"Su altında çok başarılı bir yıl geçirdik"

- Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Özen: "Milli takımlarımızla çok ses getiren madalyalar aldık" - "CMAS'ın farklı komisyonlarında 20'ye yakın teknik personelimiz görev yapıyor" - "Türkiye, hem denizde hem havuzda daha çok organizasyona ev sahipliği yapacak potansiyele sahip bir ülke" - "(Serbest dalış) Dünyada çok izlenen bir branş ve Türkiye, hem organizasyon hem de antrenman merkezi olarak ilk tercih edilen ülke olacak"

Google Haberlere Abone ol
"Su altında çok başarılı bir yıl geçirdik"

ANKARA (AA) - İLKNUR YURDAKUL - Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Şahin Özen, "Milli takımlarımızla bu yıl çok ses getiren madalyalar aldık." dedi.

Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sualtı hokeyinde, 23 yaş altı erkeklerde dünya, büyük erkeklerde ise Avrupa şampiyonu olduklarını belirterek, "Paletli Yüzme Gençler Dünya Şampiyonası'nda 2 sporcumuz altın madalya aldı. Ülkemize 2 altın ve 3 gümüş olmak üzere toplamda 5 madalya ile döndük. Bu branşta final yüzmek, madalya almak bizi çok mutlu etti çünkü çok zor bir branş. Son iki yılda artık önemli derecelere imza atıyoruz. Su altında çok başarılı bir yıl geçirdik. Milli takımlarımızla çok ses getiren madalyalar aldık." diye konuştu.

Antalya'da ev sahipliği yaptıkları Paletli Yüzme Dünya Kupası Altın Finali'nin, bu branşın en prestijli yarışmalarından olduğunu ifade eden Özen, "Daha önce bu organizasyonun iki ayağına ev sahipliği yapmıştık. İlk kez finalini düzenledik ve 15 madalya aldık. Final ülkemizde olduğu için çok mutluyuz. Çin'den Kolombiya'ya kadar çok geniş katılımlı bir organizasyon oldu. Ev sahipliğimiz çok beğenildi, herkes mutlu ayrıldı. Ülke tanıtımı için de büyük katkı sağladı." ifadelerini kullandı.

Dünya Sualtı Sporları Federasyonu (CMAS) ile kuvvetli ilişkileri olduğunu vurgulayan Özen, şöyle devam etti:

"CMAS Başkanı Anna Arzhanova ile 10 yılı aşkın bir dostluğumuz var. Mayıs ayında CMAS Genel Kurulu yapıldı ve Anna 4 yıllığına tekrar başkanlığa getirildi. Spor komisyonlarından serbest dalış, sualtı ragbisi ve sualtı görüntülemenin başkanlığını biz yapıyoruz. CMAS'ın farklı komisyonlarında 20'ye yakın teknik personelimiz görev yapıyor. Ülkemizi etkin bir şekilde temsil ediyoruz, onlar da bize ev sahipliği konusunda cömert davranıyorlar. Tabii ki coğrafyamız ve tesisilerimiz de önemli bir etken. İnsanları mesut etmek, başarılı bir organizasyon yapmak önemli. Hem branşın ülkemizdeki tanıtımına, yaygınlaşmasına hem de tesislerimizin, ülkemizin tanıtımına katkı yapıyor. Bizim konaklama imkanlarımız çok iyi. Antalya gibi turistik bir lokasyonda herkesin mutlu ayrılabileceği imkanlara sahibiz. Türkiye, hem denizde hem havuzda daha çok organizasyona ev sahipliği yapacak potansiyelde bir ülke."

Gelecek ay yine önemli bir organizasyonun Kaş'ta düzenleneceğini dile getiren Özen, "CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası, 2-7 Ekim'de Kaş'ta yapılacak. Geçen yıl da Serbest Dalış Dünya Şampiyonası'nı biz organize etmiştik. Üst üste böyle önemli iki organizasyonu yapmak bize nasip oldu. Bunu geçen yılki organizasyonu kalitesine bağlıyoruz." yorumunu yaptı.


- "Kaş'ta hem izleyen hem yarışan zevk alıyor"


Serbest dalışta güvenliğin ön planda olduğunu vurgulayan Özen, "CMAS'a yeni geliştirdiğimiz bir güvenlik sistemini tanıttık, çok başarılı bulundu. Çok memnun kaldılar. Serbest dalışta 80-100 metreye inen sporcunun güvenliği, sporcuyu yukarı güvenli şekilde çıkartmak çok önemli. Elektrikli bir sistem geliştirdik ve hem CMAS yetklilieri hem de sporcular hayran kaldılar. Çok net bir görüntüleme sistemi kullanıyoruz. En derinlerde bile sporcunun çok net görüntüsünü canlı yayınla verebiliyoruz. Kaş'ta su görüşü çok güzel, dalışta ilk sırada. Kıyıya çok yakın bir noktadan çok derin noktaları bulabiliyoruz. Bu büyük avantaj. Görüş imkanı 40-50 metrelerde görülebilir nitelikte. Kaş'ta hem izleyen hem yarışan zevk alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

CMAS Başkanı Arzhanova'nın geçen yılki Avrupa Şampiyonası'ndan çok etkilendiğini ve böylece Kaş'ta her yıl yapılacak geleneksel bir müsabaka düzenleme fikrinin geliştiğini kaydeden Özen, "Organizasyonun ismini de kendileri buldu ve Kaş Başka Open adı altında geleneksel bir yarışmamız oldu. İlki ekim ayında CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası ile birlikte yapılacak. Dünyanın her yerinden katılım olabilecek." diye konuştu.


- "Serbest dalış, IOC'nin yakın takibinde"


Serbest dalışın olimpik olma yolunda önemli adımlar attığını belirten Şahin Özen, "Türkiye'nin de buna katkısı büyük. Serbest dalış, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) yakın takibinde. Yakın zamanda olimpik olacağını tahmin ediyoruz. Dünyada çok izlenen bir branş ve Türkiye, hem organizasyon hem de antrenman merkezi olarak ilk tercih edilen ülke olacak." dedi.

Kaş'ta belediye ve valiliğin desteğiyle bir antrenman merkezi kurduklarını, 80 metrekarelik prefabrik bir yapıları bulunduğunu ifade eden Özen, "Dünyanın her yerinden, isteyen her sporcu gelip burada kamp yapabiliyor. Çok başvuru alıyoruz." şeklinde konuştu.

CMAS Serbest Dalış Outdoor Avrupa Şampiyonası'na rekor katılım beklediklerinin altını çizen Özen, şunları söyledi:

"Geçen yıl Dünya Şampiyonası'na 40 küsür sporcu başvurmuştu. Bu yıl ise şimdiden 90'a yaklaştı. Kaş Başka Open'a da 20'ye yakın başvuru var. Serbest dalış, lokomotif branşlarımızdan, her zaman madalya aldığımız, sıralamaya girdiğimiz, rekor çıkardığımız bir branş. Her zaman olduğu gibi bu yıl da madalya beklentimiz var. Antrenman güçlüğü, cesaret, performans açısından özel, zor bir spor. Sporcu antrenmanlarını bireysel olarak kendi karşılamak zorunda kalabiliyor. Bütçe olarak daha çok destek vermek istiyoruz. İnşallah ileride çok daha fazla destek verme imkanımız olur."



Yorumlar