağrısına aşağıdaki belirtilerde eşlik eder;

Kronik migren ağrıları başınızın bir tarafını tek etkileyebileceği gibi her iki tarafta da ağrılarak sebep olabilir.

Baş ağrıları ile birlikte zonklama hisside seyredebilir.

Ağrılar orta-ağır şiddette seyredebilir
Baş ağrıları ve beraberindeki şikayetler rutin fiziksel aktivitelerle birlikte artış gösterebilir.

Bunun yanı sıra kronik migren aşağıdakilerden en az birine neden olur:
Bulantı, kusma ya da her ikisi
Işığa ve sese aşırı duyarlılık

Kronik Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Kronik gerilim tipi olarak ele alınan baş ağrısı atakları genellikle; hafif ya da orta şiddetli olarak seyredebilmektedir. Şikayetleri olan kişinin kafanın her iki tarafını etkileyen basınç veya sıkıştırma şeklinde devam eden ataklar kişinin günlük yaşamını oldukça olumsuz etkileyebilmektedir. Öte yandan kronik gerilim tipi baş ağrıları şikayetleri yaşayan bazı hastaların saçlı derilerinde hassasiyet meydana gelebilir. Bunun yanı sıra kronik migrende olana kariın rutin olarak yapılan fiziksel aktivite ağrıların artmasına etki etmez.

Yeni Günlük Süreğen Baş Ağrısı

Daha önce pek baş ağrısı şikayetleri olmayan kişilerde aniden ortaya çıkan ağrılara ise "Yeni Günlük Süreğen Baş Ağrısı" denir. Bu tarz hastalarda genellikle ortaya çıkan belirtiler bir kaç gün içinde sabit bir hale gelerek hastanın günlük aktivitesini etkilemeye başlar. Ağrılar genellikle hafif ve orta derecede seyrederken günlük rutin işlerle birlikte ağrılar artıp azalmaz. 

Hemikrania Kontinua

Genellikle baş kısmının sadece tek bir tarafını etkileyen baş ağrıları "Hemikrania Kontinua" olarak değerlendirilir. Bu durumda ağrı tipi günlük ve sürekli olarak devam ederek ağrısız dönem genellikle yoktur. Orta şiddetli olarak baş ağrıusı çeken hastalar reçeteli ağrı indometazine yanıt verir. Bu ağrılar bazen migrene benzeyen belirtiler göstererek şiddetli bir duruma gelebilir.

Hemikrania kontinua olarak anılan bu tipik şikayetlerde genellikle orta şiddetli baş ağrılarına göz yaşarması, başın ağrıdığı tarafta göz kızarması, burun tıkanıklığı veya akıntısı, göz bebeğinde küçülme, göz kapağı düşüklüğü veya huzursuzluk hissi gibi belirtilerde eşlik edebilir.

 

Yorumlar