Siyanürün internet üzerinden satışı yasaklandı

İstanbul ve Antalya'da 3 ayrı aileden 11 kişinin siyanür içerek intihar etmesinin ardından başlatılan çalışmalar sonucunda siyanürün internet üzerinden satışı yasaklandı. Öte yandan siyanür ve bileşiklerinin takibi için "son kullanıcı beyannamesi" bildirilmesi zorunluluğu getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Siyanürün internet üzerinden satışı yasaklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha önce siyanür satışının yasaklanacağını ve siyanür bileşiklerinin satışının takibi için "son kullanıcı beyannamesi" zorunluluğu getirileceğini açıklamıştı.

Bakan Kurum'un açıklamalarının ardından yapılan yönetmelik değişikliğiyle halka, piyasa ve internet ortamında siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışı resmen yasaklandı.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, siyanürlü bileşikler olarak adlandırılan hidrojen siyanür, hidrosiyanik asit, kalsiyum siyanür, kadmiyum siyanür, diciva disiyanür oksit, sodyum siyanür, bakır siyanür, potasyum siyanür ve çinko siyanürün satışına kısıtlama getirildi.

Yönetmeliğe yukarıda yer alan bileşiklerin hiç biri internet üzerinden satılmayacak ve piyasaya sürülmeyecek, öte yandan bu bileşiklerin satışını yapan firmalar bir içinde satışını yaptıkları ürünlerin ambalajında "Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir" ibaresini koymak zorunda olacak.

SATIŞI KONTROL EDİLECEK

Bakanlık tarafından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, satışı yapılan bileşiklerin satışının kontrol edilebilmesi ve kullananların izlenebilmesi için firmalara "son kullanıcı beyannamesi" zorunluluğu getirildi. Siyanürlü bileşiklerin imalatçı ya da ithalatçıları her yılın mart, haziran, eylül ve aralık ayı sonuna kadar beyannameleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ulaştıracak. Bu yolla siyanür satışının kontrol altına alınması hedefleniyor.

NE OLMUŞTU?

İstanbul'da 4 kardeş yaşadıkları evde ölü bulunmuştu. Borçları bulunduğu öne sürülen kardeşlerin siyanürle zehirlendiği belirlenmişti. Hemen bir kaç gün sonra ise Antalya'da üç kişilik bir aile evlerinde ölü bulunmuştu. Yapılan araştırmalar sonucunda ailenin siyanürle zehirlendiği tespit edilmişti. En son ise yine İstanbul'da 4 kişilik bir aile siyanürden etkilenerek hayatını kaybetmişti.

Yorumlar