Sudan'da ateşkes ihlalleri

- Sudan ordusu ile ülkenin güneyindeki silahlı gruplar arasında sağlanan ateşkes ihlal edildi, çıkan çatışmada 1 asker öldü

Google Haberlere Abone ol
Sudan'da ateşkes ihlalleri

HARTUM (AA) - Sudan ordusu ile ülkenin güneyindeki silahlı gruplar arasında sağlanan ateşkesin ihlal edildiği, çıkan çatışmada 1 askerin öldüğü, bazı askerlerin yaralandığı bildirildi.

Ordudan yapılan açıklamada, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerindeki silahlı gruplarla sağlanan ateşkesin geçen ay 6 ay daha uzatılması kararının ardından, yönetim karşıtı Halk Hareketi isyancılarının ateşkesi ihlal ederek Güney Kordofan'da Meşayiş bölgesine saldırı düzenlediği belirtildi.

Ordu birliklerinin saldırıyı püskürttüğü ve isyancılara büyük zayiat verdirdiği belirtilen açıklamada, çıkan çatışmalarda 1 askerin öldüğü, bazı askerlerin de yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, barışın sağlanmasına verilen önemden dolayı ateşkese riayet edildiğine dikkat çekildi.

Halk Hareketinden yapılan açıklamada ise ateşkesin hükümet güçlerince ihlal edildiği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir başkanlığında Bakanlar Kurulu'nun geçen ay düzenlediği olağanüstü toplantıda, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerindeki silahlı gruplar arasında sağlanan ateşkesin 6 ay daha uzatılması kararı alındığı bildirilmişti.

Beşir geçen haziran ayında Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde 4 aylık bir süreç için ateşkes sağlandığını açıklamış, daha sonra bu sürenin yıl sonuna kadar uzatıldığı duyurulmuştu. ABD Başkanı Barack Obama da görev süresinin son haftasına girerken yayımladığı başkanlık kararıyla Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, kararın uygulanmasının, "Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teşvik" amacıyla 6 ay ertelendiği belirtilmişti.

ABD tarafından 1993 yılında "terörizmi destekleyen devletler" kategorisine alınan Sudan'a, 1997 yılında dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlamıştı.

Güney Kordofan eyaletinde ise Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) örgütü 2011 yılından bu yana Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinin bağımsızlığı için savaşıyor.

Yorumlar