Son günlerin merak konusu Bitcoin ve Altcoinler

Yatırımcıların ilgisini çeken bitcoin ve altcoin bir çok kesim tarafından merak ediliyor. İşte bitcoin ve altcoin hakkında merak ettikleriniz.

Google Haberlere Abone ol
Son günlerin merak konusu Bitcoin ve Altcoinler

Yatırımcıların ilgi odağı haline gelen bitcoin ve altcoin hakkında bilmedikleriniz merak edilenler:

Bitcoin'in şifrelenmiş kod dizini kullanan bir sanal para olarak ortaya çıkmasının ardından altcoin adı verilen sanal para birimleri ortaya çıktı. Bitcoin'in yıllar içinde yaptığı büyük patlamanın ardından çözümlenen bitcoin şifreleri ilgiyi altcoinlere çevirdi. Peki Bitcoin nasıl alınır ve Altcoin nedir? İşte Bitcoin ve Altcoinler hakkında merak edilen soruların yanıtları...

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin’in internet çağının doğal ürünlerinden biri olduğunu, ona inanan veya inanmayan herkes söylüyor. İşlemlerin, alım satımların, rezervasyonların, hatta doğum günü sürprizlerinin bile internet aracılığıyla yapıldığı bir devirde ortaya çıkan ve sadece şifreli olarak kullanılabilen bir para bu. Paranızı gerçek hayatta bir alım-satım (veya takas) yaparak sanal hayata transfer etmenin ve bu parayı internet ortamında en özgür, en kontrolsüz şekilde kullanmanın bir aracı da diyebiliriz.

Bitcoin nasıl alınır? Altcoin nasıl alınır?

Bitcoin satın almak için ilk olarak Türkiye’de yer alan borsaları kullanmamız gerekiyor. Fiyatlara ve diğer özelliklerine göre tercih edebileceğinz en popüler isimler Paribu, BTCTurk ve Koineks olarak sıralanıyor. Öncelikle banka havalesi yoluyla bu sitelerden birine açacağımız hesaba para yatırmalı ve ardından o günün BTC veya diğer kripto para kuruna göre alım yapmamız gerekiyor.

Alım işleminden sonra isterseniz kripto paranızı o borsada tutabilir isterseniz de ilgili cüzdanlarınıza aktararak saklayabilirsiniz. Altcoin satın almak için ise yurtdışı borsalarını kullanmamız gerekiyor. Bu noktada en popüler isimler Bittrex, Binance ve Cryptopia diyebiliriz. Her borsada her altcoin olmadığı için, aktarım işlemini yapmadan önce yatırım yapacağınız altcoinin ilgili borsada olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Türk borsasından, yabancı borsaya aktarım ise ilgili cüzdan kodlarıyla oluyor.

Bitcoin nasıl alınır?

Diyelim ki Binance borsasını seçtiniz ve Türk borsasındaki coini oraya aktarmak istiyorsunuz. Bunun için Binance hesabınızın ilgili coin cüzdan numarasını kopyalayıp, Türk borsasından bu cüzdan kodunu girerek aktarım işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra ise diğer altcoin’lerden satın alabilirsiniz.

Bu işlem nasıl gerçekleşiyor?

Gerek internette bazı siteler aracılığıyla, gerekse çoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Bitcoin ATM’lerinden, sahip olduğunuz dolar, avro, Türk lirası veya herhangi bir para birimiyle önce Bitcoin satın alıyorsunuz. Nasıl gerçek parayı cüzdanda barındırıyor ve saklıyorsanız, Bitcoin’lerinizi de sanal bir cüzdanda saklıyorsunuz. Bu sanal cüzdan yüksek ve fazlasıyla gelişmiş bir şifreleme sistemiyle korunuyor. Burada kullanıcının en dikkatli olması gereken husus, şifresini oluşturup koruması ve sanal cüzdanından parasının çalınmaması için azami özen göstermesi.

Bu aşamadan sonra bilgisayar başına geçerek istediğiniz ülkeye SWIFT kodu olmadan, devlet, vergi ya da sorgulama olmaksızın Bitcoin’lerinizle ödeme yapabilir veya ödeme kabul edebilirsiniz. Ülkeden ülkeye gerçekleşen para akışları normalde devletler tarafından kontrol edilirken Bitcoin için böyle bir mekanizma şu aşamada yok.

Nasıl ortaya çıktı?

Bitcoin’in 2008 yılında Satoshi Nakamoto müstear ismini kullanan bir kullanıcı tarafından ortaya çıkarıldığı söyleniyor. Bitcoin’in yaratıcısı bir kişi veya grup veya bir sistem de olabilir. Neticede Bitcoin, 8 yıldır kripto (şifreli) para piyasalarında işlem görüyor ve kimin tarafından ortaya çıkarıldığı bilinmiyor. İlk çıktığı zamanlarda çok ucuz olduğu için sadece merak nedeniyle bile Bitcoin alan, ancak daha sonra bu yatırım sayesinde epey zengin olan kişiler var.

