Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Mükemmeliyet Ödülleri Töreni

- EBRD Ankara Temsilcisi Özhan: - "Türkiye'de 2009'dan bu yana 200'ün üzerinde farklı projeye 8,8 milyar avroluk yatırım yaptık"

Google Haberlere Abone ol
Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Mükemmeliyet Ödülleri Töreni

İSTANBUL (AA) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ankara Temsilcisi Hüseyin Özhan, bankanın Türkiye'deki faaliyetlerine 2009'da başladığını ve bu zaman kadar 200'ün üzerinde projeye 8,8 milyar avroluk yatırım yaptığını söyledi.

EBRD tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Mükemmeliyet Ödülleri Töreni" kapsamında bankanın yenilebilir enerji ve kaynak verimliliği projelerine yönelik sağladığı 400 milyon avroluk finans paketinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Programda konuşan Özhan, geçen yıl Türkiye'de 43 projeye 1,9 milyar avroluk yatırım yaptıklarını belirterek, "Bu da Türkiye'yi, EBRD içinde yatırım yapılan en büyük ülke konumuna getirdi. Hem yıllık yatırım miktarı hem de toplam portföy olarak bakıldığında şu anda EBRD içindeki en büyük ülke Türkiye. Bunu da ben gururla her yerde söylüyorum. Türkiye'de 2009'dan bu yana 200'ün üzerinde farklı projeye 8,8 milyar avroluk yatırım yaptık." diye konuştu.

Özhan, bu yıl içinde 40 projeye ve 1,7 milyar avroluk yatırım yaptıklarını ve EBRD'nin 2020'ye kadar toplam yatırımlarının yüzde 40'ını yeşil ekonomiye geçiş stratejisi içinde değerlendireceğini ifade etti.

Türkiye olarak an itibariyle EBRD'nin bütün ülkelerinde ulaşmak istediği seviyeye ulaştıklarının altını çizen Özhan, "Faaliyette olduğumuz tüm ülkelerde, yeşil ekonomide son 10 yılda yaptığımız yatırımların aynı miktarını, gelecek 5 yıl içinde de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu çerçevede özellikle finansal kurumlar aracılığıyla sağladığımız finansmanın yarısından fazlası yeşil ekonomiye yönelik." ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can da bakanlık olarak 2023 vizyonunda yer alan enerji verimliliği hedeflerine yönelik çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Elektrik üretiminde rüzgar, güneş, hidroelektrik gibi kaynakların payının artırılması gerektiğini ifade eden Can, fosil kökenli yakıtlara bağımlılığın azaltılmasına yönelik büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi.


Yorumlar