Stoltenberg, Türk Grubu ile görüştü

"Genel Sekreter, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçleriyle ilgili heyetimizle birlikte görüşmek istedi. Her parti temsilcisinin görüşlerini aldı."

Google Haberlere Abone ol
Stoltenberg, Türk Grubu ile görüştü

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılan NATO Parlamenter Asamblesi (NATO-PA) 68. Genel Kuruluna katılan Türk milletvekilleriyle bir araya geldi.

Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım taleplerinin meclis onayı sürecine destek bulmak için NATO-PA'ya katılan AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'den milletvekillerinin olduğu Türk grubu ile özel görüşme gerçekleştirdi.

NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Stoltenberg ile yapılan görüşmenin ardından AA muhabirine verdiği demeçte, "Genel Sekreter, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik süreçleriyle ilgili heyetimizle birlikte görüşmek istedi. Her parti temsilcisinin görüşlerini aldı. Biz de 3'lü mekanizmanın şartlarının yerine getirilmesi durumunda sistemin işleyeceğini, terörle mücadele konusundaki bu adımların daha somut olması gerektiğini ifade ettik. Bu noktada özellikle yeni hükümetin kurulduğu İsveç'te başbakanın Türkiye'ye gelişiyle beraber olumlu adımların atıldığını gördük. Teknik konularla ilgili toplantılar devam ediyor. Gelecek hafta da İsveç'te 3'lü bir toplantı olacak." dedi.

"Olumlu, verimli bir toplantı oldu." diyen Bak, şöyle devam etti:

"Stoltenberg, Türkiye'yi seven birisi ve onun ülkemize olan desteğini biliyoruz. NATO Genel Sekreteri olduğundan bu yana NATO'da Türkiye ile ilgili görüşlerinde dengeli bir politika izliyor. Kendisi buradaki toplantılarda da Türkiye'nin NATO için çok önemli bir müttefik olduğunu, gıda konusunda bölgede önemli bir rol oynadığını, bölgedeki dengeler açısından çok önemli roller üstlendiğini ifade etti. Terörizmle mücadelede Türkiye'nin durumunu anlattı ve terörizmde en çok hedef alınan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Dolayısıyla Türkiye ile ilgili görüşleri ve destekleri için teşekkür ederiz."

Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadelenin NATO Genel Sekreteri tarafından çok önemsendiğini ve destek aldığını kaydeden Bak, "Geçen hafta İstanbul'da 6 vatandaşımızı kaybettiğimiz ve 81 kişinin yaralandığı bir terör saldırısı oldu. Bu sabah Kilis'te roket saldırısı oldu. Tüm bunlar var ve terörle mücadele devam ediyor. Biz karşı taraftan, teröre destek veren ülkelerden bunları yapmamalarını, NATO müttefikliğine destek olmalarını ifade ediyoruz. Türkiye güçlü bir devlet, terörle başarılı mücadelesi devam ediyor. Yaptığı operasyonlarla terör örgütünün kökünü kazıyan adımları ortada. Her noktada, savunma sanayisiyle, milletiyle, teknolojisiyle güçlü bir Türkiye var. NATO'daki herkes bunun farkında." şeklinde konuştu.

Stoltenberg, NATO-PA'nın 68. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçlerinin ülke meclislerinde onaylanma sürecinin sona erdirilmesinin zamanı geldi. Bu ülkeler, terörizmle mücadelesinde gelecekte de Türkiye ile en yakın şekilde çalışmaya devam edeceklerdir. Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üyelik süreçlerinde Türkiye ile imzaladıkları memorandumun gerekliliklerini yerine getirdi. Bu süreç artık tamamlanmalı." demişti.

Stoltenberg, NATO üyesi 30 ülkeden 28'inin parlamentolarında Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılımlarının onaylandığını, Türkiye ve Macaristan ulusal parlamentolarından da en kısa sürede onay vermelerini beklediklerini ifade etmişti.

Yorumlar