Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

- İçişleri Bakanı Soylu: (4) - "(FETÖ'nün dünya genelindeki yapılanmasına yönelik operasyonlar) Türkiye aslında yuvarlağın en ortasındaki ülkeydi. Biz buraya ciddi bir hamle yapınca diğer etki alanlarında da bir sarsılma yaşadılar. Biz aslında momentumlarını bozduk. Sadece Türkiye'ye ait bir süreç değildi. Biz tam merkezindeydik" - "(Doğu ve Güneydoğu'daki belediyelere yapılan görevlendirmeler) Çok isabetli ve çok doğru bir karar oldu. Bu, birçok açıdan içimizi acıtıyordu. Oradaki belediyelerin teröre sağlamış oldukları finansal, lojistik, moral destekler vardı. Van'da sabah sıcak ekmek pişiyordu, Faraşin Yaylası'na, terör örgütüne, birçok noktaya sıcak ekmek gidiyordu. Bunlar hep belediyelerin araçları ile gerçekleşti. Şimdi burada Türkiye iyi bir karar verdi. Terör her ne olursa olsun bizim süpürmemiz gereken bir olaydır" - "Terör örgütü orada kendi tabanını kaybedeceğini düşündüğü için hala bizim kaymakamlarımızı hedef alıyor. Bu arkadaşlarımız orada kahramanca bir iş yapıyorlar. Şunu da söylemem lazım, kim memnun belediyelerin bu hizmetlerinden? Esnaf. Alışveriş oluyor. Belediyeler borçlarını ödeyemiyorlardı, esnafa 590 milyon lira borç ödendi bu alandaki kayyum belediyelerde şu ana kadar"

Google Haberlere Abone ol
Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün dünya genelindeki yapılanmasına yönelik operasyonlara ilişkin, "Türkiye aslında yuvarlağın en ortasındaki ülkeydi. Biz buraya ciddi bir hamle yapınca diğer etki alanlarında da bir sarsılma yaşadılar. Biz aslında momentumlarını bozduk. Sadece Türkiye'ye ait bir süreç değildi. Biz tam merkezindeydik." dedi

Bakan Soylu, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Soylu, Türkiye'nin terör örgütleri tarafından yeni bir tehdit algılamasıyla karşı karşıya olup olmadığına yönelik soruya cevaben, terör örgütlerine yönelik son bir yıllık süreçte yaklaşık 91 bin gözaltının gerçekleştiğini bildirdi.

Aynı zamanda 2 bin 242 teröristin etkisiz hale getirildiğini aktaran Soylu, Türkiye'nin konumu itibarıyla zor bir bölgede olmasına karşın tedbir, gereğini yerine getirebilme ve teröririzmle mücadele konusunda çok önemli adımlar atıldığını urguladı.

Soylu, "Şu anda bir komşumuzdan sol bir örgüt hareketlenmeye çalışıyor. Biz sadece onu engellemeye çalışıyor değiliz. O komşumuzla münasebet kuruyoruz, onu orada enterne etmeye, buradaki bağlantılarını ciddi bir şekilde takip etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Terör örgütlerinin bir tek isteği var, Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak"

Bakan Soylu, terör örgütlerinin farklı saldırılar düzenlediğine işaret ederek, "Terör örgütlerinin bir tek isteği var, Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak ve bu devleti yönetilemez bir hale getirmek. 15 Temmuz'dan sonra hepimiz gördük ki aslında en zayıf, travmatik bir dönemimizde Türkiye kendi içerisinde gerek moral gerek motivasyon olarak öyle bir toparlandı ki geçmiş dönemlerde belki de zorlandığımız birtakım operasyonları 15 Temmuz dinamiğiyle beraber daha rahat yapabilme kabiliyetine sahip olduk." dedi.

Terör örgütlerinin Türkiye'nin turizm bölgeleri veya ekonomik gelişmelerle ilgili de atak yapmaya çabaladığını belirten Soylu, bunların tamamına karşı tedbirler alındığını kaydetti.

Soylu, FETÖ'nün Türkiye'ye, devlete ciddi zararlar verdiğini, devlet kabiliyetinin içini, istihbari kabiliyetleri, kurumları boşaltmaya çalıştığını anlatarak, örgütün oluşturduğu yöntemle akıllı, devlete katkısı olabilecek insanların önemli bir bölümünü enterne ettiğini söyledi.

- "Terör örgütü olarak kabul etmemek için direnenleri biliyoruz"

Halihazırda birçok ülkede bunları anlatarak açık bir dille uyardıklarını vurgulayan Soylu, "Türkiye aslında yuvarlağın en ortasındaki ülkeydi. Biz buraya ciddi bir hamle yapınca diğer etki alanlarında da bir sarsılma yaşadılar. Biz aslında momentumlarını bozduk. Sadece Türkiye'ye ait bir süreç değildi. Biz tam merkezindeydik." dedi.

Soylu, FETÖ ile kapsamlı mücadelenin önemine işaret ederek, "Biz bugün güçlüyüz, ayaktayız. Eğer biz bir zafiyete düşersek bunlar dışarıdan tekrar içeriye yönelik bir yüklenmeyle karşı karşıya kalabilirler. Bunu da yapabilirler. Arkasındaki uluslararası güçleri, onları hala kendi yandaşları olarak gören, onlardan medet umanları da takip ediyor, biliyoruz. Terör örgütü olarak kabul etmemek için direnenleri biliyoruz." şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bazı belediyelere kamuoyunda "kayyum" olarak bilinen "belediye başkan vekilleri"nin atandığı anımsatılarak, "Kayyumlar bölgede yaşayan vatandaşların hizmet beklentilerini karşılayabiliyor mu?" sorusu üzerine, bu konuda çok iyi verilerin oluştuğunu bildirdi.

Soylu, "Çok isabetli ve çok doğru bir karar oldu. Bu, birçok açıdan içimizi acıtıyordu. Oradaki belediyelerin teröre sağlamış oldukları finansal, lojistik, moral destekler vardı. Van'da sabah sıcak ekmek pişiyordu, Faraşin Yaylası'na, terör örgütüne, birçok noktaya sıcak ekmek gidiyordu. Bunlar hep belediyelerin araçları ile gerçekleşti. Şimdi burada Türkiye iyi bir karar verdi. Terör her ne olursa olsun bizim süpürmemiz gereken bir olaydır." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede kaynak, para ve yatırımın bir dönem teröre gittiğine ve vatandaşların hizmet alamadığına dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"Şimdi Hakkari'nin 90 kilometre olan şehir şebeke suyu tamamen yenileniyor, tamamen. Ayrıca özellikle daha önce evlere 2 saat su veriliyordu. Bu on yıllarca böyle gitti. Şimdi 10 saat su veriliyor, inşallah bu yılın sonu itibarıyla su problemi tamamen Hakkari'de çözülecek. Sadece Hakkari'den bahsediyorum, kanalizasyon sistemi yoktu 130 kilometre kanalizasyon sistemi yapıldı. Şırnak'ta ilk kez 105 kilometre sıcak asfalt yapıldı."

- Belediye başkan vekillerinin vatandaşlarca benimsenmesi

Bakan Soylu, "Halkta bir benimseme var mı?" sorusuna karşılık, bunun olmamasının mümkün olmadığını vurgulayarak, Doğu ve Güüneydoğu illerinde vatandaşları merkeze alan projeleri tablolarla anlattı.

Soylu, Şırnak'ın İdil, Diyarbakır'ın Kulp, Van'ın Erciş ve Ağrı'nın Tutak ilçelerinde yapılan çalışmalardan örnek verdi.

Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ gibi kuruluşların bölgede yenileme projelerini sürdürdüğünü anımsatan Soylu, sadece terörle, teröristle değil aynı zamanda terörizmle mücadelenin de yürütüldüğünün altını çizdi. Ramazan ayında on binlerce insanın Erciş'in etrafında iftar yaptığını anlatan Soylu, bunun muhteşem bir iklim olduğunu dile getirdi.

Bu iklimin oluşmasında söz konusu çalışmalar, bölge ekonomisinin gelişmesine yönelik adımlar ile batıda, kuzeyde, güneyde bulunan diğer belediyelerin bölgedeki belediyelere "Biz kardeşiz" duygusunu hissettirmesinin ve destek olmasının etkili olduğunu vurguladı. Bakan Soylu, terörün vermiş olduğu zararı ortadan kaldırmak için samimi bir gayret gösterildiğini kaydetti.

- "Esnafa 590 milyon borç ödendi"

Bakan Soylu, Şemdinli'de de önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Neye rağmen bu? Muhammet Safitürk'ün katledilmesine rağmen. Yani terör örgütü boş durmuyor. Terör örgütü orada kendi tabanını kaybedeceğini düşündüğü için hala bizim kaymakamlarımızı hedef alıyor. Bu arkadaşlarımız orada kahramanca bir iş yapıyorlar. Şunu da söylemem lazım, kim memnun belediyelerin bu hizmetlerinden? Esnaf. Alışveriş oluyor. Belediyeler borçlarını ödeyemiyorlardı, esnafa 590 milyon lira borç ödendi bu alandaki kayyum belediyelerde şu ana kadar.

Yani orada hem hayatın olağan akışının en iyi şekilde sağlanmasını hem devlet ve millet arasındaki kucaklaşmayı hem birtakım nedenlerden oluşturulan sürtüşmelerin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayabilen ciddi bir adımdır."

Spor, semt sahaları, çevre dostu otobüsler gibi binlerce hizmet alanında her bir belediyenin başarılı çalışmalar yürüttüğünü aktaran Soylu, "Anladım ki bizim kaymakamlarımız da aslında belediyecilik konusunda iyi bir gözlem edinmişler." dedi.

(Sürecek)








Yorumlar