Sanal cüzdanınızı Bitcoin’lerle işlem yaparak, alım ve satımlar yoluyla daha fazla doldurunca, Bitcoin ile markete gidip ekmek almanız mümkün olmadığı için, gerçek dünyada kullanılabilecek bir para birimine geri çevirmeniz gerekiyor. Bunu özellikle fiyatı yükseldiği sırada yapan yatırımcı da epey yüksek oranda kâr ediyor. Bitcoin ile işlem yapmak kısaca böyle.

Kripto paralardan sadece biri olan Bitcoin şu aralar en revaçta olanı. Bitcoin gibi kripto para borsalarında işlem gören Litecoin, Ethereum, Ripple, Monero, Dash gibileri de var. Bütün bu sanal paralar, normal borsalardan farklı olarak açılış ve kapanış saatleri olmayan ve herhangi bir ülkeye bağlı olmadan çalışan kripto para borsalarında işlem görüyor.

Bitcoin hakkında kim ne diyor?

Bitcoin konusunda 2013 yılında Türkiye’de ve dünyada çok şey yazıldı. Sonra kendisini bir süre unuttursa da, fiyatındaki hızlı yükselişle 2017 yılında tekrar gündeme oturdu. Bitcoin iktisatçılar ve para teorisi çalışanlar için pek güven vermeyen bir kripto para birimi. ‘Volatilitesi’ çok yüksek, yani değerindeki iniş-çıkışlar hem ani hem de çok fazla. Yakın gelecekte değerinde daha da yükselme bekleniyor. Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau Bitcoin’i “Kripto para bile değil, sadece spekülatif bir varlık” olarak tanımlıyor.

Nobel ödüllü ünlü iktisatçı Joseph Stiglitz yaptığı açıklamada dijital para birimlerinin tehlikelerine değinirken, Bitcoin’in bir balon olduğunu iddia ediyor. Bu balonun patlaması durumunda tüketicilerin büyük kayıplar yaşayacağını belirterek Bitcoin yatırımcılarını uyarıyor. Lakin Stiglitz, Bitcoin devletin para basma fonksiyonuna bir tehlike teşkil ettiği için böyle bir açıklama yapma gereği duymuş izlenimi veriyor.

Bitcoin’e yaklaşım konusunda iktisatçılar çekinceli ve şüpheli. Finans sektörü biraz tereddüt etse de, olası fırsatları kaçırma ve gelişmelere kayıtsız kalmanın doğuracağı geri kalma ihtimalinden korkuyor ve Bitcoin’in "olumlu bir endişe" ile izlenmesi gerektiğini savunuyor.

Bilişim sektörüne gelecek olursak, Bitcoin sanki normal paralardan bir paraymış ve hiçbir dezavantajı yokmuş, zaten 21. yüzyılın para birimi bu tarz bir para olacakmış gibi Bitcoin’i sahiplenenler çoğunlukla bu sektörden.
Bitcoin’e olan talebin artmasında büyük borsa işletmecilerinin Bitcoin’de opsiyonlar sunması ve Bitcoin işlemleri yapmaya başlaması önemli bir etken. Böylelikle yatırımcılar, zamanla Bitcoin’in işlem göreceği borsa sayısı ve kâr fırsatları artacak sinyali alıyor. 2017 yılına bin dolar seviyelerinde giren Bitcoin fiyatı bugün 12 bin doları da aştı. Bitcoin’deki bu inanılmaz değerlenmenin gelecek beş yılda 55 bin dolara kadar tırmanacağını söyleyen Wall Street stratejisti Tom Lee’ye göre, yatırımcılar Bitcoin’i altın yerine geçecek bir yatırım aracı olarak görmeye başlıyorlar. Miktarının sabit olması da Bitcoin’in değer kaybetmesine engel olacak bir faktör.

Bitcoin’in avantaj ve dezavantajları

Bitcoin’e olan aşırı rağbetin önemli sebeplerinden biri, işlemlerin gizliliği. İşlemler dağıtık bir sistemde farklı noktalarda kayıt altına alındığı için kayıtların kaybolma ihtimali yok. Fakat programın özelliği gereği kimin ne kadar Bitcoin sahibi olduğu veya Bitcoin ile hangi miktarlarda ne tip işlemler yaptığı tamamen gizli kalıyor. Bitcoin’in pek çok ülkede kabul görüp kendisine sağlam bir yer edinmesini sağlayan öncelikli fonksiyonu işte bu gizlilik. Herhangi bir devlete vergi ödemek istemeyenler ve yasal olmayan yollardan kazanılan paraları aklamak isteyenler bu yeni şifreli para birimine yöneldiler. Hatta Bitcoin’in daha çok kara para aklamak için kullanıldığı söylemleri, belki de diğer özelliklerinin önüne geçip kendisi hakkında negatif bir imaj oluşturdu diyebiliriz.

