SON DAKİKA! ÖTV limiti yeniden belirlendi

Engelli vatandaşların araç sahibi olmasını öngören yasal düzenlemede revizyon yapıldı. Buna göre ÖTV muafiyet limiti yukarı çekildi.

Google Haberlere Abone ol
Engelliler için ÖTV muafiyet limiti yükseltildi

Engelli bireylere özel Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetli araçlarda limit artırıldı. Böylece, 2024'te ÖTV muafiyet limiti, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı ile paralel olarak artırılmış oldu.

Ekim ayı enflasyon oranı, yeni yılda bazı vergiler ile harç ve ceza tutarlarının belirlenmesinde kullanılan Yeniden Değerleme Oranı olarak kabul ediliyor.

Bu kapsamda, Ekim 2023'te yüzde 58.46 olarak açıklanan enflasyon oranı, ÖTV muafiyet limitinin artırılmasında da esas olarak kabul edildi.


Buna göre, ÖTV muafiyet limiti Ocak 2024'ten itibaren 1 milyon 4 bin 200 TL'den 1 milyon 591 bin 200 TL’ye çıkarılmış oldu.

Söz konusu artırım sayesinde, engelli bireylerin ÖTV muafiyetli alabileceği otomobillerin kapsamı da genişledi. Böylece, piyasadaki birçok C-segment sedan ve SUV modelin ÖTV muafiyetli alınabilmesinin önü açıldı.

Fakat, yeni yılda otomobillere gelmesi beklenen döviz ve maliyet artışı kaynaklı zamların, ÖTV muafiyeti alınabilen araç sayısını önümüzdeki aylarda tekrar azaltma ihtimalini de unutmamak gerek.

Öyle ki, limit artırımı öncesinde, engelli bireylerin ÖTV muafiyetli alabildiği otomobillerin çoğu piyasada ölçü anlamında en küçük boyutlarda olan B ve A segmentte yer alır hale gelmişti.

 

Yorumlar