Sodexo, Multinet marketlerde geçiyor mu? 2023 yılı

Sodexo ve Multinet gibi yemek kartları marketlerde geçiyor mu, 2023 yılının gelmesiyle birlikte değişen bir durum söz konusu mu soruları çalışanlar tarafından merakla soruluyor. Yemek kartların marketlerde kullanılabilirlik durumuyla ilgili kafalardaki soru işaretlerini gideren detaylar geldi.

Google Haberlere Abone ol
Sodexo, Multinet marketlerde geçiyor mu? 2023 yılı

Sodexo, Multinet marketlerde geçiyor mu? 2023 yılında değişen bir şey var mı? Yemek kartları marketlerde geçiyor mu sorusu yeni yılın ilk günlerinde de en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Çünkü geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni yönetmelikte yemek kartlarıyla ilgili olarak önemli bir karar alınmıştı. Alınan karar aslında çalışanlardan ziyade işverenleri ilgilendiriyordu. Ancak konu uzun zamandır çalışanlar aleyhine yürüyen bir şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, gelinen noktada Sodexo, Multinet marketlerde geçiyor mu son durum nedir?

SODEXO, MULTİNET MARKETLERDE GEÇİYOR MU?

Binlerce çalışan yemek kartlarıyla ilgili 1 Aralık tarihinden itibaren geçerli olan yeni uygulamaya odaklandı. Önümüzdeki yıldan itibaren artık yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılmayacağına yönelik iddialara açıklama geldi. Peki, Yemek kartları market alışverişlerinde kullanılmayacak mı? İşte yemek kartı market düzenlemesiyle ilgili o detay…

Yemek kartları market alışverişlerinde kullanılmayacak mı? Sorgusu son günlerde yoğun olarak sorgulanmaya başladı. Çalışanlara verilen yemek kartlarıyla ilgili 1 Aralık itibarıyla yeni bir düzenleme geldi. 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren işverenler tarafından çalışanlara ödenen yemek bedelinin vergiden istisna tutulacağı, prime esas kazanca dahil edilmeyeceğine yönelik kanuni düzenleme yapıldı.

YEMEK KARTLARI MARKETLERDE KULLANILACAK MI?

Yemek kartı için 1 Ocak 2023 itibariyle yeni döneme geçiliyor. İşverenlerin çalışanların hesabına nakdi olarak ödeme yapması halinde yemek kartı zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Böylece çalışanlar yemek desteğini nakdi olarak hesaplarına alabilecek. İsteyen firmalar yemek kartı uygulamasına da devam edebilecek. Ancak yemek kartı marketlerde kullanılması halinde vergi istisnasından faydalanamayacak.

Sodexo, Multinet marketlerde geçiyor mu? 2023 yılı
Sodexo, Multinet marketlerde geçiyor mu?

 

Düne kadar işverenin yemek kartına yüklediği tutarı çalışan, isterse market alışverişinde ya da bir başka ihtiyacını gidermek için kullanabiliyordu. 1 Ocak tarihinden itibaren çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek.

Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde kullanılamayacağı haberlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Öner Piyade, şunları kaydetti: “Yemek kartlarında değişen bir şey yok. Yemek kartlarının restoran ve marketlerde yemek ve tüketime hazır gıda dışında kullanılmasının vergi istisnasına konu olmaması hususu, 2008 yılında yayınlanan ve halen yürürlükte olan 382 sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 1 Aralık 2022 itibarıyla çalışanlara verilen yemek ücreti konusundaki yeni mevzuat, yürürlükteki mevzuattan farklı bir düzenleme getirmemektedir.”

SODEXO VE MULTİNET YEMEK KARTLARI MARKETLERDE GEÇİYOR MU?

Özetlemek gerekirse; Yemek kartlarının marketlerde kullanılmasını yasaklayan bir yönetmelik bulunmuyor. Yemek kartları her yerde kullanılabilir. Burada değişen tek şey, yemek kartı ile ödeme yapma zorunluluğunun ortadan kalkması ve yemek kartlarıyla gıda dışında ürün alınması halinde işverenin bu gider kaleminden prim desteği alamamasıdır. Dolayısıyla Sodexo veya Multinet gibi yemek kartlarını marketlerde kullanmanın önünde hiçbir engel yok. Sadece marketlerin bu konuda kendi inisiyatiflerini kullanması dışında.

Yorumlar