ALTCOİN NEDİR?

Bitcoin, kısaca şifrelenmiş bir kod dizini kullanan sanal para birimi olarak  olarak biliniyor. Son zamanlarda bu alana olan ilginin artması ile beraber çözümlenen bitcoin şifreleri artmış ve bu işle ilgili donanımlar üretilmiştir. Bitcoin dünyasına olan ilginin artması ile üretilen şifrelerin zorlukları da paralel artmış bu da farklı bitcoin türevlerinin türemesine yol açmıştır.

Farklı bir algoritma yapısına sahip olan yeni şifrelenmiş birimlere Altcoin denir. Yani bir nevi bitcoin benzeri/türevi şifrelenmiş para birimleridir. Gündemde 200’den fazla altcoin bulunmakta ve bunlar bitcoin exchange sitelerinde oldukça ilgi görmektedir.

Ancak exchange sitelerinde her türlü coin’i bulamayabilirsiniz. Bunun sebebi ise genel anlamda altcoinlerin market hacminin yeterli doygunluğa henüz ulaşmamış olmaması ve gerekli talep sınırını henüz aşmaması ile alakalıdır. Altcoinleri rahatlıkla Bitcoin’e çevirebileceğiniz Cryptsy sitesinde aktif olarak 150 coin işlem görmektedir.

Gündemde en çok tercih edilen altcoin algoritmaları;

Sha-256
SCRYPT
Keccak
Quark
Ipo/Shares

Sha-256 şifreleme türü, Bitcoin’in kullanmış olduğu şifreleme algoritmasıdır. Gündemde en çok ilgi odağı olan ve 2. Büyük Şifrelenmiş para birimi olarak kabul edilen Litecoin ise Scrypt şifreleme algoritmasını kullanmaktadır.

Keccak algoritması ise Maxcoin ile ünlenmiş ve kullanılmaya başlamıştır. Maxcoin, CPU tabanlı sistemler için öncelikli olarak gelişmiş ve ekran kartı ile çalışan mining programlarıyla oldukça kazançlı bir coin olarak gündemde yerini sabitlemiştir.

İşlemci gücünüze güveniyorsanız ve iyi bir Quark tabalı coin biliyorsanız kar edebilirsiniz. Çeşitli Quark tabanlı coinleri kazarak ( özellikle ekran kartını yan programlarla destekleyen ) iyi düzeyde kazanç elde edebilirsiniz.

Ripple coin ile ünlü olan Ipo türü şifrelenmiş coinler ise gönderdiğiniz Shares oranına göre size kazanç sağlamaktadır.

NEDEN ALTCOİN ÜRETİLİR?

Birinci nedeni madencilik için en önemli konu olan zorluk seviyesinin düşük olmasıdır. 1’e yakın zorlukta bir altcoin çok daha hızlı bir şekilde üretilebilir ve kazanç sağlanabilir. Ancak bitcoin ve litecoin (2. En Büyük Şifrelenmiş para birimi) para birimleri oldukça yüksek seviyede zorlukta kazıldığı için daha düşük seviyede yeni “klon coinler” üretilmektedir. Bu coinlere altcoin denir ve arz / talep oranına göreexchange sitelerinde değer görür. Sizde bu değere göre düşük zorluktaki coinleri üretebilir ve o anki kura göre bitcoin cinsine çevirebilirsiniz.

ALTCOİNLER TERCİH EDİLMELİ MİDİR?

Altcoinler kesinlikle tercih edilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Her altcoin, exchange yapılan sitelere eklenmeyebilir. Kısa sürede ilgi çekecek ve kullanıcıya hitap edecek altcoinler tercih edilmelidir. Buna ilişkin olarak yeni çıkan altcoinler, madencilerin ve yatırımcıların dikkatini çekebilmek adına çeşitli yollar denemeye başlamıştır. Rekabetin artmasıyla birlikte piyasaya sürülen her altcoin ya bir oyun ile kendisini desteklemeye çalışır, ya da belli başlı toplumsal görüş ve harekete destek olma vaadi ile çıkış yapar. Bu piyasaya girmeden önce çok ciddi araştırmalar yapmak ve genel olarak risklerini çok iyi anlamak gerekir. Sonuçta her adımda unutulmaması gereken bir gerçek vardır.  Bitcoin ve altcoin dünyası tüm enstrümanlarıyla birlikte deneysel bir projedir, riskleri çok yüksektir. Zaten kazanç getiren bir dünya olması da bu risklerden kaynaklanmaktadır. Bizler CoinTürk ailesi olarak bu dünyanın risklerini her zaman göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorumlar