AB Türkiye'ye yaptırım kararını askıya aldı

Avrupa Birliği, Türkiye'ye yaptırım uygulanması kararını askıya aldı.

Google Haberlere Abone ol
AB Türkiye'ye yaptırım kararını askıya aldı

Avrupa Birliği, Türkiye'ye yaptırım uygulanması kararını askıya aldı. Avrupa Birliği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım kararı alacağını açıklamıştı. Açıklamada Türkiye'nin enerji kurumları ile yöneticilerine yaptırım uygulanacağı belirtilmişti.

Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini gerekçe göstererek iki TPAO yetkilisine yönelik kısıtlayıcı tedbir içeren listenin genişletilmesi planını dondurduğu bildirildi.

Reuters haber ajansının AB diplomatlarına dayandırarak verdiği habere göre, bir AB diplomatı "Türk yetkililerin listeye eklenmesi yönelik çalışmalar durduruldu. Artık ekonomik yaptırımları konuşmuyoruz." dedi.

Bir başka AB diplomatı da kısıtlayıcı tedbir listesine ek yapılmasının zaten hiç başlamadığını belirtti. AB yetkilileri, diplomatik yolun izlenmesine öncelik verdiklerini söyledi.

Habere göre ayrıca ABD ve AB'den diplomatlar, ABD yönetiminin, Brüksel'e, NATO üyesi ve AB aday ülkesi Türkiye'nin uzlaşıya yakın olduğu bir zamanda yaptırım uygulamaması için çağrıda bulunduğunu belirtti.

10 Aralık 2020'de yapılan AB Liderler Zirvesinin sonuç bildirisinde, 11 Kasım 2019'da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki "yetkisiz olduğu ileri sürülen" arama faaliyetleri hakkında alınan kısıtlayıcı tedbir kararı temelinde, daha önce hazırlanan iki TPAO yetkilisinin bulunduğu listeye ek yapılması için AB Konseyine çağrıda bulunulmuştu.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi Avrupa'nın geleceğinde de anahtar ülke olacağını kaydetti.

Bakanlık, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan 18 Mart Mutabakatı'nın 5. yılını doldurması vesilesiyle resmi Twitter hesabından mesaj paylaştı.

Mesajda, Türkiye'nin, geçmişte olduğu gibi Avrupa'nın geleceğinde de anahtar ülke olacağı belirtilerek, "AB ile yenilenecek yakın iş birliğimiz tüm kıtaya barış, refah ve istikrar getirmeye devam edecek." ifadesi kullanıldı.

Mesajla birlikte yayımlanan infografikte ise mutabakatın, Türkiye ile AB'nin ortak amaçlar temelinde iş birliği yaptıklarında, tüm bölge için olumlu sonuçlar alabildiğini gösterdiği ve Türkiye-AB ilişkilerinin tam üyelik perspektifiyle geliştirilmesi için de uygun bir araç olduğu kaydedildi.

İnfografikte, 18 Mart Mutabakatı'nın temel unsurları, "Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin güçlendirilmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine başlanması, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması, Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları, Türkiye-AB Zirveleri düzenlenmesi, terörizmle mücadelede iş birliği ve göç konusunda iş birliği" olarak sıralandı.

 

Yorumlar