"Sualtı sporlarında ciddi bir sıçrama kaydettik"

- Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Özen: "Sualtı sporlarında son 10 yılda ciddi bir sıçrama kaydettik" - "2004-2005 yılına kadar tesadüfen alınmış bir galibiyetle sevinen ülkemiz milli takımları, şimdi artık yarı final, final oynamadığı zaman üzülüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Sualtı sporlarında ciddi bir sıçrama kaydettik"


ANTALYA (AA) - SİNAN ÖZMÜŞ - Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen, sualtı sporlarında son 10 yılda ciddi bir sıçrama kaydettiklerini söyledi.

Federasyon başkanı Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında cankurtarma, sualtı hokeyi, serbest dalış, sualtı görüntülemenin de olduğu 11 spor dalını bünyelerinde barındırdıklarını kaydetti.

Bu sporları tanıtmak, yaygınlaştırmak, sporcu yetiştirmek, ulusal yarışmaları yapmak ve uluslararası yarışmalarda Türkiye'yi temsil edecek milli takımları oluşturmanın asli görevleri olduğunu belirten Özen, "Sualtı sporlarında son 10 yılda ciddi bir sıçrama kaydettik. 2004-2005 yılına kadar tesadüfen alınmış bir galibiyetle sevinen ülkemiz milli takımları, şimdi artık yarı final, final oynamadığı zaman üzülüyoruz." diye konuştu.

Özen, 2015 yılı içerisinde 23 yaş altı sualtı hokey erkek milli takımının dünya şampiyonu, büyük erkekler takımının Avrupa şampiyonu ve kadınların Avrupa üçüncüsü olduğunu dile getirerek, paletli yüzme 100 metrede Ömer Saydam'ın dünya şampiyonu, aynı branşta Muhammed Emin Bay'ın 6 bin metrede dünya üçüncüsü olduğunu ifade etti.

Sualtı görüntülemede dünya şampiyonu sporculara sahip olduklarını anlatan Şahin Özen, serbest dalışta da hem bireysel hem de Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) şampiyonalarında rekor denemiş, dünya rekorları kırmış sporcuları olduğunu belirtti. Özen, zıpkınla balık avında dünya dördüncülükleri olduğunu ifade ederek, "Her branşta hedefe çok yakınız. Her zaman madalyayı hedefleyen, her zaman madalyaya oynayan takımlara sahibiz." şeklinde görüşlerini aktardı.


- "Havuzların olması çok önemli"


Su sporlarının sanıldığının aksine denizle başlanan sporlar olmadığını vurgulayan Özen, çok güzel deniz ortamı, sualtı, suüstü görüşleri olsa bile sporcuları kışın havuzlarda yüzemeyen bir ülkede, 6 ay spor yapmamış bir kişinin performans sporcusu olmasının çok mümkün olmadığını anlattı.

Özen, üç tarafı denizlerle kaplı Türkiye'nin her kıyı şeridinde havuz olmasının önem arz ettiğinin altını çizerek, "Suyla dost olmak, su sporlarıyla iç içe olmak çok önemli bir kültürdür. İnsan hayatı için önemli bir artıdır. Bu da tabii ki bizim hedeflerimiz arasında. Çocukların ilkokul çağından itibaren yüzme öğrenmeleri, denizi sevmeleri, deniz ve su kültürüyle yetişmiş olmaları, performans sporcusu olmasa bile en azından spor hayatlarına su sporlarını katmaları çok önemli diye düşünüyorum." diye konuştu.


- "Tesis zenginliğine kavuştuk"


Son yıllarda Başbakanlık, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğünün destekleriyle tesis zenginliğine kavuştuklarını anlatan federasyon başkanı Özen, neredeyse her ilde 50 metre uzunluğunda olimpik havuzlar yapıldığını söyledi.

Özen, kendileri için bu tesislerin çok önemli olduğunun altını çizerek, "Su sporlarını ülke sathına yaymak, havuzu olan her ile yarışma götürebilmek, bu spor branşlarını tanıtabilmek, bu spor branşlarında hakemler görevlendirebilmek, seminerler düzenleyebilmek su sporlarından ilgi ve alakasını kesmiş sporcuları yeniden bu branşlara kazandırabilmek çalışıyoruz." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Yorumlar