Rekabet Kurulu WhatsApp'ın kararını durdurdu

Rekabet Kurulu, WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesiyle ilgili karar aldı; ancak yapılan açıklamada kararın tam olarak ne anlama geldiği anlaşılmıyor. Çünkü, Rekabet Kurulu'nun WhatsApp'ın kullanıcı sözleşmesini iptal etme yetkisi olup olmadığı tartışmalı bir konu.

Google Haberlere Abone ol
Rekabet Kurulu WhatsApp'ın kararını durdurdu

Rekabet Kurulu, WhatsApp'ın yeni gizlilik sözleşmesiyle ilgili hazırlanan rapor sonrasında kararını açıkladı. Açıklamadan tam olarak anlaşılmasa da, gizlilik sözleşmesinin durdurulması, yönünde oy birliğiyle karar alındığı görülüyor. Ancak gizlilik sözleşmesi şu anda zaten yürürlükte değil. Rekabet Kurulu da WhatsApp'ın çatı şirketi Facebook ve WhatsApp hakkında geçen ay soruşturma başlatmıştı.

Rekabet Kurulu, Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi şeklinde geçici tedbir alınmasına karar verdi.

Rekabet Kurulu'nun verdiği karar şöyle:

“Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi şeklinde geçici tedbir alınmasına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.”

WhatsApp ise yeni gizlilik sözleşmesi kararında geri adım atmış, 8 Şubat'ta hayata geçecek yeni şartları 15 Mayıs'a ertelemişti.

 

Yorumlar