"Soweto Ayaklanması'nın" 41. yıl dönümü

- Johannesburg Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Sifumba: - "1976'daki Soweto Ayaklanması'nın özgürlüğümüze katkıları unutulamaz"

Google Haberlere Abone ol
"Soweto Ayaklanması'nın" 41. yıl dönümü

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika tarihinde büyük öneme sahip "Soweto Ayaklanması'nın" 41. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Soweto Ayaklanması'nın sembol ismi Hector Pieterson'ın anıtına çelenk bırakılarak başlayan kutlamalara, binlerce öğrenci ve Güney Afrikalı katıldı.

Johannesburg Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nonhlanhla Sifumba, törende yaptığı konuşmada, ayaklanmanın, ülke tarihindeki önemine dikkati çekerek, "1976'daki Soweto Ayaklanması'nın özgürlüğümüze katkıları unutulamaz." dedi.

Üniversite ve lise öğrencileri, ayaklanmaların başladığı Soweto semtinde toplanarak geleneksel Afrika şarkıları ile dans etti ve yürüşe katıldı.

- Soweto Ayaklanması

Güney Afrika'da ırk ayrımcılığına dayanan "apartheid" rejiminin, 1976'da ülkedeki eğitim sisteminde “Afrikans” dili ile zorunlu eğitim kararı alması ile siyahi öğrenciler tarafından başlatılan ayaklanma, birçok protesto gösterisine sahne olmuştu.

Gösteriler, 16 Haziran 1976'da öğrencilerin Soweto'da bulunan Orlando Stadyumu'na doğru yürüyüşe geçmesi ve polisin üzerlerine ateş açması ile şiddetlenmiş, polisin sert müdahalesi sonucunda 12 yaşındaki öğrenci Hector Pieterson'ın vurularak öldürülmesiyle ülke geneline yayılmıştı.

Ülkenin özellikle yoksul mahallelerinde yıl boyunca düzenlenen protesto gösterilerinde resmi kayıtlara göre 176 kişi hayatını kaybetmiştir.

Ayaklanmanın sembolü Hector Pieterson'ın anısını yaşatmak için 16 Haziran, "Ulusal Gençlik Günü" olarak anılmaya başlanmıştır.

Afrika Birliği tarafından 1991'de "Afrikalı Çocuklar Günü" ilan edilen 16 Haziran'da Afrika'da çocukların mağduriyetlerine dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Yorumlar