Starlink internet resmen kullanıma sunuldu

Starlink internet fiyatları, Elon Musk tarafından yeni çağın projesi olarak tasarlanan internetini kullanmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Tamamen uydudan kaynağını alan interneti kullanmak isteyenler fiyatının ne kadar olduğunu öğrenmek istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Starlink internet resmen kullanıma sunuldu

Starlink İnternet ile dünya yeni bir döneme resmen girmiş durumda. Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi tarafından tasarlanan uydu interneti projesi resmen devreye girdi ve Starlink interneti kullanıma başlandı. Peki, Starlink internet fiyatları ne kadar? İşte starlink internet fiyatları hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: Uydu interneti sağlayan Starlink projesi bugün itibariyle kullanıma sunuldu. Dünya yörüngesindeki binlerce uydu tarafından sağlanan internet bağlantısı için kite sahip olan kişiler Starlink internetini kullanmaya başladı.

SpaceX'in uzunca bir süredir üzerinde Starlink isimli uydu interneti projesi, artık resmen hayatımızda. Beta programına dahil olan kullanıcılar, Starlink'in sunduğu interneti kullanmaya başladı.

Starlink projesi, dünyanın etrafını 4.400 civarında uyduyla kaplamayı amaçlıyor. Şimdiye kadar yapılan fırlatmalarla bu uydulardan yaklaşık 1.085 tanesi yörüngeye yerleşmiş durumda. SpaceX, bu yıl da her ay 120 adet olmak üzere toplamda 1.440 uyduyu daha yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor. Bu da kullanıcılara, her ay biraz daha iyi bir internet deneyimi sunulacağı anlamına geliyor.

Starlink bağlantısı için gerekli olan kit.

Starlink internet fiyatları ne kadar?

Beta programına katılan kullanıcıların bugün itibarıyla kullanabildikleri Starlink projesi, Türkiye'deki kullanıcılar tarafından da yakından takip ediliyor. Ancak Elon Musk yönetimindeki SpaceX, bu proje için ciddi paralar istiyor. Örneğin Starlink uydularından internet almak için kullanılan kitin fiyatı 499 dolar olarak açıklandı. Bu kiti aldıktan sonra internet bağlantısı kullanmak için de aylık 99 dolarlık ödeme yapılması gerekiyor.

Yüksek hız, düşük gecikme, kısa süreli kesintiler

SpaceX'in iddialarına göre Starlink aracılığıyla kurulan internet bağlantısı, kullanıcılara 50 MB/S ila 150 MB/S aralığında veri indirme hızı sunuyor. Sistemin gecikme süresi ise sadece 20 ms ila 40 ms aralığında değişiyor. SpaceX'e göre kullanıcılar, giderek daha iyi bir hizmet alacak olsalar da zaman zaman kısa süreli internet kesintileri ile karşılaşacak.

SpaceX'in iletişim uydusu ağı fikri Ocak 2015'te resmen ilan edilmiş ve Washington eyaletinin Redmond kasabasında uydu geliştirme tesisi kurulmuştur.

Proje, Aynı Yıldızın Altında adlı kitaptan esinlenilerek Starlink olarak adlandırılmış ve 2017'de tescillenmiştir. Mayıs 2018'de toplam geliştirme ve yapım maliyetinin 10 milyar $ olarak beklendiği açıklanmıştır.

Nisan 2019'da FCC, SpaceX'e yaklaşık 12.000 uydunun yörüngeye yerleştirilmesi için izin vermiştir. 24 Mayıs 2019 tarihinde 60 uydu bir Falcon 9 fırlatma aracı ile yörüngeye gönderilmiştir.

Starship projesinin tamamlanmasıyla her kalkışta 400 uyduyu yerleştirmeyi planmalanktadır.

Mart 2020 yılında yayınlanan habere göre günde 6 uydu üretebilmektedir.

Toplam atılan uydu sayısı (24 Ocak 2021) : 1025

Toplam yörüngeye yerleştirilen uydu sayısı (24 Ocak 2021) : 961

Toplam yörüngeye yerleştirilemeyen uydu (Yörüngeden Çıkan) sayısı (21 Ocak 2021) : 64

Aralık 2021 tarihine kadar 11 sefer yapılacak ve 660 uydu daha yerleştirilmiş olacak.

Yorumlar