Fiyatı artan sıvı yağa karşı sert önlem

Market raflarında fiyatı en çok tepki çeken kalemlerden biri olan sıvı yağ konusunda hükümetten önemli bir hamle geldi. Dışarıdan sıvı yağ ithalatıyla fiyatların düşürülmesi hedefleniyor. Bunun için sıvı yağ ithalatında vergi sıfırlandı. Sıvı yağ fiyatı neden artıyor, sebebi nedir, son durum nedir?

Google Haberlere Abone ol
Fiyatı artan sıvı yağa karşı sert önlem

Ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandı. Peki, sıvı yağ fiyatı neden artıyor, sebebi nedir, son durum nedir?

Ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatından yıl sonuna kadar gümrük vergisi alınmayacak.

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, bitkisel yağların fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçilebilmesi ve iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulabilmesi amacıyla ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında gümrük vergisi 31 Aralık'a kadar sıfırlandı.

Sıvı yağ fiyatları marketlerde en çok tepki çeken kalemlerden biri olmaya devam ediyor. 

Fiyatı en fazla artan ürünler arasında yer alan sıvı yağda üretim yetersizliği nedeniyle sorunlar yaşanıyor. 

Sıvı yağ üretiminde kullanılan hammaddeyi üreten çiftçiler son yıllarda daha karlı olduğu gerekçesiyle farklı ürünleri üretmeye başladı. Bu nedenle sıvı yağda enflasyon oluşmaya başladı. 

Hükümetin şu ana kadar patates ve soğan konusunda aldığı önleyici "ithalat vergisini sıfırlama" tedbirlerini sıvı yağ konusunda alması da bekleniyordu. 

Zira Cumhurbaşkanlığının aldığı bu kararın marketlerde sıvı yağ fiyatlarını düşürmesi bekleniyor. 

Birçok markette 5 litrelik sıvı yağ bulmak artık neredeyse mümkün değil. 

Litresinde oynama yapılan sıvı yağlar 4 litre veya 3 litre şeklinde satılıyor.

4 litrelik sıvı yağların fiyatları ise neredeyse 100 TL'ye dayanmış durumdaydı.

SIVI YAĞ FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, bu yıl dünya genelinde ayçiçek üretiminde bir düşüş olduğunu söyledi. Fiyatların son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktığını dile getiren Yıldırım, “Türkiye ayçiçeğinde kendine yeterli bir konumda değil. İhtiyacının yüzde 64’ünü üretiyor. Yüzde 20 de kayıp yaşandı, bu da fiyatları etkiledi. İthalat daha pahalı hale geldi, ürün bulmak da çok kolay değil, fiyatlar o nedenle çok yükseldi” dedi.

Geçen yıl pandeminin başlamasıyla birlikte belli ürünlerde ciddi stoklar yapılmaya başladığını anımsatan Yıldırım, “Kimse ne olacağını, pandemi sürecinin ne kadar devam edeceğini bilmiyor. Ülke ve tüketici bazında ihtiyacından daha fazla ürün alanlar var. Bu da doğal olarak talebi artırdığı için fiyatları da artırıyor. Türkiye’nin kendisinin üretebileceği bir planlamayı yapması gerekiyor. Birtakım gümrük vergileri düşürülüyor ya da sıfırlanıyor. Biz ne kadar vergi düşürürsek Türkiye’ye ürün satan firmalar da o kadar zam yapıyor” ifadelerini kullandı.

Tarladan sofraya sürecin iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Ayçiçeği üreticisi para kazandığı zaman üretimi artırıyor. Muhtemelen önümüzdeki yıl üretim artacak. Çünkü, üretici para kazanırım diye düşünerek o alana daha fazla yükleniyor. Tarım desteklerinin de önceden açıklanması çok önemli. Üretici ona göre karar vererek hangi ürünü ekeceğini tercih eder.”

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, “Ayçiçek yağındaki fiyat artışında üreticiden başlayarak market raflarına kadar zincirdeki kopan halkaların sebeplerini araştırmak gerekiyor” dedi. Maliyetin yükselmesiyle fiyatın arttığını dile getiren Demirtaş, “Üretici pahalıya ürettiği için tüketici de pahalıya aldığı için dertli. En büyük kayıp üretici ve tüketicide oluyor” diye konuştu.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ise, hasat döneminin ağustosta başlayacağını belirterek, “İhtiyacımızın yarısını üretiyoruz. Üretimi artırmak için sulama yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Ayrıca üretici ekeceği ürünün fiyat ve desteğini ekmeden önce bilirse ona göre de üretimini şekillendirmiş olur” ifadelerini kullandı.

Trakya Birlik Başkanı Ahmet Akgün, önceki günlerde yaptığı açıklamada artışların salgınla birlikte başladığını belirterek, şöyle anlatmıştı:

“Ayçiçeği yağı fiyatındaki artış kuraklık ve pandemiden kaynaklanan bir durum. 2019’da ayçiçeğinin tonunu 2 bin 500 liraya sattık. 2019’da 5 kilogramlık ayçiçeği yağı 40 lira civarındaydı. Sonra 42 lira civarına gelmiş oldu ama 2020’de ve bu yıl 65- 70 lira fiyatları görüyoruz. Yurt dışına bağımlıyız. 3.5 milyon ton ayçiçeğine ihtiyacımız var. Ancak önümüzdeki sezona yaklaştıkça ayçiçeği yağı fiyatlarının aşağı ineceğine inanıyorum. Çiftçimizi destekleyip üretimi artırırsak fiyatların daha iyi olacağını düşünüyorum.”


 

Yorumlar