Şu an asker olanlar bedelli askerlikten yararlanabiliyor mu?

Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM'den geçti. Peki şu an askerden olan vatandaşlar bedelli askerlikten yararlanabiliyor mu? Fiili askerlik hizmetine başlamış olan askerler bedelli askerlik yapabilir mi?

Google Haberlere Abone ol
Şu an asker olanlar bedelli askerlikten yararlanabiliyor mu?

Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM'den geçti. Peki şu an askerden olan vatandaşlar bedelli askerlikten yararlanabiliyor mu? Fiili askerlik hizmetine başlamış olan askerler bedelli askerlik yapabilir mi?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin bedelli ve dövizli askerlikle ilgili maddeleri kabul edildi. Bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün olarak öngörülen askerlik şartı, 21 güne indirilirken ücret 15 Bin TL yaş sınırı 25 olarak kabul edildi. Peki, şu an fiilen askerlik yapan ve bedelli askerlik için yaş şartı tutanların bedelli askerlikten faydalanabilecek mi? 

Yapılan düzenleme kanun maddesinin yürürlüğe girdiği tarihte fiili askerlik hizmetine başlamayanları kapsamakta. Şu an fiilen askerlik hizmetini yerine getirmek için askerde olanları bukapsam dışında. Yani fiilen askerlik hizmetine başlamış olanlar için bedelli askerlik hizmetinden faydalanamıyor.Daha önceki yıllarda yapılan bedelli askerlik uygulamalarında da aynı yönde düzenleme yapılmıştır.

MADDE 2- 1111 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 55- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 31 Aralık 1993 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan 1076 sayılı Kanun ile bu Kanuna tabi yükümlüler; istekleri halinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları, 15.000 Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını defaten ödemeleri ve 28 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde birinci fıkra hükümlerinden yararlanırlar.

2014 Yılında yapılan düzenleme 

"GEÇİCİ MADDE 52 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiilî askerlik hizmetine başlamamış…… hükmüne yer verilmiştir.

2011 Yılında Yapılan Düzenleme 

GEÇİCİ MADDE 46- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış,hükmüne yer verilmiştir.
 

Yorumlar