Sürat Kargo kime satıldı, ne kadara satıldı, Sürat Kargoyu kim satın aldı?

Sürat Kargo kime satıldı, Sürat Kargoyu kim satın aldı? Sürat Kargo'yu satın alan kişi kimdir soruları başta FETÖ mensupları olmak üzere birçok kişi tarafından merak ediliyor. FETÖ'nün merak etmesinin nedeni şirketin darbe girişimi öncesinde onların olmasıydı.

Google Haberlere Abone ol
Sürat Kargo kime, ne kadara satıldı?

Sürat Kargo kime satıldı, ne kadara satıldı, Sürat Kargoyu kim satın aldı? Boruları TMSF tarafından yapılan ihalenin ilk etabının belli olmasıyla gündeme gelmeye başladı. FETÖ'nün lojistik ve finansal araçlarından biriyken TMSF tarafından el konulan Sürat Kargo uzun süre işletildikten sonra satışa çıkarıldı. TMSF tarafından alındıktan sonra geliştirilerek büyütülen Sürat Kargo için ilk ihale dün yapıldı. İhaleye katılan ve en yüksek teklifi verenler belirlendi. Peki, Sürat Kargo kime satıldı, Sürat Kargoyu kim satın aldı?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), dün yapılan Sürat Kargo ve Sürat Lojistik ihalesinde, en yüksek teklifin 335,5 milyon TL ile muhammen bedelin üzerinde gerçekleştiğini bildirdi.

İhale sürecinde şartname satın alan 16 yatırımcıdan 11'i bilgi odası sürecine dahil oldu ve süreç içerisindeki ilave bilgi taleplerini ve sorularını kuruma iletti. Son başvuru tarihinde idari belgelerini ve mali tekliflerini sunmak suretiyle 4 firma tarafından başvuru yapıldı.

Sürat Kargoyu kim satın aldı Sürat kime satıldı
Sürat Kargoyu kim satın aldı Sürat kime satıldı

 

Başvuru yapan katılımcılardan birisinin ihaleye katılım için teminat mektubu sunmadığı, idari belgelerinde de eksiklikler olduğu tespit edildi. Eksikleri tamamlamaları için kendilerine ek süre verildi. Bu süre içerisinde eksiklikler tamamlanmadığından şartname gereği satış komisyonunca anılan kuruluş ihale dışı bırakıldı. Diğer 3 teklif sahibinin idari belgelerinin ihale şartnamesine uygun olduğu tespit edilerek ihaleye alınmalarına karar verildi.

Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihalesi açık artırma aşamasına 28 Temmuz saat 14:30'da, ihaleye iştirak eden 3 katılımcı temsilcilerinin huzurunda mali zarflar açılarak başlandı. Zarfların açılmasıyla katılımcılar tarafından 230 milyon lira, 325 milyon 575 bin lira, 327,5 milyon lira teklifler verildiği görüldü.

Sürat Kargoyu kim satın aldı Sürat kime satıldı
Sürat Kargoyu kim satın aldı Sürat kime satıldı

 

Kapalı zarf aşamasında verilen en yüksek teklif olan 327,5 milyon lira üzerinden açık artırma aşamasına geçildi ve katılımcılar tarafından yapılan artırımlar sonucunda 335,5 milyon lirayla en yüksek teklife ulaşıldı. İkinci en yüksek teklif ise 334,5 milyon lira oldu.

Açık artırmada verilen en yüksek teklif olan 335,5 milyon lira 325 milyon liralık muhammen bedelin üstünde olduğundan Fon Kurulu kararıyla, ihale şartnamesi ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli izinlerin temini amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Rekabet Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvuruda bulunulmasına karar verildi.

Söz konusu bakanlık ve kurumlardan gerekli izin ve onayların alınması akabinde ihale Fon Kurulunun nihai onayına sunulacak.

Nihai karardan sonra Sürat Kargoyu kimin satın aldığı da kamuoyuna açıklanacak ve sonuç belli olacak. 

İDDİALAR ÜZERİNE AÇIKLAMA TMSF'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Sürat Kargo'nun satış sürecine ilişkin bazı muhalif haber sitelerinde yer alan iddialar üzerine TMSF'den açıklama geldi. 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Sürat Kargo ve Sürat Lojistik için belirlenen muhammen bedelde "uluslararası kriterlere uygun olarak" hazırlanan değerleme raporunda belirlenen 323 milyon 955 bin liralık değerin esas alındığını bildirdi.

