Yunanistan'ın Cemevi açtığı gün KKTC Kur'an kurslarını kapattı

Yunanistan'ın Batı Trakya'da Alevilere yasal statü tanıyarak ilk cemevini açtığı gün; KKTC'de Anayasa Mahkemesi ülkedeki Kur'an kurslarının laikliğe aykırı uygulama olduğunu belirterek kapattı.

Google Haberlere Abone ol
Yunan Cemevi açıyor; KKTC Kur'an kursunu kapatıyor

Yunanistan'ın Aleviliği bir din gibi kabul ederek resmi olarak Cemevi açılışı yaptığı gün; KKTC'den ilginç bir haber geldi. Aynı gün KKTC Anayasa Mahkemesi, adadaki Kur'an kurslarının laikliğe aykırı uygulamalar olduğunu belirterek kapatılması yönünde karar aldı. 

KTC’de Anayasa Mahkemesi Kur'an Kursu konusunda sunulan davada, kararını açıkladı. Hizmet Sendikası (HİZMET-SEN) tarafından devlete açılan dava sonucuna göre, Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası’na yeni eklenen 8B maddesi yani Din İşleri Komisyonu adında bir komisyonun halk arasında bilinen ismi ile “Kur’an Kursu” düzenleme yetkisi elinden alındı.

Anayasa Mahkemesinin aldığı karar ile Kur’an kurslarının faaliyetleri KKTC’de resmen durduruldu.

YUNANİSTAN ALEVİLERE YASAL STATÜ VERDİ

KKTC'de Kur'an kursları kapatılırken, İslam dinine tefrika sokmak için çeşitli uygulamalara imza atan Fransa'dan sonra Yunanistan'dan da benzer bir adım geldi. Yunanistan, hala bir cami bulunmayan Atina'daki Müslümanları yok sayarken; Batı Trakya'da Aleviliğe ayrı bir din statüsü vererek Cemevi yaptırdı.

Gazete Duvar'daki habere göre; Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Aggelos Sirigos, Evros eyaletindeki Megalo Dereio’de bulunan cemevini geçtiğimiz günlerde ziyaret etmişti. Sirigos’a ziyaretinde bakanlığının üst düzey yetkilileri eşlik etmiş, Yunan Bakan Orfeas Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Koca ile bir araya gelirken, bölge sakini Alevi vatandaşlarla da fikir alışverişinde bulunmuştu.

Yunanistan yerel basınına yansıyan son bilgilere göre, bu ziyaretin ardından söz konusu cemevi dini ve sosyal faaliyetlerine başlamış durumda. Sirigos da, dini meselelerde de yetki sahibi olan bakanlığının cemevinin faaliyetlerine başlamasına onay verdiğini açıkladı.

Yunanistan’da Eğitim Bakanlığı, eğitim meselelerinin yanı sıra dini meselelerle de ilgili kararlara imza atabiliyor. Bakanlığının resmi ismi bu nedenle, 'Eğitim ve Dinler Bakanlığı'. Bu bağlamda, ülkede resmi olarak tanınan tüm dinlerle ilgili meselelere söz konusu bakanlık da bakıyor.

ERDOĞAN: KKTC FRANSA DEĞİL, YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Cuma namazını İstanbul’da kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  KKTC Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karara tepki gösterdi. 

KKTC'de Kuran kurslarının kapatılmasına dair de konuşan Erdoğan, ''AYM Başkanı'nın laikliği öğrenmesi lazım. Türkiye'de şu anda laikliğin uygulaması nedir bunu da öğrenmesi lazım. Eğer tavır değişmediği takdirde özellikle Kuzey Kıbrıs'ta inanç özgürlüğü kısmında, oradaki yavrularımızın Kuran eğitimin engellenmesi konusunda müsemma edemeyiz'' dedi.

Türkiye'de dini eğitim-öğretim konusundaki engellerin kalktığını belirten Erdoğan, ''Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir. Türkiye'deki uygulamalar neyse bunları uygulama safhasına geçirmek durumundadır'' diye konuştu.

AYM Başkanı'nın Kuran kurslarına dair verdiği karardan bir an evvel dönmesi gerektiğini belirten Erdoğan, ''Dönmediği takdirde bizim atacağımız adımlar bundan sonraki süreçte farklı olacaktır'' dedi.

Yorumlar