Sisi'nin "Mısır sokağını rahatlatmaya yönelik" kararları

- Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, muhalefet tarafından 11 Kasım'da yapılacağı duyurulan eylemler öncesinde, "gösteri kanunu, gerekçesiz şekilde gözaltında tutulan gençler, basın-yayın yasasıyla" ilgili kararlar aldı

Google Haberlere Abone ol
Sisi'nin "Mısır sokağını rahatlatmaya yönelik" kararları
KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, muhalifler tarafından 11 Kasım'da yapılması beklenen eylemlerden önce kamuoyunu rahatlatmak adına birtakım kararlar aldı.

Ülkenin turistik şehri Şarm eş-Şeyh'te üç gündür devam eden "1'inci Gençlik Konferansı'nın" kapanış töreninde konuşan Sisi, hükümete tavsiye niteliğinde aldığı kararları kamuoyuna duyurdu.

Sisi, öncelikle "toplumsal barışın" tesisi için bir komisyon oluşturacaklarını belirterek, söz konusu komisyonun görevlerini de "gösteri ve eylem kanununda düzenlemelerin yapılması, haklarında yargı kararı olmadığı halde gözaltında tutulan gençlerin durumunun incelenmesi, yeni basın-yayın yasasıyla ilgili çalışmaların ivedilikle bitirilmesi ve eğitimde reformlar için toplumsal diyaloğun başlatılması" şeklinde sıraladı.

Sisi tarafından açıklanan tavsiye niteliğindeki kararlar arasında, toplumsal barış, dayanışma ve ahlaki değerlerin korunması bağlamında El-Ezher Kurumu ve Kıpti Kilisesi tarafından ortak bir çalışma yapılması ayrıca her ay gençlik kongresi düzenlenmesi şeklinde maddeler de yer alıyor.

Mısır'da, tartışmalara neden olan gösteri ve eylem yasası Kasım 2013'te yasalaşmıştı. Tepkilere neden olan gösteri yasası, İçişleri Bakanlığına, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde", gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı güvenlik güçlerine de "gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması" konusunda geniş yetkiler tanıyor. Yasayı ihlal edenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabiliyor.

Medya alanında ise 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından çeşitli kanun hükmünde kararnameler çıkarılarak "basın özgürlüğünde kısıtlamalara" gidilmişti. Bu konuda yeni düzenlemelerin de önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

Darbeyle yönetime gelen Cumhurbaşkanı Sisi'nin, muhalefetin 11 Kasım'da "Garipler Devrimi" adı altında yapılacağını duyurduğu eylemler öncesinde açıkladığı söz konusu kararların, Mısır sokağını rahatlatmayı hedeflediği belirtiliyor.

Yorumlar