Sözleşmeli tarım ve üretim modeline geçiliyor, fiyatlar artık oynamayacak

Gıda ve tarımda fiyatların iniş çıkışlarını engelleyecek önemli bir hamle geliyor. "Sözleşmeli Tarım" sistemiyle fiyatlar kontrol altına alınarak fiyatlardaki oynaklık ortadan kaldırılacak.

Google Haberlere Abone ol
Sözleşmeli tarım modeline geçiliyor

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan gıda fiyatlarındaki kontrolsüz iniş çıkışlar konusunda önemli bir hamle geliyor. Ani iniş durumunda üreticinin, ani çıkışlarda ise tüketicinin mağdur olduğu fiyatlar konusunda "Sözleşmeli Tarım" sistemine geçilecek. Bu yeni sistemle artık fiyatlar kontrol altına alınacak. Üretici kısmında kim neyi ne kadar üreteceğini, tüketici kısmında da kim neyi ne kadar tükettiğini bilecek.

Normalleşme ile birlikte seferler başlarken tren, uçak biletlerine zam yapılmayacak, yeni bir torba yasayla sözleşmeli tarımda fiyat artışını önleyecek yeni bir mekanizma devreye girecek. Orman yangınlarına müdahale için bu yıl iki uçak, 15 ton su atan dev helikopter alınacak, İHA'lar da bu yıl ilk kez kullanılacak, bir yerde bir çakmak yansa görülecek.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, sektörün salgınla mücadele sürecinde önemli bir sınav verdiğini söyledi. Bu süreçte tüketiciye marketlerden istediği ürünü istediği zaman alacağı güveninin aşılandığını kaydeden Pakdemirli, "Geçen yıl tarım sektörü yüzde 26 büyüdü. Çiftçilerimizin morallerini bozmaya kimsenin hakkı yok. Onlar üretime odaklanmalı. Muhalefetin fiyatlar konusunda dogmatik, kalıplaşmış sözlerle eleştiri getirdiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, "Cumhurbaşkanımıza 'üreticiyle ilgili bir sıkıntı' var dediğimizde 'mutlaka gidin halledin' diyor. Çiftçisine, üreticisine bu kadar destek veren zihniyete rağmen Türkiye'de yalan kolay satıyor. Bugün hiçbir üründe zarar eden hiçbir çiftçimiz yoktur. Sahada memnuniyet var" dedi.

Bakan Pakdemirli, torba yasa ile sözleşmeli tarıma ilişkin yeni düzenlemeler yapacaklarını belirterek, kontrol mekanizmasının devreye gireceğini belirtti. Türkiye'nin tarımsal üretimde ilk onda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sözleşmeli satışın yüzde 5-10'unu dijital tarım platformuna taşımayı düşünüyoruz. Bunu yaptığımızda fiyat dalgalanmaları engellenecek. Örneğin bir zincir mağaza ayda 10 liradan 10 kilo domatesi 10 ay almak istediğini söyleyecek. Sabit fiyattan mı almak istiyorsun o zaman bu işin gübresini, tohum, ilacını ver ben de işleyim denilecek. Bu işler ileride değerli kontrat haline gelecek. Bunu başardığımızda Türkiye'de ani değişiklikler konusunda rahatlama olacak."

Yorumlar