"Suçlu Mladic, kahraman olan kurbanlar"

- "Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp komutanın soykırım suçundan müebbet hapse mahkum edilmesine, Bosna Hersek ve Sırbistan başta olmak üzere bölge medyası geniş yer ayırdı

Google Haberlere Abone ol
"Suçlu Mladic, kahraman olan kurbanlar"

SARAYBOSNA (AA) - "Bosna Kasabı" olarak da bilinen eski Sırp komutan Ratko Mladic'in, Hollanda'daki Eski Yugoslavya Uluslararası Mahkemesince (ICTY) müebbet hapse mahkum edilmesi, Balkan medyasında geniş yer buldu.

Bosna Hersek'teki "Dnevni Avaz" gazetesinin "Kasaba müebbet" başlığıyla yayımladığı haberde, Mladic'in iddianamenin 11 maddesinin 10'unda yer alan suçlardan ceza aldığı ifade edildi.

Haberin detaylarında uzmanların, kurban yakınlarının ve bölge liderlerinin tepkilerine de yer verilirken, özellikle Kljuc, Sanski Most, Vlasenica, Kotor-Varos, Foça ve Prijedor şehirlerinde "soykırım suçu" işlenmediğine hükmedilmesine gösterilen tepkiler de yer aldı.

"Oslobodjenje" gazetesi ise "Suçlu Mladic, kahraman olan kurbanlar ve hayatta kalanlar" başlıklı haberinde, müebbet hapis cezasının ICTY'nin verebileceği en yüksek ceza olduğu, bu anlamda da Mladic'e verilen cezanın son derece önemli olduğuna işaret edildi.

Haberde ayrıca Mladic'in mahkeme salonuna girerken çekilmiş bir fotoğrafı da kullanılırken, "Mladic mahkeme salonuna gülerek girdi, küfür ederek çıktı." ifadelerine de yer verildi.

Sırbistan medyasının ise Mladic kararını daha "sıradan" başlıklarla görmesi dikkat çekti.

"Politika" gazetesi "Ratko Mladic'e müebbet hapis" başlığını kullanırken, "Vecernje Novosti" ise kararın ardından Mladic'in kendilerine verdiği demeci manşetine taşıdı. Haberde Mladic'in, "Hayatta olduğum müddetçe, Sırplar hakkındaki yalanları silmek için mücadele edeceğim." sözlerine yer verdi.

"Informer" gazetesi ise "Generale müebbet hapis" başlıklı haberinde, Mladic'in "Beni NATO yargıladı" ifadelerini sayfalarına taşıdı.

Hırvatistan'daki "Jutarnji List" gazetesi, "Mladic'e müebbet hapis" başlıklı haberinde, Mladic'in cezalandırıldığı ancak "Belgrad'daki şeflerinin" sorumlu tutulmadığı ifade edildi.

"Vecernji List" gazetesi de "Soykırımdan suçlu bulundu" başlıklı haberinde, Mladic'in Srebrenitsa'da yapılan katliamlardan ceza aldığına yer verdi. Haberde ayrıca Mladic'in Belgrad yönetimi tarafından da desteklendiği ancak kararda bunun göz ardı edildiği belirtildi.

- Karar

ICTY, dünkü karar duruşmasında "Bosna Kasabı" olarak bilenen Mladic hakkında "insanlığa karşı suçlar işlemek", "soykırım yapmak" ve "savaş kanunlarını ihlal etmek" suçlarından müebbet hapis cezası verdi.

Mladic, 1995 yılında Srebrenitsa'da yapılan soykırımın yanı sıra "insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında sürgün, yok etmek, öldürmek, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerden, "savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek" kapsamında da öldürmek, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırılar ve esir almaktan suçlu bulundu.

Yorumlar