Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

- İçişleri Bakanı Soylu: (5) - "Türkiye gibi insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile beraber terörle mücadele eden başka bir ülke söz konusu değil. Düzensiz göçle ve terörle mücadele edeceksiniz, turizmi büyüteceksiniz, sanayi üretimini artıracaksınız, ülkeyi büyüteceksiniz, seçim ve referandum yapacaksınız, bütün bunları yaparken de treni raydan çıkarmayacaksınız" - "Biz hukuka ve demokrasiye uygun iş yapmazsak ipliğimizi pazara çıkarırlar. Bu kadar basit. Yaptığımız doğru işlerde bile çoğu zaman saldırı ile karşı karşıyayız ki açık dahi bulamıyorlar" - "Uyuşturucu meselesinde bir kere sertiz. Bunun bilinmesini isteriz. Hiç kimse bizden bu konuda bir yumuşaklık beklemesin" - "Ucuz uyuşturucular, bonzaiden kimyasal uyuşturucuların tamamına kadar hepsi Batı'dan geliyor. Türkiye sadece bir transit ülke değil aynı zamanda hedef ülke konumunda. Bu bizim gençliğimize yöneliktir aslında. Çocuklarımızı kimyasal uyuşturucularla beraber öldürmeye çalışıyorlar. Kimliğimizle, medeniyetimizle, ahlakımızla, anne-baba ve aile ilişkilerimizle oynuyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Türkiye gibi insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile beraber terörle mücadele eden başka bir ülke söz konusu değil. Düzensiz göçle ve terörle mücadele edeceksiniz, turizmi büyüteceksiniz, sanayi üretimini artıracaksınız, ülkeyi büyüteceksiniz, seçim ve referandum yapacaksınız, bütün bunları yaparken de treni raydan çıkarmayacaksınız." dedi.

Bakan Soylu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Okul servis araçları ile ilgili Ulaştırma, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının bir araya gelerek çalışma yaptığını, bakanlar olarak kendilerinin de ayrıca değerlendirmede bulunduğunu ifade eden Soylu, bir yönetmelik taslağı hazırladıklarını kaydetti. Söz konusu yönetmelik taslağının Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile değerlendirdikten sonra kısa süre içerisinde çıkartılacağını belirten Soylu, çok önemli tedbirlerin alınacağını söyledi.

İhale süreçlerinden araç sürücülerine, araçlardaki güvenlik önlemleri ve kontrol tedbirlerine kadar her bakanlığın kendine ait alanlarda ciddi tedbirler alacağını ifade eden Soylu, "Karşı karşıya kaldığımız süreçleri tekrar yaşamak istemiyoruz." diye konuştu.

Soylu, "Emniyet kemerinin yeni modelde nasıl olacağından araç takip sistemine, kimlerin bu araçları sürebileceğinden bu araçların hangi kusurlarla görevden men edileceğine kadar atılacak bütün adımlara karşı ciddi çalışma ortaya konuldu. Bir iki redaksiyonu yaptıktan sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüştükten sonra kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

- Türkiye'deki sığınmacılar

Türkiye'de 3 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu, kayıtlara göre bunun 230 bin 744'ünün kamplarda bulunduğunu bildiren Soylu, Irak'tan yaklaşık 250 bin sığınmacı geldiğini ayrıca Afganistan, Pakistan ve Somali'den gelenler bulunduğunu belirtti. Soylu, Türkiye'de yaklaşık 4,5 milyon göçmen olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye göç konusunda çok üst bir noktaya geldi. Bir günde 9 bin 800 Suriyelinin Yunanistan'a ait adalara geçişi gerçekleştiriliyordu. 2017 ortalamamız 70'tir. Ağustos ve eylül aylarında hava şartlarından dolayı arttı. Bir de başka bir durumla karşılaştık. Özellikle 13 Ağustos'tan itibaren ilk kez Karadeniz'de başladı, bin 71 göçmen yakaladık, 480 de Romanya'ya geçti. Yine aynı göç yolu üzerinden. Bunu anladığımız andan itibaren gerek hava gerek diğer taşıtlarımızla önlem aldık. Yaklaşık 18 gündür bir tane göçmeni öbür tarafa kaçırmıyoruz."

Bakan Soylu, düzensiz göçün Türkiye için en önemli problemlerden biri olduğuna değinerek, "Geçen gün Hakkari Şemdinli Derecik'te çok kötü ve acı bir olay yaşadık. PKK, Kuzey Irak tarafından oraya havan attı. Çok küçük bir çocuğu çok sıkıntılı bir duruma getirdiler. Türkiye'de sivillerle ilgili hassasiyet gösteren PKK'nın sözde partisi ve insan hakları savunucularına sesleniyorum; bir tekinin bile sesi çıkmadı. PKK böyle bir şey yapınca kimsenin sesi çıkmıyor. Böyle bir garip tablo ile karşı karşıyayız. 2017'nin başından itibaren 40 sivil hayatını kaybetti. Bunlar işçi, elektrik teknisyeni, öğretmen... Yalan, tezvirat ve Türkiye'yi terörle mücadeleden yoksunlaştırmak için zafiyet haline getirebilmek için söylenen sözlere insan hakları kılıfı koyuyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin çok ciddi ve dikkatli bir şekilde terörle mücadele ettiğini anlatan Soylu, "Türkiye gibi insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile beraber terörle mücadele eden başka bir ülke söz konusu değil. Düzensiz göçle ve terörle mücadele edeceksiniz, turizmi büyüteceksiniz, sanayi üretimini artıracaksınız, ülkeyi büyüteceksiniz, seçim ve referandum yapacaksınız, bütün bunları yaparken de treni raydan çıkarmayacaksınız. Bir de demokrasiye sahip çıkacaksınız." dedi.

