Süleyman Hurma kimdir?

Spor dünyasının yakından bildiği tanıdığı Süleyman Hurma kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Süper Lig takımlarından Fatih Karagümrükspor Kulübü'nün şu anki sahibidir.

Google Haberlere Abone ol
Süleyman Hurma kimdir?

Süleyman Hurma kimdir, nerelidir, kaç yaşında, memleketi neresi, ne iş yapar, uzmanlık alanı nedir? Spor dünyasının yakından tanıdığı isimler arasında yer alan Hurma, sahip olduğu takımı birinci lige taşıyarak adından daha çok söz ettirmeyi başardı. Peki, Süleyman Hurma kimdir? İşte detay:

Süleyman Hurma 1964 yılında Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğdu.

Süper Lig takımlarından Fatih Karagümrük'ün sahibi ve başkanıdır.

Karagümrük'ten önce çeşitli kulüplerde menajerlik ve sportif direktörlük görevlerini yürüttü.

Karagümrük'ü satın aldıktan sonra takım 2 sezon üst üste lig yükselerek 36 yıl sonra Süper Lig'e çıktı.

Trabzonspor, Samsunspor ve Kayserispor takımlarında menajerlik yaptı.

2015 yılında Trabzonspor Sportif Direktörlüğünden istifa etmişti.

Türk futbolunda yaptığı transferlerle adından söz ettirdi. Gökhan Ünal, Mehmet Topuz, Serdar Kesimal, Nordin Amrabat, Hasan Ali Kaldırım ve Salih Dursun gibi oyuncuları yüksek bedellerle sattı.

Menajerlik kariyerine Trabzonspor da başlamış, daha sonra Samsunspor ve uzunca bir süre Kayserispor da menajerlik yaptıktan sonra tekrar Trabzonspor’a dönerek menajerlik kariyerine son vermiştir. 26 Haziran 2018'de ise Karagümrük takımının başkanı olmuş ve takımın hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Kayserispor’da göreve geldiği dönemden görevi bıraktığı döneme kadar ligimizde sık sık istifa eden ve ya görevine son verilen teknik direktörleri göz önüne aldığımızda, kendisinin teknik direktör tercihlerinde başarılı olduğunu söyleyebiliriz. 10 sezon görev aldığı Kayserispor’da Ertuğrul Sağlam, Tolunay Kafkas, Şota Arveladze ve Prosinecki ile çalıştı. Prosinecki ile takım alt lige düştüğünde ise takım Mutlu Topçu’ya emanet edilmişti. Mutlu Topçu 1.Lig’de oynadığı 4 maçta 1 galibiyet, 1 yenilgi ve 2 beraberlikle 5 puan toplayarak sarı kırmızılı yöneticilerle yaptığı görüşmeden sonra görevini bıraktı.

Ardından takımın başına Cüneyt Dumlupınar geldi ve takım düşmesinin ardından Süper Lig’e fazla hasret kalmadan tekrar yükseldi. Kayserispor’da yönetimin Süleyman Hurma’ya güveni ve takımın 2013-2014 sezonuna kadar Süper Lig’de istikrarlı bir şekilde mücadelesini sürdürmesi, Hurma’nın taraftarlar tarafından da sevilmesini sağladı. Kayserispor’un istikrarlı gidişinin arkasında doğru oyuncu ve teknik adam tercihleri yatıyordu. Bunda da hiç şüphesiz Süleyman Hurma’nın payı büyüktü. Özellikle 2010-2011 senesinden sonra takıma katılan isimlerin uygun maliyetle alınıp yüksek bonservislerle satılması, Hurma’nın işinde ne kadar başarılı olduğunu gözler önüne seriyordu. Süleyman Hurma ile Kayserispor’un yaptığı bazı rekor satışlara bir göz atalım.

