Suat Günsel kimdir? Dr. Suat Günsel Camii nerede? Suat Günsel nerelidir, serveti ne kadar, ne iş yapıyor?

Suat Günsel'in kim ve nereli olduğu soruları KKTC'de bugün açılışı yapılan kendi adına yaptırdığı camiyle birlikte merakla sorulur oldu. Peki, Suat Günsel kimdir, serveti ne kadar, nerelidir, ne iş?

Google Haberlere Abone ol
Suat Günsel kimdir? Suat Günsel nerelidir, ne iş?

Suat Günsel'in biyografisi bugün KKTC'de düzenlenen törenle açılan camiyle birlikte gündem oldu. Peki, Suat Günsel kimdir? Suat Günsel nerelidir, ne iş?

SUAT GÜNSEL KİMDİR?

Suat İrfan Günsel, 1952'de Kıbrıs'ın Beşiktepe köyünde, orman görevlisi bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. İngiliz Koleji'nde eğitim gören Günsel, 1969'da mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde fizik bölümünde lisansını tamamladıktan sonra eğitim psikolojisi dalında doktora yaptı. 1988 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi'ni kurarak, üniversitenin kurucu rektörü oldu. Günsel, evli ve üç çocuk babasıdır.

SUAT GÜNSEL SERVETİ NE KADAR?

Forbes Türkiye tarafından 2020 yılında hazırlanan “En Zengin 100 Türk” listesinde, 2.1 milyar dolarlık servetiyle 7. sırada yer alan Suat Günsel, iş ve eğitim dünyasında önemli bir isimdir.

FAHRİ DOKTORA VE PROFESÖRLÜK ÜNVANLARI

Günsel, kariyeri boyunca çeşitli üniversitelerden fahri doktora ve profesörlük unvanları aldı:

  • 2010: Komrat Üniversitesi, Moldova
  • 2010: Azerbaycan Devlet Üniversitesi, Azerbaycan
  • 2011: İzhevsk Uluslararası Doğu Avrupa Üniversitesi, Udmurtiya
  • 2011: Odlar Yurdu Üniversitesi, Azerbaycan
  • 2013: Kırım Devlet Mühendislik ve Eğitim Üniversitesi, Kırım
  • 2013: Bakü Avrasya Üniversitesi, Azerbaycan
  • 2013: Kazakh-American Üniversitesi, Kazakistan (Profesörlük Unvanı)
  • 2016: Ardahan Üniversitesi, Türkiye (Fahri Doktora)
  • 2016: Güney Üniversitesi (IMBL), ABD (Profesörlük Unvanı)

DR. SUAT GÜNSEL CAMİİ NEREDE? ADINA KKTC'DE CAMİ AÇILDI

Dr. Suat Günsel Camii, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulunan, 62 kubbe ve 6 minareye sahip en büyük camii olarak açıldı. Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde yer alan bu camii, Türkiye ve KKTC başta olmak üzere pek çok İslam ülkesinden temsilcilerin katıldığı bir törenle açıldı.

Bu camii, 30 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiş olup, bölgedeki altı minareli altıncı camii özelliğini taşıyor. Yapımı 10 yıl süren camii, büyük bir emekle tamamlandı. Ana kubbesi 36,8 metre yükseklik ve 23,8 metre çapında olan camii, aynı anda 10 bin kişinin ibadet etmesine olanak tanıyor. Camii, 61 küçük kubbe, 27 kubbe, 9 yarı kubbe ve revak bölümünde 26 kubbe içeriyor. Altı minaresinden dört tanesi 76,2 metre yüksekliğinde ve üç şerefeli, diğer iki minare ise 56,45 metre yükseklikte ve iki şerefeli.

DEKORASYON VE SANAT ESERLERİ

Caminin kubbe ve minareleri altın renkli paslanmaz çelik krom kaplamalı ve Kıbrıs Türk halkı tarafından yapılan bir anketle belirlenen malzemelerden yapılmıştır. Caminin 104 penceresini süsleyen vitraylar, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi sanatçıları tarafından tasarlanmıştır. Camide kullanılan 47 avize de aynı sanatçılar tarafından tasarlanıp üretildi. Kubbe içi ve iç mekan süslemeleri yaklaşık bir yıl süren el işçiliği ile tamamlandı.

Kapı, minber ve diğer mobilyalar, Yakın Doğu Oluşumu bünyesindeki İkas Mobilya tarafından tasarlanıp üretilmiştir. Caminin dış alanlarında kullanılan beyaz taş, halkın tercihiyle belirlenmiş ve taş işçiliği Kıbrıs Türk zanaatkarlarının imzasını taşımaktadır.

Dr. Suat Günsel Camii, mimari tasarımı, mühendisliği ve inşaat sürecinden vitray, avize, alemler, kubbe ve iç mekan süslemelerine, ahşap ve taş işçiliğine kadar bütünüyle Kıbrıs Türkü'nün yetenekleriyle inşa edilmiş bir yapıdır. KKTC döneminde Ada'ya kazandırılan en büyük abidevi eser olarak tarihe geçmesi beklenmektedir.

Suat Günsel kimdir

 

Yorumlar