Soylu, "Biz hukuka ve demokrasiye uygun iş yapmasak ipliğimizi pazara çıkarırlar. Bu kadar basit. Yaptığımız doğru işlerde bile çoğu zaman saldırı ile karşı karşıyayız ki açık dahi bulamıyorlar." diye konuştu.

- Uyuşturucu ile mücadele

Uyuşturucu ile mücadele ve okul çevrelerinde alınacak önlemleri de değerlendiren Soylu, Türkiye'nin uyuşturucu konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Uyuşturucu sorununun topyekun çözülmesi gerektiğini, bunun aynı zamanda bir terör sorunu olduğunu ifade eden Soylu, PKK'ya uyuşturucu gelirlerinden 1,5 milyar dolar para gittiğini kaydetti. Uyuşturucunun aynı zamanda Türkiye kültürünü de erozyona uğrattığını belirten Soylu, şöyle dedi:

"Ucuz uyuşturucular, bonzaiden kimyasal uyuşturucuların tamamına kadar hepsi Batı'dan geliyor. Türkiye sadece bir transit ülke değil aynı zamanda hedef ülke konumunda. Bu bizim gençliğimize yöneliktir aslında. Çocuklarımızı kimyasal uyuşturucularla beraber öldürmeye çalışıyorlar. Kimliğimizle, medeniyetimizle, ahlakımızla, anne-baba ve aile ilişkilerimizle oynuyorlar. Bu çok net bir şey. Biz bu konuda hükümet, devlet ve tüm kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle bir seferberlik içerisindeyiz. Bunu daha da arttırmalıyız. 'Sivil toplum neyle uğraşmalı' derseniz bana göre en çok bu alanla uğraşması gerekir. Ağaç dikiyorsunuz başımızın üzeri, dikilen fidanlarımızı koparmaya çalışıyorlar."

İçişleri Bakanı Soylu, "Son bir yılda yakalamalarımız iki kat, operasyonlarımız ise üç kat arttı. Bu çok net. Birçok emniyet görevlimiz ihraç edildi. Buna rağmen 50 ile narkotimleri yaymaya çalışıyoruz. Tüm okul önlerine güvenli eğitim koordinasyon görevlisi oluşturuyoruz. Okul ve ailelerle, muhtarlarla, öğrencilerle... Okullarda dışarıyı gözetleyebilmek için kamera sistemi getiriyoruz. Bütün bunların adımlarını hızlı atıyoruz. Uyuşturucuyu kaynağında kurutmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Kurumsal hafıza oluşturmak için Uyuşturucu ile Mücadele Uygulama Politika Belgesi oluşturduklarını da kaydeden Bakan Soylu, vali, kaymakam, emniyet müdürleri ve jandarma komutanları ile bu politikaların paylaşıldığını anlattı.

Geçen yılın 8 aylık bölümüyle kıyaslama yapıldığında uyuşturucu miktarı yakalamada yüzde 212, uyuşturucu hap yakalamalarında ise yüzde 195 artış olduğunu bildiren Soylu, Lice, Faraşin gibi kenevir ekim bölgelerine ciddi operasyonlar yapıldığını, geçen sene kenevir ekilen yerlere bugün buğday ekildiğini ifade etti.

Türkiye'nin deniz ve kara sınırlarını kontrol altında tutmak için teknolojiyi en iyi şekilde kullandıklarını da belirten Soylu, bunun için de hiçbir maliyetten sarfınazar edilmediğini çünkü insan hayatının önemli olduğunu vurguladı.

- "Uyuşturucu konusunda sertiz, kimse bizden yumuşaklık beklemesin"

Trafik ve okul güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların valilerin haftalık güvenlik toplantılarının gündemine alındığını da belirten Soylu, şunları kaydetti:

"Terör ve güvenlik, hükümetimizin öncelikli meselesidir. O açıdan bize yönelik bir pozitif ayrımcılık söz konusu. Bu pozitif ayrımcılığı istismar etmeden kaynaklarımızı da tutumlu kullanarak mücadelemizi aynı şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Uyuşturucu meselesinde bir kere sertiz. Bunun bilinmesini isteriz. Hiç kimse bizden bu konuda bir yumuşaklık beklemesin. Benim güvenlik kuvvetlerimize, valilerimize bizzatihi bu konuda söylediklerim var. Kararlılığımız var. Türkiye'yi bu beladan kurtarabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve mesafe de alıyoruz. Ama bunun ciddi bir mesele olduğunun bilinmesi gerekir."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu ile mücadele kapsamında sokakların aydınlatılmasından metruk binaların yıkılmasına kadar birçok adımı seri bir şekilde attıklarını sözlerine ekledi.

(Bitti)

Yorumlar