Şok Market kimin, Şok Marketler sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Şok Market kimin, Şok Marketlerin sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşında, soruları Türkiye'nin en büyük zincir marketlerinden birinin sahiplerini merak edenler tarafından son dönemlerde sıklıkla sorulan orulardır. Peki, bu zincir marketi kimin sahibi kimdir? İşte merak edilen detaylı bilgiler:

Google Haberlere Abone ol
Şok Market kimin, Şok Marketler sahibi kim, nereli

Şok Market kimin, Şok Marketler sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşında Türkiye'nin perakende sektöründeki sayılı zincir marketlerden biri olan Şok Market kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman ve nerede kuruldu? Şok Market kimin, Şok Marketlerin sahibi kimdir, nerelidir? İşte Şok Market hakkında merak edilen sorulardan bazılarının cevapları: 

Televizyon ekranlarında sık sık reklamları dönen ve birbirinden ilginç cazip kampanyalarla ucuz ve uygun fiyata gıda ürünlerinin satıldığı Şok Market'in sahibinin kim olduğu hep merak konusu olmuştur. Sektörde veya iş dünyasıyla yakından ilgilenenler biliyor; oncak bilmeyenler için bizler yine de Şok Market'in sahibi hakkında gerekli olan bilgileri sizler için buraya taşıyoruz. 

Şok Market Kimin Sahibi Kimdir?
Şok Market kimin, Şok Marketlerin sahibi kimdir, nerelidir?

 

Şok Market 1995 yılında Koç Holding bünyesinde bulunan Migros tarafından kuruldu. Kısa sürede Türkiye'nin en büyük market zincirleri arasında yerini aldı. 

2011 yılında ise Yıldız Holding tarafından satın alındı. Yıldız Holding'in sahibi o dönem hala hayatta olan Sabri Ülker'di, Ülker bisküvilerinin sahibi. 

Aslında Yıldız Holding direkt olarak satın alma yapmadı; öncülük ettiği Gözde Girişim isimli grup tarafından satın alınmasını sağladı. 

Gözde Girişim, Şok Marketler ve DİA-SA isimli marketleri alarak "ŞOK" adı altında topladı.

Daha önce alkol satışları yapılan ŞOK Market'te satın almadan sonra içki satışları kaldırıldı. 

Migros'un 13 mağazayla çıktığı yolda Şok Market 2016 yılı sonu itiariyle 4000 (Dört bin) mağazaya ulaşmıştı.

Şok Market'in hissedar yapısında, 144 milyon lira ve yüzde 23,53 ile en büyük paya Turkish Retail Investments B.V sahiptir. Onu yüzde 22,94 hisse ve 140,4 milyon lirayla Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi takip ediyor. Yıldız Holding'in direkt hisseleri ise yüzde 5,46'dır. 

İşte Şok Market ortakları ve ortaklık yapısı ile hissedarları ve payları:

Şok Market Kimin Sahibi Kimdir?
Şok Market kimin, Şok Marketlerin sahibi kimdir, nerelidir?

 

Şok Market'te şu anda 27 bin kişi çalışıyor. 

Şok Market'in bağlı bulunduğu Yıldız Holding'in sahibi daha doğrusu Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ülker vefat ettikten sonra yerine oğlu Murat Ülker geçti.

Sabri Ülker 1920 yılında Kırım'ın Aluşta kentinde doğmuştu. 12 Haziran 2012 tarihinde İstanbul'un Üsküdar ilçesinde Küçük Çamlıca semtinde hakkın rahmetine kavuştu.

 

20 yıl boyunca bu görevde kalan Murat Ülker de 2019'da aldığı kararla yönetim kurulu başkanlığını yeğeni Ali Ülker'e devretti. 

MURAT ÜLKER KİMDİR

Yıldız Holding'in başkanlığını yaptığı dönemlerde büyük atılımlarda ve yeni yatırımlarda bulunan Murat Ülker  iş dünyasının yakından tanıdığı bildiği hayırsever bir iş adamı olarak Türkiye tarihinde yerini almış durumda.

Murat Ülker 

 

Sabri Ülker'in oğlu Murat Ülker, 1959 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Dedesi Hacı İslam Efendi, Fatih Medresesi mezunu bir muallimdi. Trakya’da yine bir Kırımlı göçmenle evlenen Hacı İslam Efendi, Tekirdağ Saray’da görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla İstanbul’a, oradan da Kırımdaki yurtlarına geri döndü. Murat Ülker’in babası Sabri Ülker de 1920 yılında Aluşta’nın Korbek köyünde doğmuştur. Aile Sovyetler Birliğinin kurulması ile birlikte müslümanlara yapılan baskı nedeniyle 1929’da İstanbula göç etmiştir.

1940’lı yıllarda babası Sabri ve amcası Asım’ın girişimciliği ile temelleri atılan şekerlemecilik işi, 1944’te ürettikleri bisküviye Ülker adını vermeleri ile gelişerek devam etmiş, daha sonra Yıldız Holding’e dönüşmüştür. Bu arada, markaları Ülker namıyla iş çevrelerinde tanındıklarından dolayı iltibasları gidermek için 1954’te ailenin evvelce Berksan olan soyadı Ülker olarak değiştirilmiştir.

Murat Ülker, lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlamış ve Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olmuştur. 1982 yılında iş hayatına atılan Murat Ülker, yurtdışında AIB ve ZDS gibi okullarda eğitim gördü. Amerika Birleşik Devletleri’nde Continental Baking şirketinde staj yaptı.

Yıldız Holding’te ilk görevine 1984 yılında Kontrol Koordinatörü olarak başladı. İlerleyen yıllarda İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Genel Müdürlük görevlerini üstlendi. 2000 yılında Yıldız Holding İcra Kurulu Başkanlığını üstlenen Murat Ülker, 2008 yılında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam ediyor

Murat Ülker, 2015 itibariyle Forbes’in yaptığı araştırmaya göre 4.4 Milyar dolar servetiyle Türkiye’nin en zengin ismidir.

YILDIZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU YENİ BAŞKANI ALİ ÜLKER KİMDİR?

Murat Ülker'den sonra Yıldız Holding'in üçüncü Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Ülker 1969 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Ali Ülker, İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitim aldıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat ve İş İdaresi bölümünde eğitim aldı. IMD, INSEAD, Wharton ve Harvard’da çeşitli eğitim programlarına katıldı. De Boccard & Yorke Danışmanlık Şirketi ile Şirket İçi Kaizen Çalışması’nda (1992) ve IESC Satış Sistemini Geliştirme ve Şirket İçi Organizasyon Projesi’nde (1997) yer aldı.

Ali Ülker 1969 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Sabri Ülker'in kızının oğlu, Murat Ülker'in yeğenidir.

 

İş hayatına 1985 yılında Ülker Gıda A.Ş. Kalite Kontrol Departmanı’nda Stajyer olarak başlayan Ali Ülker, 1986-1998 yılları arasında çikolata üretim tesislerinde ve Atlas Gıda Pazarlama A.Ş.’de Stajyer, Satış Yöneticisi, Satış Koordinatörü, Ürün Grup Koordinatörü ve Ürün Grup Müdürü pozisyonlarında görev aldı. 1998 yılında Atlas Gıda Pazarlama A.Ş.’de Genel Müdür olan, 2000 yılında Perakende Grup Başkan Yardımcılığı’na getirilen Ali Ülker 2001 yılında ise Merkez Gıda Pazarlama A.Ş.’de Genel Müdürlük görevini de üstlendi. 2002 yılında Gıda Grubu Başkan Yardımcılığı’na, 2005 yılında ise Ülker Grup Başkanlığı’na atandı. 2011 yılından bu yana Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüten Ali Ülker 29 Ocak 2020’de Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Pazarlama ve satış alanlarında güçlü bir birikim ve tecrübeye sahip olan Ülker, inovasyon konusuna özel bir ilgi duyuyor ve Grup içinde bu konuda çalışan ekipleri destekliyor. Ülker, gençlere danışmalık yapmaktan keyif alıyor. Açık hava ve doğada olmayı ve spor yapmayı seviyor. İngilizce ve Almanca bilen Ali Ülker evli ve 3 çocuk babası.

Yıldız Holding'in CEO'luğunu ise Ali Ülker'in yönetimin başına gelmesinden sonra Mehmet Tütüncü getirildi. 


 

Yorumlar

Mustafa Merhaba ülker holding büyük başarı yapmış iş imkanı sağlamış zengin babası kendisine teşekkür ederim 05061701903
Şevki biçer Şok market mallarından çok memnunum teşekkür ediyorum