Son Dakika: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için Meslis'e kanun teklifi

Son dakika haberleri... CHP, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için Meclis' kanun teklifi vermeye hazırlanıyor. CHP'li Gürsel Tekin, "Yüz binlerce sigortalı mağdur. Meclis açıldığında ilk gündem bu olmalıdır" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için Meslis'e kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, emeklilikte yaşa takılanların sorununu Meclis gündemine taşıdı. Konu hakkında bir kanun teklifi hazırlayan Tekin, "Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların tamamını kapsayacak şekilde bir teklif hazırladık, Meclis açıldığında ilk gündemimiz bu olmalıdır" dedi. Tekin kanun teklifinin gerekçesinde mevcut uygulamanın yüz binlerce sigortalıyı mağdur ettiğini dile getirdi.

Tekin TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:

"İlk işe başlama tarihinde hangi şartlarda emekli olacağını bilen sigortalının, emeklilik hakları geriye dönük olarak değiştirildiği için milyonlarca kişi mağdur edilmişti. Sisteme girdikten sonra emeklilik şartlarının sigortalının aleyhine değiştirilmesi, çalışma hayatında ciddi bir toplumsal sorun oluşturmaktadır. Bilindiği üzere, Anayasamızın 5'inci maddesinin, devletin ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak, insanımızın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamak gibi önemli bir yükümlülüğü de var. Bu yükümlülüğü yerine getirmek için; 08.09.1999 öncesinde sigortalı olmuş kadın ve erkeklerin; 18 yaşından sonra kadınların 20 yıl 5000 gün, erkeklerin 25 yıl 5000 gün primlerini tamamlaması şartıyla, emekli olacakları tarihte kendilerine tam aylığı hak edecek şekilde emeklilik işlemleri yapılmalıdır. Bu kanun teklifimizin yasalaşması durumunda, emeklilikte yaşa takılan milyonlarca vatandaşımızın maruz kaldığı ayrımcılık, adaletsizlik ve hukuksuzluk ortadan kaldırılmış olacaktır."

Yorumlar