Süper Bono çıkacak mı, ne zaman çıkar, daha önce çıkmış mıydı?

Süper Bono çıkacak mı, ne zaman çıkar, daha önce çıkmış mıydı, ne zaman kim tarafından çıkarılmıştı?

Google Haberlere Abone ol
Süper Bono çıkacak mı, ne zaman çıkar?

Süper Bono çıkacak mı, ne zaman çıkar, daha önce çıkmış mıydı, ne zaman kim tarafından çıkarılmıştı soruları son günlerde daha yüksek paralar kazanmak isteyen yatırımcılar tarafından merakla soruluyor. 

Süper Bono üzerinden servetine servet katmak isteyen yatırımcılar, hükümetin bu konuda bir adım atıp atmayacağını merak ediyor. 

Ekonomideki olumsuz gidişe bir çözüm olarak hükümet dışı kaynaklar tarafından önerilen Süper Bono satışı konusunda hükümetten herhangi bir sinyal gelmiş değil; ancak buna rağmen başta muhalif bazı ekonomistler ve gazetelerde bu konu sık sık gündeme getiriliyor. 

Peki, Süper Bono çıkacak mı, çıkarsa ne zaman çıkar?

SÜPER BONO NEDİR?

Öncelikle Süper Bono'nun ne olduğuna bakalım mı? Bono ya da emre muharrer senet, üzerinde yazılı belli bir tutarda paranın, senet lehdarına ya da onun emrine kayıtsız şartsız ödeneceğine dair taahhüdü içeren bir kambiyo senedi. Üzerinde bono veya emre muharrer senet ibarelerini taşımayan ve açıkça emre yazılı olarak düzenlenen senetler "Emre yazılı ödeme vaadi" sayılır.

SÜPER BONO NE ZAMAN ÇIKMIŞTI?

Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, “Süper bonoda madalyonun gerçek yüzü” başlıklı yazıda Süper Bono ile ilgili merak edilenleri anlattı:

“Süper dediğimiz bono Mayıs 1994 tarihinde çıkartılmıştı. Bitişikte 29 Mayıs tarihli Hazine’nin ilanını gösteren gazete kupürü bulunuyor. 3 ay vadeli, yüzde 200 faizli Hazine bonusu satışında vade sonunda yüzde 50 net faiz cebe girdi. Yüzde 200 yıllık basit faizin bileşiği yüzde 406.25 olduğu ilanda belirtiliyor.

Süper Bono nedir Süper Bono ne işe yarar Süper Bono çıkacak mı
Süper bononun satışa çıkarıldığı Mayıs 1994’te tüketici enflasyonu yüzde 117.81 idi. İtfanın yapıldığı Ağustos 1994’teki enflasyon yüzde 108.05’ti. Vade üç ay ve gerçekleşen enflasyonun neredeyse iki katında net faiz verildi. O bonoyu alanlar 3 ayda servetlerini reel anlamda bir kat artırdı.

Gerekli miydi? Bence değildi. Mayıs sonunda çıkarılan süper bononun 94 krizinde oynadığı kritik bir rol yok. Çünkü Nisan itibariyle yangın söndürülmüştü. Sadece kriz döneminde aksayan Hazine’nin borçlanma kapısını yeniden ve erken açması bakımından bir fonksiyonu oldu. Bir ay daha sabredilebilseydi kolaylıkla sağlanabilecek bir durum öne çekildi.

BUGÜNÜN FARKI NEREDE?

1994’ten bugüne çok şey değişti. En başta o dönemdeki yüksek faizler yok. Hem Türkiye’de hem dünyada.”

Bir süre önce Bakan Nebati’ye kamuoyunda tartışılan süper bono, KDV düzenlemesi, kamu bankalarının sermayelerinin artırılması gibi konular da sorulmuştu. "Süper bono yok. Öyle bir şey yok. Böyle bir şeyi doğru bulmuyoruz" diyen Nebati, "Bizim sadece ve sadece yapacağımız şey, tedbirler paketinde açıkladığımız alanlarda adımlar atmak." diye eklemişti.

Öte yandan; Dolar/TL Merkez Bankası'nın müdahaleleri ve kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının devreye alınmasına rağmen yükselişini geride kalan haftada da devam ettirdi. Dolar geçen hafta 16,50 seviyesine dayanırken, piyasalarda doların düşüşüne ilişkin tek beklenti ise süper bononun çıkarılması.

Pazartesi günü Kabine Toplantısı'ndan enflasyona dayalı tahvil çıkacağı söylentileri doları 15,80'in altına çekmiş, beklenen gerçekleşmediğinde ise dolar yeniden 16 lirayı aşmıştı.

 Sözcü'nün aktardığına göre dolardaki yükselişle ilgili yetkililerin önlem almadığını belirten İstanbul Analytics'ten Güldem Atabay, şunları söyledi:

“Türkiye'ye özel literatüre geçen arka kapı döviz satışları devam ediyor olsa da artan döviz talebi TL'yi dizginlemekte başarısız. KKM'de kalan vatandaşın hızla yüzde 90'a yönelecek enflasyon karşısında ezileceği gerçeği de süper bononun Hazine'ye yaratacağı dayanılmaz yüke rağmen en geç temmuz ortasına kadar devreye sokulmasını gerektiriyor.”


 

Yorumlar