2013-2014 sezonunda takım alt lige düştüğü zamanda sarı kırmızılı takım için gerekli transferleri yapıp, takımda kalması gereken isimleri takımda tutmuş ve Kayserispor’un tekrar Süper Lig’e çıkmasında büyük rol oynamıştı. Bu dönemde takım zaman zaman maddi sıkıntılar yaşasa da bir şekilde kaynak yaratıp 1.Lig’de bitime 3 hafta kala takımı Süper Lig’e çıkmıştı. Sürekli pozitif olan ve takımın Süper Lig’e çıkacağına canı gönülden inanan ve bunun için sürekli çalışan Hurma, sözünde durmayı başarmıştı. Kadir Has’ta, sokakta her yerde taraftarların Hurma’ya sevgi gösterisinde bulunması, takımın Süper Lig’e yükseldiği zamanda ise taraftarların onu otelde ziyarete gitmesi duygusal anlar yaşamasına neden olmuştu.

Kayserispor’dan ayrıldıktan sonra Trabzonspor’a dönen Hurma basın toplantısında; Bir yerde 10 yıl çalıştıktan sonra ayrılmak zor. Bu ayrılığı kolaylaştıran şey yuvama dönmek oldu. Trabzonspor benim yuvam diyerek kollarını sıvadı. İlk iş olarak takımdaki oyuncu sayısının fazla olmasından dolayı bir çok oyuncu ile yollarını ayıran(kiralık-satılık) Trabzonspor’da sıradaki iş takıma katılacak oyunculara gelmişti. Gelecek sezon üst sıralara oynamak için kadro kuran Hurma, takıma Douglas Franco, Marin, Esteban, N’Doye, Okay ve Özer gibi bir çok oyuncuyu transfer etti. Bu oyuncuların bonservis ve yıllık maliyetleri takım için büyük bir yük olmuştu. Takım başarılı olamazsa Trabzonspor’un ilerleyen dönemde UEFA kıskacına girmesi kaçınılmaz olacaktı. Fakat Hurma, sezon sonun göremeden takımdan ayrılmak zorunda kaldı. Aralık ayında kongrede seçimi kazanan Muharrem Usta döneminin ilk işlerinden biri Hurma ile yolları ayırmak oldu. Süleyman Hurma ile yönetim arasında yapılan görüşme sonucunda Hurma, Trabzonspor defterin resmi olarak kapattığını açıkladı.

MEHMET TOPUZ-SÜLEYMAN HURMA KONUŞMASI

Kayserispor’da sürekli Mehmet Topuz ve Gökhan Ünal’ı satmak istemediğini dile getiren Hurma daha sonra Mehmet Topuz’un daha fazla para istemesine üzerine Topuz ile yaptığı konuşmayı şöyle anlatıyor : Mehmet Topuz, bizden biraz daha fazla para istedi ama veremeyeceğimizi söyledim. Televizyonu bir açtım, Beşiktaş formasıyla, Beşiktaş’ta oynamak istediğini açıkladı. Sonrasında Mehmet Topuz’a böyle açıklamalar yapma, seni Fenerbahçe’ye verdik dedim. 9 milyon euro ve üstüne bir oyuncu alacağız, bu şartlarla anlaştık diyerek Topuz’u Fenerbahçe’ye gönderdi.

ONUR KIVRAK-SÜLEYMAN HURMA OLAYI

Onur Kıvrak ile kampta tartışma yaşayan Hurma, Onur’un sakatlığı olmamasına rağmen idmana çıkmaması üzerine önce Onur izinli diyerek geçiştirmeye çalışsada daha sonra tesislerden ayrılırken basın mensuplarının ısrarına dayanamayıp “Onur’un morali bozuk, düzelirse döner düzelmezse de kendi bilir” diyerek tesislerden ayrılmıştı. Onur Kıvrak olayı Hurma’nın Trabzon’da sonunu hazırlayan olaylardan birisiydi.

Tatlı sert bir kişiliği olan ve çalıştığı takımlarda başarılı sayılabilecek performanslar gösteren Hurma’ya Karagümrük takımının başkanlık görevinde başarılar dileriz.

Yorumlar