Steinmeier-Hicab görüşmesi

- Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "Cuma günü için Moskova bir kez daha 10 saatlik ateşkes ilan etti. Geçmişte olduğu gibi şimdi de diyoruz, bu hiçbir şekilde yeterli değil"

Google Haberlere Abone ol
Steinmeier-Hicab görüşmesi

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın Suriye'de yeniden ilan ettiği 10 saatlik ateşkesin halka insani yardım ulaştırılabilmesi için yeterli olmadığını söyledi.

Steinmeier, başkent Berlin'de Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesinin Başkanı Riyad Hicab ile yaptığı görüşmeden sonra yayımladığı yazılı açıklamada, Suriye'deki ılımlı muhalefetin birlik içinde hareket etmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Halep'in doğusunda hava saldırılarının durdurulmasının en azından halkın biraz rahatlamasını sağladığını, ancak bu kentin yakınlarındaki bazı bölgelerin ve Suriye'de başka yerlerin hala bombalandığını kaydeden Steinmeier, "Bizlere bölgeden, rejimin ve destekçilerinin vahşi tutumuyla ilgili haberler ulaşıyor: Okulların nasıl bombalandığı ve çocukların öldüğü, hastanelere yönelik saldırıların düzenlendiği ya da kimyasal silahların kullanıldığı yönünde." ifadelerine yer verdi.

"Yarın cuma günü için Moskova bir kez daha 10 saatlik ateşkes ilan etti. Geçmişte olduğu gibi şimdi de diyoruz, bu hiçbir şekilde yeterli değil." ifadesini kullanan Steinmeier, bunun ne hastanelerdeki ağır yaralı insanları tahliye etmek, ne de insanlara yardım ulaştırmak için yeterli bir süre olduğunu kaydetti.

Amerikan yönetiminde değişiklikler olması durumunda Suriye'de bir boşluk oluşmasının önlenmesi, bunun için de Amerikan ve Rus yönetimlerinin bölgedeki gruplarla görüşmesi için yeni bir ivme yaratılması gerektiğini belirten Steinmeier, "Halep ve Suriye'deki insanların acılarının dindirilmesi ve bu felaketin sona erdirilmesi için tüm tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Bu yolda ilk adım ateşkes sağlanmasıdır. Acilen önemli olan diğer bir konu da, El-Nusra örgütüne karşı sınırların kesin olarak konulmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'deki insanlara yardım edilmesinin insaniyet gereği ve sorunun siyasi yollardan çözülmesini isteyen BM'nin verdiği görev icabı olduğunu belirten Steinmeier, "Suriye rejiminin destekçisi olarak bu konuda asıl sorumluluk Rusya'ya düşmektedir. Ancak bölgede ağırlığı olan diğer katılımcılar da, insanların acılarının dindirilmesi için çaba harcamak durumundadır." ifadesini kullandı.

Steinmeier, görüşme sırasında Hicab'ı, ılımlı muhalefeti bir arada tutma çabalarından dolayı tebrik ettiğini kaydetti.

Hicab, görüşmeden sonra açıklama yapmadı.

Yorumlar