TMSF, Sürat Kargo ve Sürat Lojistik Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün ihalesine ilişkin gündeme gelen iddialara, sitesinde yayımladığı bilgilendirme notuyla cevap verdi.

Sürat Kargo ve Sürat Lojistik'in satışa esas değerinin tespit edilmesi amacıyla başlatılan değerleme sürecinde, işletme değerinin tespiti amacıyla Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) görevlendirildiği kaydedilen açıklamada, banka tarafından raporun Aralık 2020'de hazırlandığı, her iki şirket için tespit edilen 323 milyon 955 bin liralık değer dikkate alınarak, muhammen bedel olarak 325 milyon lira belirlendiği bildirildi.

Muhammen bedel için Türkiye'nin en büyük ve önemli değerleme firmalarından TSKB tarafından "uluslararası değerleme kriterlerine uygun olarak" hazırlanan raporda belirlenen değerin esas alındığı vurgulandı.

Açıklamada, "İhale sürecinin kurumumuzca yapılan cebri icra satışlarında uzman değerleme firmalarına rapor hazırlattırılarak muhammen bedelin tespit edilmesi hususu ilgili mevzuatta düzenlenmiş olup, bahsi geçen ihale sürecinde de değerleme bu esaslara göre yapılmış ve bu sayede en doğru değer tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

"SATIŞ İLANINDAN BİR AY SONRA İHALE GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Açıklamada, ihaleye katılacaklara neden 13 iş günü süre verildiğine yönelik sorulara ilişkin, komisyon tarafından hazırlanan satış ilanının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 ay sonra ihalenin gerçekleştiği bildirildi.

İhale sürecinde bilgi işlem ortamında uzaktan erişimle tüm yatırımcıların hafta sonu ve bayram tatilleri de dahil olmak üzere 7 gün 24 saat inceleme yapabilmeleri esasına dayalı olarak elektronik ortamda bilgi odası hazırlandığı kaydedildi.

TMSF kayyumundaki şirketlerin satışı konusunda Fon Kurulu’nun karar verdiği belirtilen açıklamada, Sürat Kargo için satış kararı alınmadan önce tesis edilen işlemler anlatıldı.

Açıklamada, Sürat Kargo ihalesi için 16 yatırımcı tarafından 5 bin lira olan şartname bedeli yatırıldığı ve ihale şartnamesinin satın alındığı kaydedilerek, şirket isimlerine dair bilgilere yer verildi.

"SORU VE BİLGİ TALEPLERİNİN HEPSİ CEVAPLANDI"

Açıklamada, şartname satın alan yatırımcılardan 11'inin bilgi odası sürecine dahil olduğu ve kendilerinden gelen soru ve bilgi talebinin cevaplandığı bildirildi.

Bilgi odasını kullanmaya veya kullanmamaya dair takdirin yatırımcıların kararı olduğu, bu konuda TMSF'nin herhangi bir inisiyatif veya yükümlülük almadığı aktarıldı.

Açıklamada, ihale dosyası alan firmalardan sadece Senyap Gayrimenkul İşletme Kooperatifi'nin ihale sürecinin ertelenmesini talep ettiği, başka bir yatırımcıdan böyle bir istek gelmediği kaydedildi.

Bu firmanın 2 Temmuz'da ihale şartnamesi satın aldığı, 9 Temmuz'da bilgi odası sürecine dahil olduğu belirtilen açıklamada, "(Bu nedenlerle) İlgili mevzuat hükümleri ve satış ilanı doğrultusunda gerek ihale evraklarının hazırlanması gerekse inceleme süreci için tüm yatırımcıların ihtiyaç duyacağı kadar sürenin tanınmış olması, diğer yatırımcılarca da süreçten yoğun bir şekilde yararlanılıyor olması nedenleriyle mevcut ihale sürecine devam edileceği hususu firmaya bildirilmiştir." denildi.

FETÖ'NÜN DİĞERİ FİNANS KAYNAKLARI

FETÖ'nün Sürat Kargo dışında onlarca şirketi ve kuruluşu vardı. İşte onlardan bazıları: 

Sürat Kargo kime satıldı, Sürat Kargoyu kim satın aldı?
Sürat Kargo dışındaki diğer FETÖ kuruluşları

 

Yorumlar

Enes Neden bu ihaleler şeffaf yapılmıyor? Bir çok kurumda ihaleler şeffaf oluyor, canlı yayınlanıyor.