"Sudan'a ihracatımızı artıracağız"

- Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin: - "Devam eden müzakerelerin nihai sonuca varması, Sudan'da ticaret yapan iş adamlarımızı büyük ölçüde rahatlatacaktır" - Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Aydın: - "İhracatımızı ileriki zamanlarda 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Sudan'a ihracatımızı artıracağız"

HARTUM (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ekonomik ve ticari temaslarda bulunmak üzere geldiği Sudan'da Türk iş adamlarıyla görüştü.

Sudan'ın başkenti Hartum'daki toplantıda konuşan Metin, "Sudan ile ekonomik ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Hükümetimiz, Sudan ile ekonomik yönden yenilikler sağlayarak, iki ülkenin bu durumdan kazançlı çıkmasını hedefliyor." dedi.

Metin, serbest ticaret müzakereleri için Sudan'da olduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Türk heyeti olarak Sudan'da kısa süre içinde başbakan ve 6 bakanla görüştük. Sadece ekonomiyi değil tarımı da konuştuk, hayvancılığı da. İki ülkenin birlikte hareket etmesi gereken bütün konuları ele aldık. Devam eden müzakerelerin nihai sonuca varması, Sudan'da ticaret yapan iş adamlarımızı büyük ölçüde rahatlatacaktır."


- "Kara günü aydınlığa çevirdik"


Sudan'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarını cesaretlerinden dolayı kutlayan Metin, şunları kaydetti:

"Sizler geldiniz ve buralarda çalışmaya başladınız. Kiminiz 20 sene kiminiz 10 senedir burada ticaret yapıyorsunuz. Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiğinizden şüphemiz yok. Türkiye'nin ekonomik yönden gösterdiği gelişmeleri, dışarıdaki gözlerimiz olan sizler daha net gözlemleyebilirsiniz. Ülke olarak nereden nereye geldiğimiz apaçık ortada."

Metin, 15 Temmuz hain darbe girişiminde Sudan'daki Türk iş adamları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının ülkelerinin yanında durduğunu aktararak, "Allah'ın izniyle kara günü aydınlığa çevirdik. 9 saat içinde darbeyi engelleyen, tankların altına yatan halkımız, o gecenin sabahında iş yerlerini açtı. Ticaret yapan ticaretine, işçi olan işine devam etti. Bunun örneğini başka bir millette göremezsiniz." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın da özellikle son üç yılda Sudan'la ticari ilişkilerin arttığına işaret ederek, "Altını çizerek ifade etmek gerekirse ambargo altında olan Sudan'a ihracatımız şu an 464 milyon dolar. Biz bunu ileriki zamanlarda 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. İşte bu sebeple devam eden müzakereler büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Toplantıya Sudan Türk İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Çetinsoy ile MÜSİAD Afrika Koordinatörü Mahmut Yüksel Süne de katıldı.

Yorumlar