Sudan ve Çad arasında mültecilerin gönüllü geri dönüşü anlaşması

HARTUM (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile Sudan ve Çad hükümetleri arasında iki ülkedeki mültecilerin gönüllü geri dönüşü...

Google Haberlere Abone ol
Sudan ve Çad arasında mültecilerin gönüllü geri dönüşü anlaşması

HARTUM (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile Sudan ve Çad hükümetleri arasında iki ülkedeki mültecilerin gönüllü geri dönüşü için anlaşma imzalandı.

Anlaşmayı imzalayan taraflarının yayınladığı ortak yazılı açıklamada, anlaşmanın, Sudan'daki Çadlı ve Çad'daki Sudanlı mültecilerin hemen gönüllü geri dönüş yapacağı anlamına gelmediği belirtildi. Açıklamada, uluslararası standartlar çerçevesinde bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için gereken mali desteğin toplanmasının ardından mültecilerin güvenli ve onurlu bir şekilde dönmeleri konusunda tarafların kararlı olduğu kaydedildi.

Anlaşmanın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan BMMYK Sudan Temsilcisi Noriko Yoshida, mültecilerin geri dönüşlerinin zorunlu değil, isteğe bağlı olacağını belirtti.

Sudan İçişleri Bakanlığındaki Devlet Bakanı Babekir Ahmed Dikne de gönüllü dönüş planının uygulanabilmesi için büyük bir kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dikne, uluslararası toplumu anlaşmanın uygulanması için gereken mali desteği sağlamaya çağırdı.

Çad Toprak ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanı Ebubekir Cibril ise "Çad'ın doğu bölgelerinde Sudanlı mülteciler için 18 kamp bulunuyor. Buralarda onları himaye ediyor ve sorunlarını gideriyoruz. Bu anlaşmayla, mültecilerin sorunlarına nihai bir çözüm bulmak ve ülkelerine dönmelerini sağlamak için çalışılacak." diye konuştu.

Sudan Mülteciler Komisyonu'nun verilerine göre, Sudan'daki Çadlı mültecilerin sayısı 8 bin 500 iken, Çad'daki Sudanlı mültecilerin sayısı 392 bine ulaşıyor.

Yorumlar